Helvetin kuuma! – Suomalainen sauna Filippiineillä

Räiskäisen kipollisen vettä kiukaalle. Sähäkkä sihahdus kuin naaraskissan sähähdys! Kostea kuumuus läjähtää kasvoilleni, kärvistelee korvannipukoita, möyhii hartioita. Trooppinen suurkaupunki häviää ympäriltä ja olen hetken oikea suomalainen.

Kun aloin rakentamaan ensimmäistä taloani Palawanin saarelle 90-luvulla, esittelin silloisen tyttöystäväni vanhemmille suunnitelmiani: ”Tuonne tontin kulmaan rakennetaan sauna. Siellä myös meidän vieraamme voivat rentoutua”. Vaikka kuulijoiden ilmeet vaihtelevat kireästä kauhuun, kukaan ei kohteliaisuudesta keskeyttänyt innostunutta ideointiani.

Myöhemmin illalla seurustelukumppani sai kutsun tärkeään perhepalaveriin. Hän palasi vakavana ja sai lopulta kakistettua, mistä perheen kanssa oli keskusteltu: Tontillemme ei rakenneta saunaa. Vaihtoehdoiksi annettiin joko heidän tyttärensä tai sauna. Molemmat eivät samalle tontille mahtuisi.

Vaikka seurustelukumppanini oli oppinut pitämään suomalaisesta saunasta, hänkään ei pystynyt kääntämään vanhempiensa päätä. Heille, kuten tuolloin useimmille filippiiniläisille, sauna tarkoitti hieromalaitosta, missä kuuma tunnelma ei tule kiukaasta.

Hänen vanhempansa olisivat lopulta saattaneet ymmärtää suomalaisen ja filippiiniläisen saunan eron, mutta samaa ei voinut odottaa muilta kaupunkilaisilta. Potentiaalisen vävypojan sauna olisi päätynyt loputtomaksi taivastelun ja naljailun aiheeksi… ”Nyt he ovat siirtyneet sauna-businekseen. Enpä olisi heistä uskonut”.

Kotisaunan lauteilla

Sauna on kautta aikojen ollut suomalaisille sekä elämän alun että sen päättymisen keskeinen paikka; saunassa on synnytty ja pesty vainajat. Siellä on asuttu, palvattu lihat, pesty pyykit, tehty taiat ja kupattu pahat veret pois.

Kun me suomalaiset muutamme ulkomaille, ei meistä tule muunmaalaisia. Saunomisen perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle, mikä on luonut siihen niin vahvan kulttuurisen kiintymyksen, ettei se häviä vieraassakaan ympäristössä. Sauna lämmittää ruumista ja mieltä ulkomailla ihan yhtä hyvin kuin kotosuomessa.

Saunalla on myös tärkeä rooli sosiaalisessa elämässä: Ne ovat meille sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kohtaamisen tiloja, jotka tarjoavat ympäristön jossa osaamme olla luontevasti yhteydessä toisiimme, rupatella tuntemattomille ja avautua ystäville. 

Ulkomaillakin ihmissuhteiden luominen ja vahvistaminen suomalaisten kesken on helppoa saunassa. Se on meidän turvallinen tilamme, missä se kaikki yhteinen mitä meissä on, päässee esiin, kun vieras kulttuuri jää ulkopuolelle.

Me kaipaamme toisinaan hiljaisuutta ja omaa rauhaa ulkomailla asuessa. Sauna tarjoaa luontevan pakopaikan vieraan kulttuurin hälinältä ja arjelta. Kun saunan ovi sulkeutuu, suomalainen jää hetkeksi kahdestaan ainoastaan oman hiljaisen suomalaisuutensa kanssa.

Monelle ulkosuomalaiselle sauna se viimeinen suomalainen tapa, mistä ulkomailla luovutaan.

Hikisten setien Aasia

Sauna tunnetaan käsitteenä hyvin Itä-Aasian maissa. Saunojen mallit ja yleisyys vaihtelevat maittain, mutta kaikille niille on yhteistä se, että ne ovat juurtuneet paikallisiin kylpemisperinteisiin. Saunoja käytetään terveyshyötyjen hakemiseen, rentoutumiseen ja seurustelemiseen. Niitä pidetään yleisesti myös hyvänä vastalääkkeenä vanhenemiselle. 

Japanissa saunat tunnetaan nimellä ”sento” tai ”onsen”. Ne ovat perinteisiä japanilaisia kylpylöitä, joissa kuumissa lähteissä kylpemisen ohella käydään myös saunassa. Onsen-kaupungit ovat suosittuja matkailukohteita, joissa käydään nauttimassa saunan ja kuumien lähteiden terveyshyödyistä.

Etelä-Koreassa saunoja kutsutaan nimellä ”jjimjilbang”. Ne ovat suuria, sukupuolittain erotettuja kylpylöitä, jotka tarjoavat erilaisia saunatiloja eri lämpötiloilla ja teemoilla. Niihin kuuluu myös muita mukavuuksia, kuten makuutilat, ravintolat ja viihdetilat, mikä tekee niistä myös suosittuja sosiaalisia tiloja.

Perinteinen kiinalainen lääketiede korostaa kehon energioiden tasapainottamista, ja saunomisen uskotaan auttavan sen saavuttamisessa. Saunomisen liitetään runsaasti myös muita käsityksiä ja uskomuksia sen terveyshyödyistä ja mieltä tyynnyttävistä ominaisuuksista. Nykyaikaiset hyvinvointikeskukset ja kylpylät tarjoavat monenlaisia saunatiloja kaikkialla Kiinassa.

Sen sijaan Kaakkois-Aasiassa suomalaistyyppiset saunat eivät koskaan ole juurtuneet perinteiseen peseytymis- ja kylpemiskulttuuriin. Yhtenä syynä saattaa olla alueen valtauskontojen ja paikalliskulttuurien ongelmallinen suhde alastomuuteen; Jos Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, sitä kuvaa ei ilmeisesti tarkoitettu esiteltäväksi ainakaan saunassa.

Hiki haisee ja hanuri soi

Kuten itsekin sain huomata, saunoiksi mainostettuja laitoksia käytettiin aikaisemmin prostituution kulissina Filippiineillä. Hieromalaitokset rekisteröivät toimintansa ”saunaksi” luodakseen toimilleen legitiimiyden, vaikka ne todellisuudessa tarjosivat seksipalveluita, joiden harjoittaminen ja mainostaminen oli kiellettyä ja laitonta.

Tällainen saunatermin sekakäyttö aiheutti väärinkäsityksiä ja kiusallisia tilanteita erityisesti turisteille, jotka eivät tunteneet sanan kaksoismerkitystä liikkuessaan alueilla, missä talot ovat iloisia ja lyhyt punaisia.

Tunnetuin esimerkki tällaisesta “saunasta” oli Quezon Cityssä toiminut iso hieromalaitos Happy Sauna, joka määritteli useiden vuosikymmenten ajan filippiiniläisille sauna-sanan merkitystä. Happy Saunaan eksyi myös moni suomalaisturisti; pettyneet aulaan saakka, kokeilunhaluisemmat hieman pidemmälle. Viranomaiset sulkivat Happy Saunan vuonna 2019.

Saunan seksiin viittaavat kaksoismerkitykset ovat häviämässä arkikielestä. Nykyään seksiä tarjoavat hieromalaitokset piilottavat tarjontansa ”massage” termin taakse ja sauna tarkoittaa filippiiniläisille joko suomalaista saunaa tai turkkilaista höyrysaunaa.

Isommissa maalaiskaupungeissa saattaa vielä nähdä “saunoja”, joista löytää kuuman kiukaan sijaan kuuman pesijättären, mutta ne ovat katoavaa kansanperinnettä.

Vasta viime vuosikymmeninä meidän tuntema sauna ja saunominen ovat kasvattaneet suosiota ja tulleet tunnetuimmiksi myös Filippiineillä. Erityisesti kaupungeissa asuvat koulutetut tai ulkomailla työskennelleet filippiiniläiset mieltävät saunan osaksi yleisiä terveys- ja hyvinvointipalveluita.

Filippiineillä asuvien suomalaisten omien saunojen lisäksi saunoja löytyy vakiovarusteena luksushotelleista, hyvinvointikylpylöistä, golf-klubeilta ja muutamilta kuntosaleilta. Niissä saunat ovat asiakkaiden vapaasti käytettävissä samoin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa.

Korkeatasoiset lomakeskukset ja kasinokompleksit tarjoavat asiakkailleen hyvinkin ylellisiä saunatiloja. Muutamissa on jopa Suomesta saakka erikoistilauksena hankittu ylellinen saunaosasto.

Nykyään suomalaisia saunoja, tai ainakin hyvin lähelle osuvia virityksiä, voi löytää mistä tahansa. Vaatimattomistakin majataloista voi joskus tulla eteen sauna, joka on sinne hankittu paikalliseksi erikoisuudeksi tai omistajan omaan käyttöön.

Missä löyly lyö?

Jos Metro Manilassa iskee pakottava tarve saunomiseen, siihen tarjoutuu paljon mahdollisuuksia. Listaan tähän eri hintaluokista muutaman hotellin ja terveyskylpylän, joissa löylyistä pääsee nauttimaan suomalaiseen tapaan.

 • Makatin Rockwellissa sijaitsevassa I’M Hotellin yhteydessä on erillinen Onsen-hyvinvointikeskus, jonka saunassa voi käydä kokeilemassa miltä luksuslöylyt maistuvat luksushinnoilla.
 • Kohtuuhintainen Heroes Hotel sijaitsee Manilan ja Makatin rajalla SLEX-moottoritien varressa. Reppuretkeilijöiden suosima hotelli tarjoaa ilmaisten polkupyörien lisäksi asiakkailleen myös perussaunan.
 • Manilan kiinalaiskaupunginosassa sijaitsevan Hotel Lucky Chinatownin kuntokeskuksesta löytyy hieman karun oloinen, mutta täysin suomalaisittain toimiva sauna.
 • Global City Bonifaciossa sijaitseva Grand Hyatt Manila tarjoaa huippuvarustellun kuntokeskuksen luksussaunalla. Näistä löylyistä kannattaa nauttia hartaasti sillä ne tulevat hintahanurin yläpäästä.
 • Malaten kaupunginosassa, vastapäätä Robinsons Place -ostoskeskusta, sijaitsee huoneistohotelli JMM Grand Suites, jonka kuntosalin varustukseen kuuluu vaatimaton, mutta toimiva suomalaistyyppinen sauna.
 • Makatin keskustassa sijaitseva City Garden Hotel Makatin kuntokeskus tarjoaa monenlaisten terveys- ja hierontahoitojen lisäksi mahdollisuuden saunomiseen.
 • Vuonna 2020 avattu Excelsior Hotel Las Piñasissa on uusi tulokas saunahotellien joukossa. Heiltä löytyy ulkouima-altaan ja kuntokeskuksen yhteydestä myös kelpo sauna.
 • Pasayssa sijaitseva SM Kenko on Roxas Boulevardin varrella sijaitseva japanilaistyylinen hieronta- ja terveyskylpylä, jonka tarjontaan kuuluu sekä perinteinen sauna että höyrysauna.
 • Kohtuuhintainen BlueWater Day Spa on hyvinvointikeskusketju, jolla on toimipisteitä eri puolilla Metro Manilaa. Ainakin Ortigasin ja Eastwoodin toimipisteissä on suomalaisen sauna, joka on vapaasti asiakkaiden käytössä hoitojen ja hierontojen jälkeen.
 • Mall of Asia -ostoskeskuksen läheisyydessä sijaitseva Wensha Spa Centerin hieronta- ja rentoutumispalveluihin kuuluu ihan asiallinen sauna. Aikaisemmin heillä oli erikoinen sähkösaunaviritys, missä vastukset oli aseteltu lauteiden viereiselle seinälle lattiasta kattoon ilman mitään suojausta. Sen lähemmäksi en ole päässyt leivänpaahtimessa istumista.

Vielä erikseen pitää mainita kaksi saunaa muilta saarilta, joissa molemmissa saunomismahdollisuutta voi kysellä suomen kielellä.

 • Surigao Dream Beach Resort Mindanaon saarella tarjoaa hienon suomalaisen saunan suomalaisella saunamajurilla. Itse en tätä saunaa ole vielä kokeillut, mutta niin monelta sen kokeneelta olen kuullut hyvää palautetta, että resorttia ja sen saunaa voi suomalaisille suositella.
 • Perinteinen suomalainen puusauna löytyy Palawanilta, 67th Heaven Holiday Resortissa. Paikan suomenruotsalainen omistaja lämmittää saunan erillismaksusta vieraille.

Saunamaailmanmestari

Joillekin suomalaisille on suuri häpeä, ettei maailman suurin saunatarviketehdas sijaitse Suomessa vaan Filippiineillä. Samasta syystä se on toisille kansallisen ylpeyden aihe, sillä onhan tehtaan kuitenkin perustanut suomalainen. Olipa miten tahansa, SAWO-saunan tarina on yksi niistä myyttisen maineen saaneista yhteyksistä Suomen ja Filippiinien välillä.

SAWO-saunaan johtava tarina alkoi, kun Satakunnan Honkajoelta kotoisin oleva Veikko-Matti Kallioniemi alkoi nuorena miehenä haaveilla sukellusmatkoista Filippiineille. Haaveilun lisäksi hän teki myös hartiavoimin töitä unelmiensa toteutumiseksi ja menestyikin hyvin yrittäjänä.

Hän päätyi asumaan Hongkongiin, missä vuosien myötä hankki vankan kokemuksen aasialaisesta liiketoimintakulttuurista ja sen käytännöistä. Vuonna 1994 Veikko-Matti perusti Hongkongiin Sauna World/SAWO-yhtiön, joka ei vielä tuolloin valmistanut mitään itse vaan hankki Aasian markkinoille myytävät saunatuotteet eri valmistajilta.

Vuonna 1999 Kallioniemi perheineen muutti Filippiineille, missä aloitettiin SAWO:n omien saunatuotteiden valmistus jo seuraavana vuonna. SAWO:n tehdas perustettiin maan toiseksi suurimman kaupungin Cebun ulkomaanvientiin tarkoitetulle erityistalousvyöhykkeelle, missä se edelleenkin sijaitsee.

Nykyään SAWO valmistaa kiukaita, höyrystimiä, ohjauskeskuksia ja monenmoisia saunatarvikkeita lämpömittareista ja löylykauhoihin. Heiltä löytyy tilauksesta myös laaja valikoima avaimet käteen valmissaunapaketteja. SAWO:lla on yli 300 työntekijää ja se vie saunatuotteita kahdeksaankymmeneen eri maahan. Jos mittarina on oma valmistus, niin SAWO on maailman suurin saunatarvikevalmistaja.

Jos suomalainen näkee ulkomailla saunassa käydessään “SAWO – Finland” tekstin, ei siinä silloin saivarrella, missä se on valmistettu.

Kuka, mitä saunassa veteli

Filippiiniläisille suomalaisen saunakulttuurin omaksumisen haaste on alastomuus. Sen rajan ylittäminen ei ole heille luontevaa, sillä alastomuus on edelleen suurimmalle osalle filippiiniläisistä eräänlainen tabu. Täydellinen alastomuus vieraiden ihmisten edessä, muiden kuin oman puolison, istuu heidän kulttuurissaan syvällä ja ihan jossain muualla kuin saunan lauteilla.

Suomessa, ilman oman kulttuurin välitöntä vaikutusta, saunominen suomalaisittain on filippiiniläisillekin helpompaa, mutta kotimaassa saunomisen ehto on lähes poikkeuksetta uima-asu, tai vartalon suojaksi kääräisty pyyhe.

Toisinaan filippiiniläiset kokevat suomalaisen saunan tavoilla, jotka tuovat hyvin esiin sen kuinka vieras käsite sauna voi muunmaalaiselle olla, jos siitä ei ole mitään aikaisempaa tietoa tai kokemusta. 

Muutama vuosi sitten eräs vaimoni tuttava halusi kokeilla saunaa häveliäisyyttään yksin. Ohjeistimme perusasiat ja jätimme neidin nauttimaan löylyistä. Hetken kuluttua taloyhtiömme vartija soittaa ja kertoo, että saunassa on syttynyt tulipalo. Ryntäämme saunatiloihin rauhoittelemaan palohälytintä painanutta saunavierastamme. Hän kertoi heittäneensä kiukaalle hieman vettä ja sieltä alkoi nousta ”savua”.

Tuostakin paremmaksi pistivät Etelä-Filippiineiltä vieraaksi saapuneet tuttavamme. Emme lähteneet heitä opastamaan saunomisen saloihin, sillä he kertoivat olevansa kokeneita saunojia. Kun he palasivat vaatteet likomärkinä, selvisi kuinka kokeneista saunojista oli kysymys. He olivat menneet täysissä pukeissa saunaan ja siellä heitelleet toistensa päälle vettä.  

Sauna on iloinen asia myös ulkomailla. Erityisesti siellä.