Hei, me lennetään! – Kovilla hinnoilla

Viime aikoina lentolippujen osuus on haukannut aikaisempaa suuremman osan Filippiineille matkustavien matkabudjeteista. Se puraisu on sattunut, mutta pitääkö jatkossa huutaa tuskasta vai alkaako kipu helpottamaan.

Filippiinien turismiministeriö on päättänyt jatkaa It’s More Fun in the Philippines iskulausemarkkinointia. Mikäs siinä, se on hyvä mainoslause ja Filippiinit on mitä mainioin lomailukohde. Nyt siihen hauskuuteen pääsemisestä pitää kuitenkin maksaa aikaisempaa enemmän.

Kun Filippiinien hallitus poisti matkustusrajoitukset koronarokotetuille ulkomaalaisille helmikuussa 2022, lähes kolmen vuoden patoutuneet matkustustarpeet lähtivät purkautumaan. Lokakuusta lähtien maahan on päästetty myös rokottamattomat ulkomaalaiset matkailijat.

Vaikka matkustusrajoituksista on luovuttu, lentolippujen hinnat ja lentojen saatavuus kurtistavat Filippiineille haikailevien suomalaistenkin naamoja. Ennen koronapandemiaa edestakaisen turistiluokan lentolipun normihinta oli alle tuhat euroa. Huikeimmilla tarjouksilla lennettiin jopa alle 500 eurolla. Tällä hetkellä lentolipun normihinnat ovat korkeimmillaan ja kysyntäkin pysyy korkeana, kun talvikuukaudet iskostavat kaukomaihin haikailevien matkailijoiden päihin levottomia ajatuksia.

Muitakin muutoksia lentolippujen hinnoitteluun on tullut. Ennen pandemiaa Suomesta Filippiineille ostetut lentoliput olivat huomattavasti halvempia kuin päinvastoin ostettaessa. Nyt tällainen ostopaikan ero on ainakin toistaiseksi hävinnyt hinnoittelusta. 

Aasian lentojen nopeasti kasvanut kysyntä Euroopassa tuntuu lentolippujen hinnoittelussa eikä niiden hintoihin ole toistaiseksi näkyvissä laskua ennen ensi vuotta. Lentäminen muuttuu kohti vuoden loppua nyt ennätyskalliiksi, mutta hyvin monelle se on edelleen sen arvoista.

Yhden vaihdon onni

Jotta Filippiineille elintärkeä siirtotyöläisten virta saatiin pidettyä pandemian aikana virtaamassa Lähi-Itään ja Eurooppaan, kolme lentoyhtiötä – Qatar Airways, KLM ja Turkish Airlines – tekivät hallituksen kanssa sopimukset siitä, että heidän koneensa lentävät Filippiineiltä vähintään yhden lennon joka päivä.

Pandemian aikana usein kävikin niin, että Filippiineille lentäneet koneet olivat miellyttävän tyhjiä, kun taas toiseen suuntaan lennettäessä penkkirivit olivat täynnä filippiiniläisiä siirtotyöläisiä. Nyt koneet ovat täynnä molempiin suuntiin, mikä on selkeä merkki siitä, että Filippiinien turismi on saamassa myötätuulta siipiensä alle.

Nämä kolme yhden koneenvaihdon ”varmaa lentoreittiä” ovat edelleen yleisemmin käytetyt reitit Suomesta Filippiineille. Alla olevat esimerkkihinnat ovat lentoyhtiöiden tarjoamia normihintoja turistiluokan lipuille, jotka ostetaan heiltä suoraan heidän omien sivustojen kautta.

KLM (Royal Dutch Airlines) lentää päivittäin Helsingistä Amsterdamin kautta Manilaan. Helsingistä lennetään ensin kolme tuntia Amsterdamiin Schipholin lentokentälle, missä vaihdetaan isompaan koneeseen (Boeing 777-300/A320). Matkalla Manilaan tehdään tunnin mittainen välilasku Bangkokissa.

Schipholin kenttä on yksi Euroopan isoimmista ja ruuhkaisimmista, joten koneen vaihtoon on hyvä varata aikaa vähintään 3 tuntia. Suomalaisella passilla pääsee ruuhkautuneesta passintarkastuksesta heittämällä läpi EU-passien automaattista lukulinjaa pitkin. Tänä vuonna on ollut kuitenkin useita päiviä, jolloin kentälle ei olla saatu riittävästi henkilökuntaa ja turvatarkastus on saattanut venyä useiden tuntien mittaiseksi.

KLM on myös vaihtoehto matkustajille, joiden usko, toivo ja rakkaus toteutuu ainoastaan demokraattisten maiden kautta matkustettaessa. Tosin onhan tuossa yhtiön nimen kuninkaallisuudessa herkimmille boikottien kautta maailmaa rakentaville kakistelemista. KLM tarjoaa vuoden loppuun edestakaisia lentolippuja Helsingistä Manilaan hintaan 2500–4000 euroa.

Qatar Airways lentää Qatarin pääkaupungista Dohasta suorilla lennoilla kolmeen eri kohteeseen Filippiineillä: Manilaan, Cebuun ja Clarkiin. Heillä on myös oma reitti Dohan ja Helsingin välillä, joka lennetään heidän omilla koneillaan tai yhteistyöpartneri Finnairin koneilla.

Helsingistä lennetään ensin noin seitsemän tunnin lento Doha Hamad International Airport lentokentälle, joka on tyypillinen vauraan Lähi-Idän maan näyteikkunaksi rakennettu lentokenttä: Kaikki toimii erinomaisesti, näennäisen ylellinen, mutta yleistunnelmaltaan hieman kalseahko ja steriili. Koneenvaihtoon ei normaalisti tarvitse varata kahta tuntia pidempää aikaa, sillä kentän rutiinit toimivat erittäin luotettavasti ja jouheasti.

Laadullisesti ja palveluiltaan lentoyhtiö on maailman huippua, mutta kasvaneen kysynnän vuoksi aikaisemmin kohtuullisesti hinnoiteltujen normilippujen hinnat ovat nousseet selvästi kolmikon kalliimmiksi.

Qatar Airways tarjoaa vuoden loppuun edestakaisia lentoja Helsingistä Manilaan tai Clarkiin hintaan 2500–4600 euroa. Cebuun lentävien matkat ovat keskimäärin hieman kalliimpia, 2700–4800 euroa. Qatar Airways lentää Manilaan Boeing 777-300ER koneilla, Cebuun ja Clarkiin Boeing 787-8 koneilla.

Turkish Airlines on viime vuosina noussut ihan aiheesta Filippiineille matkustavien suomalaisten suosituimmaksi vaihtoehdoksi: Hinta-laatusuhde on hyvä, toisinaan jopa erinomainen, ja kokonaismatka jakautuu mukavasti noin 4 ja 11 tuntia kestäviin lentoihin.

Helsingistä on tarjolla lentoja Istanbulin kautta joko Manilaan tai Cebuun. Istanbulista lähtevä kone (Airbus A350-900 Wide body) laskeutuu ensin Manilaan, minne jätetään kaupunkiin jäävät matkustajat ja heidän matkatavaransa. Noin puolentoista tunnin kuluttua matka jatkuu samalla koneella Cebuun. Filippiineiltä palattaessa lennetään ensin Cebusta Manilaan, mistä jatketaan Istanbulin kautta Helsinkiin.

Istanbulin uudelle kansainväliselle lentokentälle on hyvä varata koneen vaihtoaikaa vähintään kaksi tuntia. Helsingistä saapuvien ja Manilaan/Cebuun lähtevien koneiden portit sijaitsevat kaukana toisistaan ja ison terminaalin läpikävelyyn kuluu jo puoli tuntia. Jos Helsingistä lentävä kone on myöhässä, terminaalissa joutuu vipeltämään vauhdilla ehtiäkseen mukaan Manilaan lähtevään koneeseen mikäli vaihtoaika on vedetty liian tiukalle.

Turkish Airlinesin turistiluokan liput on lähes kaikki jo loppuunmyyty loppuvuodelle, mutta vielä löytyy hajapaikkoja Helsingistä Manilaan hintaan 1900–2500 euroa. Turistiluokan lennot Cebuun on kaikki loppuunmyyty, mutta busineksen puolelta löytyy vielä paikkoja alkaen kohtuuttoman isolla pinolla euroja.

Vuoden loppua pidemmälle lentolippujen hintoja on mahdotonta arvioida tarkoituksenmukaisella tarkkuudella: Kerosiinin hinta vaihtelee, inflaatio jyllää ja lentoyhtiöidenkin kokoushuoneissa keskustellaan kiristyvän maailmanpolitiikan ja pandemian vaikutuksista lentoreitityksiin.

Kahdella pompulla

Muitakin vaihtoehtoja Filippiineille pääsemiseksi löytyy, jos on valmis pidentämään matkan kokonaisaikaa vähintään kahdella koneenvaihdolla. Tällöin lippujen hinnat hieman halpenevat ja reittivaihtoehdot lisääntyvät. Toistaiseksi käytetyimmät kahden pysähdyksen Helsinki-Manila/Cebu-Helsinki vaihtoehdot ovat seuraavat:

Emirates on yksi maailman parhaista lentoyhtiöistä ja tarjoaa loppuvuodeksi edestakaista reittiä Helsinki-Amsterdam/Frankfurt/Tukholma-Dubai-Manila hintaan alkaen 2500 euroa. Heidän halvimmat vaihtoehtonsa on jo loppuunmyyty ja niitä on saatavilla vasta tammikuun lopulla.

Etihad Airways tarjoaa vielä kohtuullisesti hinnoiteltuja lentoja reitille Helsinki-München-Abu Dhabi-Manila, tietyille päiville jopa alle 1200 eurolla.

Hongkongilainen Cathay Pacific tarjoaa laajan valikoiman kahden koneenvaihdon reittejä Manilaan: Helsinki-Frankfurt/Amsterdam-Hongkong/Singapore/Soul-Manila. Tosin heidänkin lippujensa hinnat ovat nopeasti nousseet kohti loppuvuotta ja ovat jo lähellä 2000 euroa.

Saksan ylpeys Lufthansa tarjoaa loppuvuodeksi reiteille Helsinki-Frankfurt/München-Hongkong/Singapore-Manila lukuisia kahden koneenvaihdon reittejä alkaen 1900 eurosta.  

Suomen Finnair on loppuvuoden hintakilpailussa yllättävän hyvin mukana. Heiltä löytyy tietyille päiville vielä yllättävän edullisia lippuja (1400€) Singaporen/Bangkokin/Hongkongin kautta Manilaan. Vaikka sinivalkoiset siivet normihinnoittelussaan soittelee hintahanurin ylärekisterissä, on siinä oma houkutuksensa lähteä Helsingistä ja herätä vain yhden lyhyen lennon päästä kotoa Manilasta. Ukrainan sota kuitenkin lopetti Finnairin lyhyen 8-10 tunnin lennot Venäjän halki ja nykyään hekin joutuvat koukkaamaan pidempää reittiä Aasiaan.

Varman päälle riskillä

On olemassa useamman koneenvaihdon reittejä, joita valkatessa löytyy vielä halpoja yhdistelmiä, mutta niiden käyttäminen on venäläistä rulettia, jota viisi kuudesta suosittelee. Mitä enemmän matkalle tulee koneiden vaihtoja, eri lentoyhtiöitä ja pitkiä odotuksia lentokentillä, samassa suhteessa matkalla jonkin asian pieleen menon todennäköisyys ja oheiskustannusten loppusumma kasvaa.

Jos oikein lähtee ajan kanssa selvittämään ja reitittämään sitä kaikista edullisinta lentoa Filippiineille, erityisesti varauspalveluiden kautta, lentoyhtiöiden tarjoamista normihinnoista saa höylättyä muutaman satasen. Niihin reitteihin sisältyy kuitenkin pitkiä oleskeluja useamman maan lentokentillä, joilla hyvin syömällä ja juomalla saa hintaeron lentoyhtiöiden normilippuihin tasoittumaan.

On tietysti mielipide- ja tottumuskysymys, ostaako lipun varauspalvelun kautta – Skyckanner, Supersavers, Travellink, Momondo, Ebookers jne. – vai suoraan lentoyhtiöltä. Molemmissa on etunsa ja haittansa. 

Lentoyhtiöltä suoraan ostettuna ei saa halvinta hintaa, mutta saa varmemman takuun siitä, että peruutus-, myöhästymis- ja muissa ongelmatilanteissa saa vaivattomasti järjestymään uudet lennot tai rahansa takaisin. 

Varauspalveluiden kautta lipun saa ostettua hieman halvemmalla, mutta jos jotain menee matkalla pieleen, asiat mutkistuvat sillä näillä palveluilla ei ole käytössään lentoyhtiöiden resursseja ja vastuita järjestellä asiakkaiden asioita ongelmatilanteissa.

Varauspalveluiden algoritmit eivät aina huomioi kaikkia Filippiinien kotimaan lentoja. Yleensä halvimmat, käytännössä AirAsian ja Cebu Pacificin lennot eivät tule tarjolle. Vaihtoehdoksi tulee ainoastaan Philippine Airlinesin kotimaan reitti, joka yleensä on se kallein vaihtoehto.

Historiallisia hintoja 

Presidentti Marcosin lehdistösihteerin toimisto uutisoi alkuviikosta, että Euroopan kansainvälisten lentokenttien neuvoston jäsen Arnaud Feist ja presidentti keskustelivat epävirallisesti Filippiinien ja Euroopan välisten lentojen lisäämisestä Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön ja Euroopan unionin kokouksessa Brysselissä.

Tällaiset keskustelut ovat osoitus siitä, että Euroopan ja Filippiinien välille halutaan nopeasti lisää lentoja ja asiaa ollaan viemässä eteenpäin. Ainakin Lufthansa, Cathay Pacific ja Iberia ovat ilmaisseet kiinnostuksensa avata uudelleen suorat reitit Euroopasta Manilaan ja/tai Cebuun. Myös Philippine Airlines on avaamassa reittiä Manilasta Eurooppaan, ja todennäköisesti presidentti markkinoi myös sitä ajatusta Brysselissä.

Jäädään odottamaan mihin suuntaan lentolippujen hintakehitys kääntyy ensi vuoden puolella. Pitääkö silloin jo huutaa tuskasta, huokaista helpotuksesta vai jättää kokonaan lentämättä? Toistaiseksi joudumme kuitenkin maksamaan historiallisen korkeita hintoja sen todentamisesta, että Suomi ja Filippiinit ovat vain lentomatkan päässä toisistaan.