Balikbayan Box – Laatikollinen filippiiniläisyyttä

Filippiineille lähtevien lentokoneiden lastaus on mielenkiintoista seurattavaa; Muutama tunti ennen lähtöä koneisiin alkaa virrata loputon virta täsmälleen samankokoisia pahvilaatikoita, ikään kuin niille syötettäisiin kuution muotoisia muroja.

”Murot” ovat balikbayan box -laatikoita. Ne ovat tukevia ja helposti koottavia pahvilaatikoita, joita ulkomailla asuvat filippiiniläiset lähettävät sukulaisilleen kotimaahan.

Laatikoihin he pakkaavat kaikenlaista tavaraa, kuten taloustarvikkeita, säilykkeitä, makeisia, koulutarvikkeita, vaatteita, elektroniikkaa, hygieniatuotteita, leluja… Käytännössä kaikkea mahdollista, mitä arvelevat kotona tarvittavan.

Filippiiniläisten saavutettu etu

Verrattuna kaupallisiin posti- ja kuriiripalveluihin Balikbayan box on ylivoimaisen edullinen vaihtoehto lähettää tavaroita Filippiineille: Laatikon lähettämisellä on kiinteä hinta ilman painorajaa eikä sen sisällöstä tarvitse maksaa tulleja ja veroja.

Balikbayan-pahvilaatikko tilataan niitä toimittavalta huolitsijalta, joka noutaa sen kotiovelta sovitun aikataulun mukaisesti. Huolitsija pakkaa laatikot Filippiineille lähteviin merikontteihin ja toimittaa ne vastaanottajan kotiovelle (Filippiinien logistisen todellisuuden rajoissa).

Sen, minkä balikbayan box voittaa hinnassa ja vaivattomuudessa, se häviää pidemmässä kuljetusajassa ja tarkan toimituspäivämäärän puuttumisena. Balikbayan boxin toimittaminen Suomesta Filippiineille kestää 9–12 viikkoa.

Balikbayan boxeja toimitetaan ympäri vuoden, mutta Suomesta lähtee toistaiseksi niin pieniä määriä, että ne keskitetään 3–4 kertaa vuodessa lähteviin eriin.

Vaikka balikbayan boxeja toimittavat huolitsijat lähettävät ne laivoilla merirahtina, filippiiniläiset voivat tuoda mukanaan myös yhden balikbayan boxin saapuessaan Filippiineille lentäen.

Laatikon ulkopuolelta

Termi balikbayan yhdistää kaksi filippiiniläistä sanaa: Paluuta kuvaavan sanan balik ja bayan, joka tarkoittaa maata tai kaupunkia. Sana viittaa myös filippiiniläisiin, jotka palaavat ulkomailta Filippiineille.

Balikbayan boxin siemenet kylvettiin 1970-luvulla, kun Filippiinien silloisen presidentin Ferdinand Marcosin hyväksymä laki mahdollisti filippiiniläisten laajamittaisen lähtemisen siirtotyöläisiksi ulkomaille. Valtio alkoi tukea siirtotyöläisten tarpeita määräaikaisella kokeilulla, jossa tullivirasto salli henkilökohtaisten tavaroiden ulkomailta lähettämisen kotiin verovapaasti.

Kokeilun piti kestää vain kuusi kuukautta, mutta sitä jatkettiin toistuvasti, kunnes siitä tuli pysyvä käytäntö. Vuonna 1987 hallitus salli kotiin palaavien siirtotyöläiset tuoda mukanaan kaksi kookasta laatikkoa muuttotavaroita vero- ja tullivapaasti. Vuodesta 2017 lähtien balikbayan boxeja alettiin toimittamaa kiinteään hintaan riippumatta painosta ja sisällöstä.

Ensimmäinen huolitsija, joka alkoi tarjota balikbayan-laatikkopalveluita, oli Rico Nunga Los Angelesissa vuonna 1981. Seuraavana vuonna hänen maamiehensä Ramon Ungco avasi saman palvelun New Yorkissa. Näitä kahta filippiiniläistä pidetään balikbayan boxin ovelta ovelle -toimituksen edelläkävijöinä.

Rahassa mitaten

Vuosien mittaan balikbayan boxeista on tullut merkittävää liiketoimintaa, jonka kokonaisarvoksi arvioidaan 10 miljardia dollaria; 5 miljardia dollaria pelkästään Yhdysvalloissa. Filippiineille lähetetään vuosittain noin 7 miljoonaa balikbayan boxia yli 170 maasta.

Balikbayan boxeilla on taloudellista merkitystä myös niiden lähettäjille ja vastaanottajalle. Laatikoiden täyttäminen ja lähettäminen maksaa lähettäjälle sisällön mukaan useita satoja euroja lähetystä kohden.

Vastaanottajalle laatikoiden sisältö voi merkittävästi keventää hänen perheensä taloudellista taakkaa. Lähetetyt tavarat ovat usein kalliimpia tai vaikeammin saatavilla Filippiineillä. Ne auttavat säästämään rahaa, joka voidaan käyttää muihin perheen tarpeisiin, kuten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja päivittäisiin kuluihin.

Virallista joustoa

Elokuussa 2017 Filippiinien hallitus otti käyttöön uudet säädökset, jotka selvensivät sitä, kuka voi lähettää ja vastaanottaa balikbayan boxeja. Lisäksi vero- ja tullivapauden rajoihin tuli tarkennuksia.

Balikbayan boxeja voivat lähettää rekisteröidyt filippiiniläiset siirtotyöläiset; ulkomailla asuvat Filippiinien kansalaiset, joilla on asuinmaansa kaksoiskansalaisuus tai määräaikainen oleskelulupa/viisumi (opiskelijaviisumi tai tilapäinen työviisumi).

Filippiinien päässä laatikon nimetyn vastaanottajan pitää olla lähettäjän sukulainen; serkkua kaukaisempia sukulaisia eikä seurustelukumppaneita ei hyväksytä vastaanottajaksi.

Filippiiniläinen, joka täyttää yllä olevat kriteerit, voi lähettää enintään 3 balikbayan boxia kalenterivuoden aikana. Lähetysten kokonaisarvo ei saa ylittää 150 000 pesoa (noin 2350 euroa). Uuden säännöstön mukaan tavaroista, jotka ylittävät tietyn arvon tai määrän, tulee maksaa asianmukaiset verot.

Lähettäjä täyttää lomakkeen, mihin merkitään laatikon sisällä olevat tavarat ja esineet. Kaikesta arvokkaasta (kuten kellot, korut ja elektroniikka) tulisi mukaan laittaa ostokuitti. Balikbayan boxit, joiden kokonaisarvo on alle 10 000 pesoa, vapautetaan automaattisesti kaikista tulleista ja tuontiverosta.

Kuten monessa muussakin asiassa Filippiineillä, viranomaisvaatimukset eivät kohtaa todellisessa elämässä vallitsevia käytäntöjä. Huolitsijat antavat ohjeet tapauskohtaisista käytännöistä ja vaatimuksista.

Jotain rajaa

Balikbayan boxiin voi pakata melkein mitä tahansa. Seuraavia asioita ja esineitä ei kuitenkaan saa olla mukana:

 • Alkoholi
 • Auton tai moottoripyörän osat
 • Keraamiset astiat
 • Kulttuurihistoriallisesti merkittävät esineet
 • Sotateknologia ja sotilasvarusteet
 • Eläinten nahka ja turkki
 • Huumeet tai huumetarvikkeet
 • Tuliaseet ja räjähteet ja niiden osat
 • Juusto, liha, hedelmät ja vihannekset
 • Pilaantuvat ruoat
 • Lemmikit, kasvit, siemenet ja maa-aines
 • Kaupalliset määrät käytettyjä vaatteita
 • Pornografia
 • Nesteet

Huolitsijan vaatimat lähetysdokumentit:

 • Kopiot lähettäjän ja vastaanottajan filippiiniläisistä passeista
 • Kopio uskollisuusvalasta (kaksoiskansalaisilta, joilla ei ole Filippiinien passia)
 • Tullausluettelo (Huolitsija toimittaa sen täytettäväksi)
 • Kuitit arvoesineistä (jos saatavilla)

Käytännössä laatikoiden sisältö tarkistetaan hyvin harvoin ja vieläkin harvemmin tulli kyselee kuittien tai selvitysten perään. Laatikot avataan vain, mikäli niiden röntgenkuvauksissa näkyy jotain epäilyttävää.

Suomesta Filippiineille

Suomesta balikbayan boxin lähettäminen onnistuu tämän yrityksen kautta:

SCANPHIL GLOBAL OY: +358401464634/+358405528227, [email protected] & www.scanphil.fi

Myös KAHON PILIPINAS AY on toimittanut vuodesta 2017 lähtien balikbayan boxeja Suomesta Filippiineille. Heidän palveluistaan voi tiedustella puhelimella numeroista: +358405297968 ja +358407467264. 

Suomesta lähetettävien laatikoiden hinnat ovat 135–160 euroa riippuen siitä, mistä päin Suomea ne noudetaan ja minne ne toimitetaan Filippiineillä. Suomesta lähtevien laatikoiden koko on: 54x54x74 cm (leveys, korkeus, pituus) ilman painorajoitusta.

Kaikki on laatikossa

Balikbayan box -käytäntö on ilmiö, joka kiteyttää jotain olennaista filippiiniläisestä kulttuuri-identiteetistä. Samalla kun sillä rakennetaan henkistä siltaa ulkomailla asuvien filippiiniläisten ja kotimaahan jääneiden sukulaisten välille, sillä myös täytetään ulkomaille lähtevälle sukulaiselle asetettuja odotuksia ja velvollisuuksia.

Globalisoituvassa maailmassa laatikot ovat miljoonille filippiiniläisille tapa osoittaa itselleen ja sukulaisilleen olevansa ulkomaillakin todellisia filippiiniläisiä, jotka tuntevat velvollisuutensa ja osoittavat uskollisuutta omille juurilleen.

Filippiiniläinen balikbayan box on enemmän kuin vain tavaroilla täytetty pahvilaatikko. Se on konkreettinen tunnustus filippiiniläisyydestä, joka sitoo kaikkialla maailmassa asuvat filippiiniläiset kotimaahansa.

Kotiin ei ole menemistä ilman edeltä lähetettyä tai mukana tuotua balikbayan-laatikkoa