Kauneus on lumivalkoinen – Filippiiniläiset kauneusihanteet

Aikaisemmin filippiinat halusivat näyttää länsimaalaisilta. Nykyään kauneusleikkauksiin mennään eteläkorealaisen, taiwanilaisen tai kiinalaisen näyttelijän kuva kädessä.

Hiljattain olin mukana keskustelussa, missä elämässään menestyneet filippiiniläiset naiset keskustelivat onnellisesta elämästä ja sen perusteista. Lopulta eräs naisista sai sanottua sen, mikä oli roikkunut ilmassa koko keskustelun ajan: ”Kauneusleikkaus. Se tekee naisen takuuvarmasti onnelliseksi.”

Se herätti ajattelemaan filippiiniläisten naisten muuttuvia kauneusihanteita. Keskusteluun osallistuneet naiset olivat kaikki luonnostaan viehättäviä, mutta heille luonnonkauneus ei riitä osaksi onnellisuutta. Onni pitää kauneudessakin ansaita teoilla.

Unelmien nainen

Olen usein kuullut väitteen, että maailman kauneimmat naiset tulevat Filippiineiltä. Väite saa tilastollista tukea, kun pöytään isketään kansainväliset kauneuskilpailutilastot. Filippiinat ovat keränneet kansainvälisisissä kauneuskilpailuissa viidenneksi eniten palkintosijoituksia (23), Yhdysvaltojen (60), Venezuelan (35), Brasilian (26) ja Iso-Britannian (25) jälkeen.

Jos luonnonkauneus ei riitä arvoksi itsessään, erottuminen muista kaunottarista vaatii yhä pidemmälle meneviä keinoja. Kuten Itä-Aasiassa, Filippiineilläkin ihmiset ovat yleistäen melko samanpiirteisiä verrattuna esimerkiksi länsimaalaisiin, joilla voi olla keskenään olla hyvinkin erivärisiä hiuksia, silmiä ja ihonvärejä. Koska massasta erottuminen ei luonnostaan lankeavilla ominaisuuksilla ole helppoa, ulkonäköön ja sen muokkaamiseen kiinnitetään paljon huomiota.

Luontoäiti ei anna ihmisen olla yhtään enempää kuin on syntymässä saanut, ainoastaan vähemmän. Omilla elintavoilla voi luomukauneuden noppia painottaa, mutta sekään ei takaa kestävää kauneutta.

Kauneus tavoiteltavana itseisarvona on vahvistumaan päin kaikkialla Aasiassa. Sen huomaa – Miten sen voisi miehenä olla huomaamatta? – myös Filippiineillä ja kuulee aihetta sivuavissa keskusteluissa.

Vaikka filippiiniläisten naisten nykyaikaiset kauneusihanteet perustuvat lähtökohtaisesti länsimaisten ihanteiden kopiointiin, olennaisilta osiltaan, ihonväri ja hiukset, ne ovat niiden vastakohtia. Naisten kauneuskäsitykset ovat viehättävä sekoitus länsimaalaisia kauneusnormeja, itäaasialaisia ulkonäkökeskeisiä muoti-ilmiöitä ja konservatiivisia naisten roolimalleja.

Kauneus kannattaa

Vallitsevat kauneusihanteet ovat muistutus siitä, kuinka suuri arvo ulkonäölle annetaan ja kuinka tärkeänä sitä yhteiskunnassa pidetään. Filippiineillä, kuten muuallakin Aasiassa, naiselle on etua työpaikan saamisessa, naimakaupoissa ja yleensäkin elämässä pärjäämisessä, jos hän on viehättävä paikallisten kauneusodotusten mukaisesti.

Filippiineillä naiset arvostavat kauneuttaan ja ovat siitä ylpeitä. Nuorten tyttöjen toivelistoilla kauneus asetetaan usein korkeammalle kuin äly tai persoonallisuus. Kuten Imelda Marcos aikanaan totesi: ”Älä koskaan pukeudu rumasti. Köyhät eivät kiitä sinua siitä. Minun roolini tässä kulttuurissa on olla kaunis”.

Nykypäivän Filippiinit on sukupuoliroolituksissa konservatiivinen; naisilla, ja miehillä on omat kauneusihanteet, jotka heijastuvat yhteiskunnan arvoihin ja normeihin. Huolimatta konservatiivisuudestaan, filippiiniläinen kulttuuri on erittäin suvaitsevainen muunsukupuolisille, joilla on omat tunnusomaiset, muusta väestöstä poikkeavat kauneuskäsitykset ja -ihanteet.

Koskaan ei voi olla liian kalpea

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten Suomessakin sai selitellä, jos tuli etelän lomalta ilman reilua rusketusta. Läiskimme iholle itseruskettavia voiteita, jotta saisimme edes vähän väriä pintaan. Ruskettuneisuus oli osoitus yhteiskunnallisesta asemasta; vain varakkailla oli mahdollisuus lentää aurinkoisimmille leveysasteille pitämään yllä kestorusketusta.

Filippiineillä rusketus on merkki köyhyydestä ja likaisuudesta. Voimakasta rusketusta yleisesti pidetään rumana ja se on epäsuora viittaus köyhyyteen. Ruskettumaton iho on taloudellisen ja sosiaalisen vaurauden merkki: Henkilö viettää suurimman osan ajastaan ilmastoinnin viilentämissä tiloissa, palvelijat ja apulaiset tekevät ulkotyöt ja juoksevat asioilla auringon alla.

Filippiinat eivät läträä rusketusvoiteilla vaan arveluttavilla kemikaaleilla, jotka luovat vähintäänkin optisen harhan vaaleammasta ihosta. Hohtavan valkeuden lisäksi ihon pitää olla myös virheetön; ei luomia, ei pisamia eikä etenkään ryppyjä. Kaupunkien kaduilla ja seurapiiritapahtumissa ei ole ollenkaan tavatonta nähdä naisia, joilla on valkoiset kasvot ja huomattavasti tummemmat kädet ja jalat.

Kasvojen lisäksi kaula on tärkeä elementti kauneusihanteiden tavoittelussa. Yksikin iän myötä näkyvä ryppy kaulan alueella on monelle naiselle suurin kauneutta uhkaava pelko. Maassa on osuva sanonta ”naisen ikä näkyy kaulassa”. Filippiiniläisen naisen ikää on vaikeaa määritellä kasvoista, etenkin jos niitä on hoidettu hyvin ja huolella, mutta katse kaulaan tarkentaa määritystä.

Tummat kutrit

Hiski Salomaa lauloi Lännen lokarissa Filippiinien keltaisesta flickasta, jolla niin kaunis on heillä jo tukka. Keltaisuuden osalta kuvaus meni pieleen, mutta hiuksien osalta osui ja upposi. Filippiiniläiset naiset ovat aina olleet ylpeitä mustista hiuksistaan ja koristelleet niitä monenkirjavin ja viehättävin tavoin.

Kauneusihanteet muuttuvat ja nykyään luonnonmustien hiusten seassa näkee yhä enemmän ruskean eri sävyillä vaalennettuja hiuksia. Kuluneiden muutaman vuosikymmenen selkein ja näkyvin muutos filippiiniläisissä kauneuskäsityksissä on nimenomaan hiusten vaalentamisen räjähdysmäinen lisääntyminen. Jos nykytrendi jatkuu ja värjäysaineet paranevat, kiiltävän mustat hiukset jäävät vähemmistöön katukuvassa.

Toinen hiuksiin liittyvä ikuisuusihanne on niiden suoruus. Kampaamoita työllistää värjäysten lisäksi luonnonkiharoiden suoristaminen. Länsimaisen julkkisten lainehtivat hiukset ovat muodin mukaisesti hyväksyttyjä, mutta jos hiuksista löytyy vahvempaa luonnonkiharaa, siihen liittyy ruskettuneen ihon tapaan käsityksiä rumuudesta ja köyhyydestä. Nämä käsitykset kumpuavat siitä eriarvoisuudesta, mikä erottaa kiharahiuksiset negrito-alkuperäisheimot maan valtaväestöstä.

Koristeltu kauneus

Korvakoruja lukuun ottamatta länsimaissa muodikkaat lävistykset eivät kilise Filippiineillä. Ilmeisesti ne venyttävät perinaisellisista ihannekuvaa jo liian pitkälle maailmoihin, joissa filippiina ei viihdy: Perusfilippiinalle lävistykset edustavat asennetta, shokeeraamista tai sukupuolen neutralisointia, jotka eivät kuulu heidän perinteiseen kauneuskuvastoon.

Sen sijaan korvakorut kaikissa mahdollisissa muodoissa ovat aina kuuluneet filippiinojen käsityksiin kauneuden korostamisesta. Ilman korvakoruja liikkuva nainen on niin harvinainen, että siihen kiinnittää kadulla huomiota.

Katukuvassa näkyy myös naisten tatuointien lisääntyminen. Etenkin kaupunkilaistuneet naiset ottavat pieniä koristetatuointeja ja ne ovat yleisesti tulleet entistä hyväksyttyimmiksi. Maaseudulla ja konservatiivisimmissa piireissä naisten tatuoinnit ovat edelleen no-no ja niiden katsotaan kuuluvan rikollisten ja prostituoitujen koristelukuvastoon.

Värilliset piilolinssit ja mitä taidokkaimmin koristelut geeli- ja akryylikynnet ovat arkipäivää ja tuovat värikkyyttä naiskauneuden kirjoon. Länsimaista poiketen, paksut ja voimakkaasti punatut huulet eivät ole yleisesti tavoiteltuja ihanteita. Meikkejä ja huulipunaa käytetään, mutta harvoin korostetun räikeästi ja ylenpalttisesti.

Kehopositiivisuus

Vaikka nykypäivän Aasiassa kaikista tavoitelluin kauneusihanne on laihuus, sen vaikutus ei tunnu koko voimallaan Filippiineillä. Filippiiniläisessä perimässä on mukana niin paljon Eurooppaa, Tyynenmeren saaristolaisuutta ja Malesian niemimaata, että kaikki mahdolliset vartalotyypit ovat luontaisesti edustettuna laajemmalla kirjolla kuin esimerkiksi Itä-Aasian maissa.

Aikana, jolloin olen paikan päällä seurannut filippiiniläisiä muoteja ja kauneusihanteita, olen tehnyt seuraavan mutuhuomion: Etenkin kaupungeissa pikaruoka ja huonot ruokailutottumukset näkyvät naisten ja miesten vyötäröissä huomattavasti vahvemmin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Painoindeksit ovat nousseet nopeasti kaikissa yhteiskunta- ja sosiaaliluokissa.

Siinä missä länsimaalaiset naiset viettävät aikaa kuntosalilla urheilullista kroppaa tavoitellen, filippiiniläinen nainen ei halua käyttää edes portaita, jottei saisi lihaksia jalkoihin. Heille selkeäpiirteiset lihakset eivät ole merkki terveydestä vaan maskuliinisuudesta.

Vedetään naamat

Filippiiniläisen naisen kauneus on yhä useammin peräisin kirurgin veitsestä. Hyvin harvalla filippiinalla on kaikki nykyisten kauneusihanteiden edellytykset syntymälahjana, mikä osittain selittää kauneusleikkausten kasvavaa suosiota. Suora nenä, kohotukset ja botox ovat se perus-cocktail, jolla kasvot muokataan ihanteiden mukaiseksi. 

Vaikka filippiiniläisillä nenä luonnostaan alkaa suunnilleen silmien kohdalta, ihannenenän tulisi alkaa kulmakarvojen välistä länsimaalaiseen tapaan. Osa filippiiniläisistä julkkiksista selittää suoraa nenäänsä kaukasialaisella perimällä, joka on aina ollut muodikasta, mutta lähes aina kyseessä on uran alkuvaiheessa tehty vierailu kauneusleikkausklinikalle.

Kauneusleikkaukset eivät vielä ole Filippiineillä yhtä yleisiä kuin esimerkiksi Etelä-Koreassa, Taiwanilla, Singaporessa tai Japanissa, mutta Filippiineilläkin ollaan plastiikkakirurgiassa siirtymässä uusiin äärimmäisyyksiin. Enää ei pelkkä nenän suoristaminen, kasvojen kohottaminen ja botoxin piikittäminen riitä. Nyt muotoillaan uusiksi myös leukoja, korvia ja silmäluomia.

Digitaalinen kauneus

Jos rahat eivät riitä leikkauksiin ja kosmetiikkatuotteilla läträämiseen, nykyteknologia tulee avuksi. Meitu Xiu Xiu, Camera 360 ja muut suositut kuvien muokkaamiseen tarkoitetut kännykkäsovellukset tekevät selfieistä ja videoista reaaliaikaisesti täydellisiä.

Kuvissa ja videoissa iho hohtaa valkoisena, jalat ovat pidentyneet, rinnat kasvaneet, luomet ja arvet hävinneet ja silmät suurenneet… Muokatut kuvat ovat normi vaikka lopputulos ei muistuttaisi kohdetta. Tärkeintä onkin näyttää kauneusnormien mukaiselta, ei omalta itseltään.

Mielenkiintoisesti näiden aasialaisten sovellusten muovaamat länsimaalaiset näyttävät kuvissa epäaidoilta ja groteskeilta, mutta filippiiniläiset näyttävät huomattavasti luonnollisemmilta, eivät todellisilta, mutta suhteellisen uskottavilta ihannekuviltaan.

Tavoittamaton kauneus

Kun yritän kertoa kuinka kauniita filippiiniläiset ystävämme olisivat heille luonteenomaisilla mustilla hiuksilla, ruskealla iholla ja aasialaisilla kasvonpiirteillä, tunnen olevani kuin lepakko tuulivoimalan lähellä.

Filippiineilläkin kauneus on katsojan muokatuissa silmissä ja se on aina kauniimpaa aidan toisella puolen.