Joulu Filippiineillä – No sleep till Bethlehem

Tosielämän joulumaa sijaitsee Filippiineillä, missä lumen ja oikean joulupukin puute korvataan astetta rankemmalla joulupoljennolla.

Suomessa joulunviettoon kuuluvat vanhat perinteet ja hillitty arvokkuus. Maahan julistetaan joulurauha, jota hiljennytään viettämään perheen pariin kynttilöitä poltellen. Koti koristellaan maltillisesti, lantut laitetaan laatikkoon ja ikkunasta bongataan hangessa kompuroivia laskuhumalaisia joulupukkeja.

Filippiineillä joulumeno on tuhdimpaa ja suomalaiseen makuun raastavan kevytmielistä, mutta omalla tavallaan yhtä sydämellistä. Talvi on vähäluminen ja aurinko on porottanut joulutunnelman karrelle jo kauan ennen jouluaattoa. Kaupoissa soi taukoamaton tekopirteä joulumusiikki, missä Petteri Punakuono kiduttaa varpusta jouluaamuna.

Ruokakaupasta ei löydy joulupipareita, ei glögiä eikä oikealla tavalla rapeita joulutorttuja. Joulukinkku paistetaan, mutta jotain vikaa siinäkin täytyy olla koska sen toimitti hollantilainen farmari. Joulupukkikin kärsii Filippiinien kohdalla vielä aikaerosta ja uskonpuutteesta itseensä eikä lähde kertoilemaan itsestään satuja talosta taloon.

Absurdin joulutunnelman valaisee kaikkialla vilkkuvat ja välkkyvät jouluvalot, joissa ei ole joulua pätkääkään. Sitäkin enemmän ne rienaavat meidän suomalaisten harrasta ja arvokasta jouluperinnettä. Täällä vaan lauletaan, riemuitaan, iloitaan ja nautitaan aiheuttaen hartaan ja hiljaisen joulun odottajille mielipahaa.

On ollut jouluja, jolloin olen tuntenut olevani maailmassa, mutta en osa sitä. Tuolloin toivoi, että joku pyytäisi vaikka joulupukiksi, niin olisi ainakin selvinnyt kaikille, ketkä ovat tonttuja.

Tuhtia paahtoa

Tämä vuosi on jo toinen joulu siinä pitkossa, mistä pandemiajoulu on leivottu. Nämä joulut jäävät sukupolvikokemukseksi – Missä olit jouluaattona pandemian aikaan? – joita tulevaisuudessa muistellaan nostalgisesti koronasodan hengessä.

Filippiineillä joulu ja sitä seuraava uudenvuoden pauke tulevat kuin luonnonvoima.  Joulunaikaa syyskuun alusta joulukuun loppuun kutsutaan Ber-kuukausiksi; September-October-November-December. Siinä missä Suomessa joulunvietto on hillittyä ja arvokasta, Filippiineillä se on värikästä, ylenpalttista ja yhteisöllistä. Ei alakuloa, ei synkkyyttä, ei hiljentymistä eikä ainakaan omiin oloihin vetäytymistä.  

Joulu erottaa Filippiinit muista Aasian maista ja muistuttaa siitä, kuinka paljon sen kulttuuri ottaa etunojaa länsimaisuuteen. Joulun vietossa on paljon Disney-elokuvien kuvastoa naitettuna katoliseen mystiikkaan. Siitä syntyy puuro, jonka espanjalaiset ja amerikkalaiset siirtomaaisännät keittivät filippiinoille, jotta he saivat tekosyyn olla yhdessä sukulaisten kanssa, mikä on lopulta se perimmäinen joulun merkitys Filippiineilläkin.

Maistellaanpa millaisia manteleita löytyy filippiiniläisestä joulupuurosta:

Mä joka päivä joulun teen

Kun muu maailma aloittaa joulun odotuksen ensimmäisestä adventista marras-joulukuun vaihteessa, Filippiineillä henkisen joulukalenterin ensimmäinen luukku aukeaa jo syyskuun alussa. White Christmas pärähtää soimaan ostoskeskuksissa, liikkeet ja julkiset tilat saavat ensilumenomaisen kitsikoristelun. Pääteiden varsille ilmestyy joulukoristeita ja ilotulitteita myyviä kojuja.

Joululaulut helvetistä

Filippiineillä joululaulut ovat lähellä sydäntä, koska niitä on mahdotonta välttää. Tänä vuonna joululaulut eivät soi ostoskeskusten kaikukammiossa aivan yhtä joulumieltä murskaavasti kuin normaalijouluina – Jotain hyvää koronapandemiassakin – mutta välttää niitä ei tänäkään vuonna täysin voi. Niinpä joulun alla helpointa on vain hyväksyä kohtalonsa ja kohdata joululaulut.

Belen – Seimikuvaelma

Filippiiniläinen kotitalous ilman Jeesuslapsen jouluseimikuvaelmaa, edes ihan pientä jossain kaapin perällä, on kuin joulupukki ilman partaa. Jouluna näitä kuvaelmia nousee kuin seimiä sateella. Koristeellisiin jouluseimiin voi törmätä missä tahansa. Siinä sitten jännitetään, että kenellähän on tänä jouluna hienoin seimi.

Parol – Joulun tähti

Perinteinen parol on värikäs bambusta ja paperista valmistettu sisältä valaistu joulukoriste. Parolin muoto ja koko voi vaihdella tähdistä kukkien terälehtiin, mutta yleisemmin ne ovat pyöreitä kiekkoja, joiden keskellä on viisisakarainen tähti. Nykyään parolit valmistetaan muovista ja metallilangasta ja ne valaistaan sisälle asetetulle sähkölampulla.

Caroling – Maantieltä taloon

Simbang Gabi on yhdeksänä päivänä ennen joulua pidettävien yömessujen sarja. Hurskaimmat filippiinot pyrkivät käymään kaikissa yhdeksässä messussa täyttääkseen taikauskoisen käsityksen siitä, että osallistumalla koko sarjaan, saa palkinnoksi yhden toiveen toteutumaan.

Simbang Gabi – Yömessuamista

Simbang Gabi -messuvyörytykseen jälkeen tulee huipennus: Misa de Gallo. Jos olet uskollisesti osallistunut jokaiseen yhdeksään Simbang Gabi -messuun, Misa de Gallon aikana voit esittää palkintotoiveesi. Misa de Gallo on jouluaattoyönä pidettävä messu, joka on perusmessua koristeellisempi; enemmän kynttilöitä, dia- ja videoesityksiä ja näyteltyjä Jeesus-lapsen seimikuvaelmia.

Misa de Gallo – Jouluaaton päävoitto

Simbang Gabi -messuvyörytykseen jälkeen tulee huipennus: Misa de Gallo. Jos olet uskollisesti osallistunut jokaiseen yhdeksään Simbang Gabi messuun, voit esittää Misa de Gallon aikana palkintotoiveesi. Misa de Gallo on jouluaattoyönä pidettävä messu, joka on yleensä normaalia sunnuntaimessua visuaalisempi; enemmän kynttilöitä, dia- ja videoesityksiä ja joskus jopa näyteltyjä Jeesus-lapsen seimikuvaelmia.

Noche Buena – Yösyöppöjen kokoontumisajot

Filippiineillä joulupäivä toivotetaan tervetulleeksi laittamalla pöytä koreaksi keskiyön Misa de Gallon jälkeen. Noche Buena on avoimien ovien juhla, jossa perhe, ystävät ja naapurit saapuvat toivottamaan toisilleen hyvää joulua ja syömään pois buffet –pöytien perussetit: Perinnetietoisissa taloissa on tarjolla lechon, queso de bola, hamon, bibingka ja leche flan; peruskansan parissa joulupöytään ilmestyy hotdog-spagetti, friteeratut palat kuollutta kanaa ja kalaa, riisiä, hedelmiä. Juomaksi Coca-Colaa, San Miguel olutta ja pullo Fundador brandyä tai vastaavaa ”poltettua viiniä”.

Monito-Monita – Lahjat jakoon

Joulupukki ei tunge koteihin lapsia lahjojen toivossa laulattamaan. Lahjat kertyvät monista eri lähteistä vähitellen muovikuusten alle. Jouluaattona lahjat vaihdetaan siten, että joku avaa pelin ja nostaa ensimmäisen lahjan, lukee saajan nimen ja vuoro siirtyy lahjan vastaanottajalle, joka vuorostaan ottaa seuraavan lahjan ja lukee saajan nimen… Kunnes kaikki lahjat on jaettu. Osassa perheitä ollaan pera na lang käytännöllisiä ja lahjat jaetaan rahana pienissä punaisissa kirjekuorissa. Joissain perheissä jaettavana on ainoastaan joulumieltä.

Kolmen Kuninkaan juhla 

Joulukausi päättyy Kolmen kuninkaan juhlaan eli loppiaiseen tammikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Siinä onkin juhlan aihetta.

Hyvää joulua kaikille – Maligayang Pasko sa lahat