Jäniksen vuosi – Hyvää kiinalaista uutta vuotta!

Tänään juhlitaan kiinalaisen uudenvuoden aattoa. Punaista päälle ja pommit paukkumaan, kun vesitiikerin vuosi väistyy ja jäniksen vuosi alkaa.

Tänään ikivanha perinne ja Manilan kaupunginhallitus ottavat yhteen pääkaupungin kiinalaiskaupunginosassa Binondossa. Manilan pormestari Honey Lacuna Pangan parhaillaan pohtii kieltääkö hän toimeenpanomääräyksellä kiinalaisen uudenvuoden juhlimiseen liittyvät ilotulitukset ja paukkupommit tältä vuodelta.

On pormestarin lopullinen päätös mikä tahansa, perinne tulee jälleen kerran voittamaan. Sitä ei muuteta maallisilla määräyksillä. Ei pormestari ihan täysin kasvojaan tule menettämään vaikka allekirjoittaisikin kiellon. Hänenkin sanansa painaa ja muuttuu lihaksi, sillä juhlinta ja siihen kuuluva räiskintä tulee olemaan sen myötä hieman maltillisempaa eikä ylly samanlaiseksi tykistökeskitykseksi kuin ilman viranomaisrajoituksia.

Hyvien eläinten juhla

Kiinalaisella uudellavuodella on Filippiineillä pitkä perinne ja sitä pidetään filippiiniläiskiinalaisten yhteisöjen tärkeimpänä vuotuisena juhlana. Kiinalaista uuttavuotta vietetään kaikkialla Filippiineillä, missä vain löytyy pienikin kiinalaisyhteisö. Suurimmat ja äänekkäimmät juhlat keskittyvät Manilan kiinalaiskaupunginosaan Binondoon, missä ne jatkuvat aina 15.2. saakka.

Huomenna heräämme jäniksen, tarkemmin sanottuna vesijäniksen, vuoteen, joka kestää 9. helmikuuta 2024 saakka. Jäniksen edelliset vuodet ovat olleet 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 ja 2011. Jos olet syntynyt näinä vuosina, olet kiinalaiselta horoskooppimerkiltäsi jänis ja omaat jänikselle kuuluvat heikkoudet ja vahvuudet. Kiinalaisen horoskoopiston 11 muuta eläintä ovat rotta, härkä, tiikeri, lohikäärme, käärme, hevonen, vuohi (tai lammas), apina, kukko, koira ja sika.

Kiinalaisten uskomusten mukaan näillä symbolisilla eläimillä on eri vuosina erilaisia suhteita toisiinsa ja toiset eläimet ovat onnekkaampia kuin toiset. Vuonna 2023 härillä, tiikereillä ja käärmeillä tulee olemaan erityisen onnekas vuosi. Kukot ja apinat joutuvat vuorostaan kohtamaan kaiken mahdollisen epäonnen.

Kiinalaisen uudenvuoden päivämäärä vaihtuu joka vuosi, mutta se osuu aina tammikuun 21. ja helmikuun 20. päivän välille. Päivämäärä tulee kiinalaisesta kuukalenterista, joka perustuu kuun ja auringon kiertokulkuun ja on yleensä 21–51 päivää jäljessä gregoriaanisesta (kansainvälisesti käytetystä) kalenterista. Kiinalaisen uudenvuoden juhlat kestävät perinteisesti 16 päivää kiinalaisen uudenvuodenaatosta lyhtyjuhlaan, joka tänä vuonna pidetään 5.2.2023.

Kiinalaisten päivä

Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan toivoen vaurautta, läheisempiä perhesuhteita ja rauhaa. Juhlaa varten filippiiniläiskiinalaiset perheet siivoavat kotinsa perusteellisesti, tarjoilevat makeita ruokia, jakavat punaisia kirjekuoria, joiden uskotaan tuovan ja jakavan hyvää onnea alkavalle vuodelle.

Kiinalaisen uudenvuoden aikaan punainen on väri, joka näkyy kaikessa ja kaikkialla. Ihmiset käyttävät punaista väriä vaatteissa, lahjoissa, koristeissa. Värin tarkoitus on tuoda onnea, positiivista energiaa ja torjua pahaa. Kiinalaisen legendan mukaan pahat henget ja hirviöt pelkäävät kirkkaita värejä, kuten punaista, oranssia ja keltaista.

Ihmiset osallistuvat myös paraateihin ja lohikäärmetansseihin, joita järjestetään puistoissa ja marketeilla. Kiinalaista uutta vuotta kutsutaan myös kevätjuhlaksi, sillä kiinalaisyhteisölle se on virallinen kevään alkamisen merkki.

Vuonna 2012 presidentti Benigno S. Aquino, jonka omakin suku on kotoisin Kiinasta, julisti kiinalaisen uudenvuoden kansalliseksi vapaapäiväksi, joka toi perinteen myös Filippiinien valtaväestön juhlittavaksi ja parempaan tietoisuuteen. Hänen mukaansa uusi vapaapäivä: ”on osoitus solidaarisuudestamme kiinalaisille veljillemme, jotka ovat olleet osa elämäämme monessa suhteessa sekä maana että kansana. Se, että juhlimme tätä tapahtumaa ja hyväksymme sen yhdeksi omaksemme, kuvastaa sitä vahvaa ja erottamatonta sidettä, joka on muodostunut vuosisatoja kestäneiden ystävällisten ja molemmille maille hyödyllisten suhteiden kautta Filippiinien ja Kiinan välillä”.

Tänään kotona näissä tunnelmissa

Filippiineillä perinteinen kiinalaisen uudenvuoden juhlinta pitää sisällään seuraavat keskeiset ainesosat.

Siisteystalkoot

Ennen uudenvuoden juhlintaa on tapana käydä läpi kodin ja kehon huolellinen puhdistusprosessi. Talon ulkoseinät on pudistettava, lattiat lakaistava, liinavaatteet pestävä ja pölyt pyyhittävä. Perinteisesti uudenvuoden siivous on kunnioituksen osoitus perhettä ja esivanhempia kohtaan.

Omaan kehon puhtauteen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kynnet ja hiukset leikataan ja vartalo pestään huolellisesti päästä varpaisiin.  Miehet ajavat tai trimmaavat myös parran normaalia tarkkarajaisemmin.

Iloista tulitusta

Ilotulitteet, paukkupommit ja sähikäiset ovat uudenvuoden huipennus. Ne pelottavat pahat henget pois ja levittävät taivaalle punaista väriä, joka sataa onnena kiinalaiskaupungin päälle. Vaikka väriin liittyvät uskomukset eivät enää nykyään ole yhtä vahvoja kuin aikaisemmin, punainen on edelleen uudenvuoden ilotulitteiden päävärinä. Paukkupommien ja kipinöivien sähikäisten perusajatus on selkeä: Mitä kovempi ääni ja rätisevämpi kipinäsuihku, sitä tehokkaammin ne pelottavat pahat henget pysymään poissa.

Punaisen kirjekuoret

Yksi nykypäivän uudenvuodenperinteistä on punaisten kirjekuorien (ang pao) lahjoittaminen lapsille, tuttaville, ystäville ja työntekijöille. Kuorien sisällä voi olla rahaa tai pieniä lahjoja. Vanhemmat antavat lapsilleen kuoria, joiden sisällä voi olla rahaa, makeisia ja vaikkapa elokuvalippuja.

On muutamia asioita, joita kuoriin ei pidä laittaa. Seteleitä, joissa on numero 4, on vältettävä. Nelonen on kiinaksi homonyymi sanalle ”kuolema”. Kuoriin on parempi laittaa seteleitä, jotka sisältävät numeron 8, sillä sitä pidetään onnennumerona kiinalaisessa kulttuurissa. Seteleiden pitää olla uusia ja rypyttömiä; näkyvästi käytettyjen ja ryppyisten seteleisen kuoriin laittamista pidetään moukkamaisena vittuiluna. Nykyään tarjolla on myös ang pao online-maksupalveluja.

Ihmisille, joilla on onnellinen ja vauras elämä (lue: ihmiset, jotka tuntevat paljon muita ihmisiä ja joutuvat osallistumaan lukuisiin tilaisuuksiin ympäri vuoden), ang pao -kausi ei lopu koskaan. Heiltä odotetaan punaisia kirjekuoria syntymäpäivinä, kastajaisissa, häissä, tupaantuliaisissa, valmistujaisissa… Lista on loputon.

Punaiset lyhdyt

Uudenvuoden juhlinnan ajaksi kiinalaiskaupunkienosien kaupat ja ravintolat koristellaan punaisilla koristeilla ja lyhdyillä. Niiden uskotaan tuovan onnea liiketoimiin koko vuodelle. Myös alueella asuvat ihmiset pukeutuvat punaisiin ​​vaatteisiin ja muutenkin suosivat punaista väriä juhlaviikon aikana. Myös kodin sisäänkäynnin ylle tai viereen on tapana laittaa punainen lyhty tai kynttilä.

Tanssiva lohikäärme

Mytologinen kiinalainen lohikäärme on uudenvuoden tärkein symboli. Lohikäärmetansseissa neljän tai kahdeksan hengen ryhmät kokoontuvat tanssimaan kaduilla kantaen paperista, puusta ja muovista valmistettuja koristeellisia lohikäärmekuvaelmia. Värikäs tanssi käänteineen ja pyörteineen houkuttelee suurimmat yleisöjoukot Ongpin kadulle, Manilan kiinalaiskaupungin pääkadulle.

Onnenruokaa

Filippiineillä kaikkiin suuriin juhliin liittyy aina ruoka, eikä kiinalainen uusivuosi ole poikkeus. Tärkein uudenvuoden juhliin liittyvä ruoka on tikoy. Se on tahmeasta riisistä valmistettu makea riisikakku, joita voi uudenvuodenaikaan ostaa lähes kaikista ruokakaupoista. Muita suosittuja uudenvuodenruokia ovat kalat, erilaisen, kastanjat ja nuudelit. Tänään niitä syömällä edistää terveyttä ja onnea koko vuodeksi. Suosittuja uudenvuoden ruokalahjoja ovat hedelmät kuten ananakset, pomelot ja sitrushedelmät.

Lohikäärmeen luolasta

Näiden kiinalaisten uskomusten ja perinteiden mukaisesti joudun itse pitämään vielä kynttilää vakan alla, kunnes vesikanin vuotta vaihtuu lohikäärmeen vuodeksi. Itse olen lohikäärme, joka on kaikista vahvin kiinalainen horoskooppimerkki. Vuosi 2024 tulee olemaan minun suuri vuosi, kun sisälläni ärjyvä lohikäärme herää ensi vuonna koko voimallaan.