Filippiinit aukeaa – Nyt saa mennä, kokea ja tehdä

Filippiinit yllätti ja astui koronarajoitusten perässähiihtäjästä eturiviin poistamalla karanteenit ja maahantulorajoitukset rokotetuilta turisteilta. Aukenevatko rajat railona vai onko nyt tosi kyseessä?

Filippiinien hallinto on päättänyt hellittää koronarajoituksia ja avata maan turismille. Odotettu päivä koittaa torstaina 10. helmikuuta 2022, lähes kaksi vuotta sen jälkeen kun maa suljettiin turismilta.

Tällä kertaa – lukuisten lupausten ja pettymysten jälkeen – päätöksellä on myös vankka viranomaistausta, mikä antaa uskottavuuden mitä todellinen maan avautuminen edellyttää. Presidentti, keskeiset ministeriöt, virastot ja maan koronarajoituksia koordinoiva Inter-Agency Task Force on the Management of Emerging Infectious Diseases (IATF-EID) ovat antaneet viralliset nyökkäykset avaamiselle.

Päätöksen odotetaan käynnistävän ulkomaisten matkailijoiden paluun maahan ja elvyttävän maanrakoon isketyn turismielinkeinon, siis sen mitä siitä on vielä jäljellä koronakurituksen jäljiltä. Turistien paluun myötä myös muut yhteiskunnan toiminnot saavat vauhtia palautuakseen kohti koronan jälkeistä maailmaa.

Monille ulkomaalaisille päätös on tervetullut ja nostanut toiveita päästä vihdoin tapaamaan koronamuurin taakse jääneitä rakkaita, ystäviä, sukulaisia tai ihan vaan koluamaan maan turistikohteita ja nauttimaan filippiiniläisestä vieraanvaraisuudesta.

Tuliaisia portinvartijoille

Helmikuun 10. päivän jälkeen suomalainen turisti voi saapua Filippiineille ilman etukäteen hankittua viisumia kuten aikaisemminkin.

Tämän hetken tiedon mukaan seuraavat asiat pitää turistilla olla maahan saapuessa mukana:

  • Vähintään 6 kuukautta voimassa oleva passi maahan saapumishetkellä.
  • 48:n tunnin sisällä ennen lentoa lähtömaasta saatu negatiivinen RT-PCR-koronatestitulos.
  • Rokotustodistus vähintään kahdesta Filippiinien terveysministeriön hyväksymästä rokoteannoksesta: WHO:n keltainen kortti, IATF:n hyväksymä kansallinen tai joku muu todistus. EU:n suomalainen rokotustodistus ei toistaiseksi kelpaa sellaisenaan.
  • Vakuutus, joka kattaa vähintään 35000 Yhdysvaltain dollarin arvosta koronahoitoja maassaolon aikana.
  • Lentolippu pois maasta 30 päivän sisällä maahan saapumisesta
  • Traze – Contact Tracing -sovellus ladattuna puhelimeen (Google Play:stä ja App Store:sta).
  • One Health Pass –rekisteröitymisestä saatu QR-koodi digitaalisena kuvana puhelimessa tai printattuna paperille. Rekisteröinti pitää tehdä enintään 3 päivää ennen Filippiineille saapumista. Rekisteröinnin voi tehdä täällä: https://onehealthpass.com.ph/e-HDC/OHP-Registration/ 

Maahan saavuttaessa passiin lyödään leima, joka oikeuttaa oleskelemaan maassa 30 päivää. Tuon ajan kuluessa pitää hakea maahanmuuttovirastosta (immigration) viisumi, mikäli haluaa jäädä maahan pidemmäksi aikaa.

Kaikilta maahan saapuvilta odotetaan omaehtoista terveyden tilan seurantaa koronaoireiden varalta seitsemän päivän ajan maahan saapumisesta,

Alle 12-vuotiailta lapsilta ei vaadita rokotustodistusta, mikäli he matkustavat rokotetun vanhemman/vanhempien/virallisen huoltajan kanssa.

Varman päälle

Jos viisumin haluaa järjestää ennen lähtöä ja pidentää etukäteen maassa oleskeluaikaa, Filippiinien konsulaatista (Ylisrinne 6A-T2, 02210 Espoo/+358 400913 243) voi hakea turistiviisumia (9a). Viisumin voi hakea enintään  kolmen kuukauden ajaksi. Konsulaatista haettavan viisumin vaatimukset ovat:

  • Täytetty viisumihakemuskaavake
  • Passi, joka on voimassa vähintään 6 kuukautta paluupäivän jälkeen
  • Kasvovalokuva
  • Lentoliput (Ne voi toimittaa myöhemmin kun matkustusajankohta selviää)
  • Todistus matkan rahoituksesta (Esimerkiksi työsopimus, palkkakuitti, pankin todistus riittävistä varoista, filippiiniläisen kutsujan vakuutus kulujen kattamisesta Filippiineillä…)

Viisumi maksaa 27 euroa + 10 euron postikulut, mikäli se lähetetään postilla. Kannattaa tarkistaa konsulaatista, milloin sen hakeminen on mahdollista ja kauanko se kestää?

Muiden viisumeiden, pysyvän/tilapäinen oleskeluluvan (13a) haltijat ja Balikbayan-etuoikeutta käyttävät pariskunnat vapautetaan myös pakollista karanteeni- ja paluulippuvaatimuksista maahan saavuttaessa.

Suomen Manilan suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille maahan matkustaville ja maassa oleskeleville suomalaisille.

Ilmasilta vahvistuu

Nämä kolme lentoyhtiötä – KLM Royal Dutch Airlines, Turkish Airlines ja Qatar Airlines – ovat olleet korona-ajan ilmasilta Euroopan ja Filippiinien välillä. Tosin KLM:llä ja Turkish Airlinesilla oli lyhytaikaisia katkoja ja peruutusryppäitä, mutta ne ovat pitäneet Filippiineille elintärkeät siirtotyöläiset Lähi-itään ja Eurooppaan liikkeessä ja siinä sivussa myös palvelleet satunaisia ulkomaalaisia matkalaisia.

Samat kolme lentoyhtiötä tarjoaa myös lähitulevaisuudessa varmimmat ja selkeimmät yhden koneenvaihdon reitit Suomesta Filippiineille.

Qatar Airlines on ollut tämän kolmikon varmin ja laadukkain lennättäjä. Helsinki-Doha-Manila/Cebu/Clark reitti on toiminut tasaisen varmasti pandemian aikana ja palvelun laatu on pysynyt korkeana (Yritetään unohtaa se muovinen kasvonaamari). Helsinki-Doha-Clark on mainio reittivaihtoehto Manilaan lentäville ja usein myös yksi halvimmista.

KLM Royal Dutch Airlines on hyvä ja varma valinta mikäli haluaa lentää suoraan Euroopan Unionin alueelta Manilaan. KLM:n omat lennot Helsingistä Amsterdamiin ovat olleet luotettavia ja hyvin synkronoituja Manilan jatkolennon kanssa. Peruutustilanteissa lippurahojen palautukset ovat toimineet eurooppalaisen lainsäädännön mukaisesti. Viime vuonna yhtiö vähensi tuntuvasti lentojaan Manilaan, jopa hetkeksi lopetti ne kokonaan, mutta on jo helmikuun lopussa palauttamassa ne jokapäiväisiksi. Ennen Manilaa on pikainen välilasku joko Taipeissa tai Bangkokissa.

Turkish Airlines on tarjonnut jo kuuden vuoden ajan Istanbulin kautta lyhyemmän reitin Helsingistä Manilaan, vuoden alusta myös Cebulle (Manilan reitin jatkolento samalla koneella). Helsinki-Istanbul-Manila/Cebu reitti on viime aikoina toiminut luotettavasti. Syvimpinä korona-aikoina heilläkin oli paljon peruutuksia, mutta hinta-laatusuhde pysyi läpi korona-ajan hyvänä.

Filippiineille lentämiseen on muitakin mahdollisuuksia ja monet lentoyhtiöt ovat palauttamassa reittejään ja lisäämässä lentoja Manilaan, Clarkiin ja Cebuun. Suomesta pääsee yhdellä koneen vaihdolla Filippiineille myös Hongkongin, Bangkokin, Dubain, Tokion, Soulin ja Singaporen kautta.

Vaikka Filippiinien päässä on maahantulijoille portit avoinna, lentolippuja varatessa on hyvä tarkistaa matkan muidenkin porttien matkustusvaatimukset. Lentojen vaihtokentillä on jokaisella omat vaatimukset transit-matkustajille. Myös jokaisella lentoyhtiöillä on omat vaatimuksensa matkustajien koronaturvallisuuteen liittyen.

Suoria lentoja Filippiineille ei Suomesta ole, eikä sellaisia ole näköpiirissä. Vielä 2000-luvulla Tukholmasta pääsi suoralla lennolla Manilaan, mutta reitti jouduttiin lopettamaan kannattamattomana.

Laumasuojan laitamilla

Ensimmäinen koronarokotelasti saapui Filippiineille viime vuoden helmikuussa. Sen jälkeen rokotteita on annettu yli 130 miljoonaa annosta. Vaikka rokotustahti on ollut kova, maan terveysviranomaiset eivät todennäköisesti saavuta tavoitettaan rokottaa vähintään 70 prosenttia koko väestöstä maaliskuun loppuun mennessä.

Tällä hetkellä noin 55 prosenttia filippiiniläisistä on saanut vähintään kaksi rokoteannosta. Rokotukset on keskitetty Metro Manilan vaikutusalueelle ja muihin isoihin kaupunkeihin maaseutualueiden kustannuksella.

Maaseudulla ja kaukaisilla saarilla rokotteiden saatavuutta on hidastanut Filippiinien terveydenhuoltojärjestelmän ikiaikaiset ongelmat kuten terveydenhoitajien ja terveyskeskusten puute, rokotteiden kuljetukseen ja säilytykseen liittyvät erityisvaatimukset sekä paikallishallintojen kyvyttömyys organisoida rokotteita tehokkaasti niitä haluaville.

Näiden ongelmien lisäksi  rokotustavoitteiden saavuttamista vaikeuttavat myös laajalle levinneet rokotekriittiset ja rokotevastaiset asenteet. Kun ne sekoittuvat perinteisiin uskomuksiin, taikauskoon ja humpuukiin saadaan They say -tietoa, jolla on erittäin vahva immuniteetti nykyaikaisen lääketieteen saavutuksille.

Koronavarjo väistyy

Koronapandemia on ollut jo kahden vuoden ajan iso tekijä ihmisten arkipäivän todellisuudessa. Toisille se on ollut onnenpotku, toisille katastrofi, mutta suurimmalla osalle ihmisistä on ollut odotusta, epävarmuutta ja hiljaista sopeutumista.

Vaikka olemme intensiivisesti seuranneet päivittäisiä tartuntalukuja ja -tilastoja, kehittäneet siihen jopa riippuvuuden, emme oppineet lukemaan niistä tulevaisuutta. Tilastojen käyrät kiipeilivät pahaenteisesti ylöspäin romahtaakseen muutaman kuukauden kuluttua yksittäisiksi tapauksiksi, kunnes seuraava virusvariantti pyyhkäisi jälleen optimismin mennessään.

Vielä hetken joudumme hipsimään varovasti kohti pandemiavapaata maailmaa, mutta nautitaan nyt siitä mahdollisuudesta, että ne askeleet voi halutessaan ottaa vaikka Filippiineillä.

Päivitys: Maaliskuun 1. päivästä alkaen rokottamattomat ja osittain rokotetut voivat saapua Cebun lentokentälle, mikäli he esittävät negatiivisen RT-PCR-testin, joka on otettu 48 tunnin sisällä ennen lähtöä lähtömaasta. Tällaisille matkustajille tehdään lentokentällä pikatesti ja heidät ohjataan kaupungin järjestämään karanteeniin, mistä vapautuu jos viidentenä päivänä otettava RT-PCR-testi on negatiivinen.