Mihin matka, Sir? – Paikkatietoa Manilasta

Jos myöhästyt tapaamisesta, sano ”trapik” tai kerro taksin vieneen sinut väärään paikkaan. Molemmat ovat ymmärrettäviä ja yleisiä syitä myöhästymiselle.

Manilan liikenne on kaoottista ja sekavaa. Olematon liikennesuunnittelu, huonokuntoiset kadut, liikennevaloja ja -sääntöjä vain ehdotuksina pitävät kuljettajat takaavat, ettei liikenne ole koskaan sujuvaa. Oman pikantin lisänsä suurkaupungissa liikkumiseen tuovat katujen ja rakennusten samankaltaiset nimet ja niiden jatkuvat muutokset.

Eihän se ole iso asia, eihän? Yleensä ei olekaan, sillä Filippiineillä asiat lopulta järjestyvät, mutta hankaluuksia ja myöhästymisiä päällekkäiset ja sekavat nimistöt aiheuttavat, etenkin aloittelevalle kaupunkisuunnistajalle.

Monet Metro Manilan kaduista nimettiin kansallissankarien muistoa kunnioittamaan. Koska sankareita oli rajoitetusti, katujen nimistö kekseliäästi monistettiin jokaiseen kaupunkiin seuraavista nimistä: Rizal, Quezon, Mabini, Luna, Roxas ja Burgos.

Vuosikymmenten aikana katujen nimiä on päivitetty ja täydennetty nimillä, joiden katsottiin sopivan kulloiseenkin aikaan paremmin. Myös poliittiset mahtiklaanit ovat nimenneet kaupunkiensa pääkatuja ja rakennuksia itselleen pysyviksi vaalimainoksiksi.

Erityisesti taksilla liikuttaessa on hyvä opetella tunnetuimpien katujen ja rakennusten vanhat ja uudet nimet. Matkalla liikeneuvotteluun väärin sanottu tai väärin ymmärretty osoite voi merkitä eroa sopimuksen tekemisen tai tekemättä jäämisen välillä, lentokentälle kiiruhdettaessa koneeseen ehtimistä tai siitä myöhästymistä.

Eksyvä ei tietä kysy

Makatissa ihmiset edelleen käyttävät Don Chino Roces Avenuesta sen vanhaa nimeä Pasong Tamo. Alun perin katu nimettiin Pasong Tamon alueella (nykyisin Quezon Cityssä) Espanjan siirtomaahallintoa vastaan käytyjen taisteluiden muistoksi. Vuonna 1988 lähes kuuden kilometrin pituinen katu nimettiin uudelleen lehtimies Joaquin ”Chino” Rocesin mukaan. Nimeämistä vauhditti se, että tuolloin ”Chino” omisti vaikutusvaltaiset Manila Times sanomalehden ja ABC-televisiokanavan (nykyään TV5).

Lähes kaikki manilalaiset itsepintaisesti kutsuvat Makatin ja Pasayn kaupungit yhdistävää päätietä vain Buendiaksi vaikka kadun nimi muutettiin jo vuonna 1982 Senator Gil J. Puyat Avenueksi pitkäaikaisen, vuosina 1951–1972 palvelleen senaattorin mukaan. Alkuperäinen Buendia-nimi tuli filippiiniläisen vallankumoustaistelijan Nicolas Buendian nimestä.

Muutamista Makatin liikekeskustan keskeisistä kaduista käytetään rinnakkain vanhaa ja uutta nimeä huolimatta siitä, että Pasay Road on muutettu Arnaiz Roadiksi; Alfaro Street on nyt L.P. Leviste Street; Reposo Street muuttui Nicanor Garciaksi ja Herrera Street sai uuden nimen V.A. Rufino.

Jos olet menossa Boni Avenuelle, tarkista ensin oletko menossa Quezon Cityn Col. Bonny Serrano Avenuelle, jota edelleen kutsutaan myös sen vanhalla nimellä Santolan Avenueksi, vai Mandaluyong Cityn Boni Avenuelle? Molempia katuja kutsutaan taksikuskien parissa nimellä Boni (lyhenne Bonifaciosta).

Älä sekoita Quezon Cityn E. Rodriguez Sr. Avenueta Ortigasin alueella olevaan E. Rodriguez Jr. Avenueen. Molemmat ovat liikenteen pääväyliä, mutta sijaitsevat eri alueilla kaukana toisistaan.

Tarkkana saa olla myös maan kansallissankarin Jose P. Rizalin mukaan nimettyjen katujen kanssa. Niitä on vähintään yksi jokaisessa Metron Manilan seitsemässätoista kaupungissa. Rizal Street on varma valinta tekaistuksi osoitteeksi, jos sellaisen joudut jossakin tilanteessa antamaan. Rizal Street löytyy jokaisesta filippiiniläisestä kaupungista.

Vuonna 1872 teloitetun Padre Burgosin mukaan nimettyjen katujen määrä on myös melkoinen. Niitäkin on suurkaupungissa kymmeniä muistuttamassa siitä, kuinka julma maan katolinen kirkko on ollut omiaan kohtaan. P. Burgos katua taksille tarjottaessa on syytä varmistaa, minne on todella menossa, sillä tunnetuin kaikista P. Burgos kaduista on Makatin tyttöbaarikatu, jonka jokainen taksikuski olettaa olevan ulkomaalaiselle miehelle ainoa oikea P. Burgos Street.

Kaupunkisuunnistuksen vaikeuskerrointa lisää myös ”Extension” -määre pääkatujen nimen perässä. “Extension tarkoittaa osoitteessa katujen ja teiden jatkoksi rakennettuja uudempia osia. Tunnetuimpia näistä ovat Chino Roces Avenue Extension, Ortigas Extension ja Buendia Extension. Esimerkiksi jos annat taksille osoitteen 1241 Chino Roces Avenue, päädyt tyhjälle tontille. Etsimäsi osoite löytyy todennäköisesti osoitteesta 1241 Chino Roces Avenue Extension.

Katu nimeltä Finland

Suomikin on päässyt Metro Manilan katujen nimiin: Tunnetuin Metro Manilan “suomikaduista” on Makatissa sijaitseva Finlandia Street. Se on Buendian vieressä sijaitseva kaksikaistainen katu, jolla liikenne kulkee yksisuuntaisena kohti Makatin liikekeskustaa.

Finlandia kadulla on sekaisin asuintaloja, liike- ja teollisuuskiinteistöjä. Kadun varrella sijaitsee myös kolmikerroksisen Finlandia Residences -rakennus, jonka kookasta nimikylttiä ei suomalainen voi olla huomaamatta ohi ajettaessa.

Muita Finlandia Street -nimisiä katuja suurkaupungista löytyy 3 kappaletta. Mitään suoraa yhteyttä Suomeen näillä katujen nimeämisillä ei ole. Ne ovat kaikki asuntoalueilla, joiden kadut on nimetty maailman maiden mukaan.

Kaupunkisuunnistajan pahat rastit

Myös rakennuksia nimetään toisiaan muistuttavilla nimillä ja niitä muutellaan aina omistussuhteiden vaihtuessa.

Jos sovit tapaamiseen World Centeriin, korosta kuljettajalle, ettet tarkoita Sen. Gil J. Puyat Avenuen varrella olevaa World Trade Centeriä Pasayssa vaan nimenomaan Makatissa sijaitsevaa World Centeriä. Nämä kaksi rakennusta ovat 30-45 minuutin taksimatkan päässä toisistaan.

Oikean Shangri-la hotellin löytäminen voi olla haastavaa, jos et tiedä ihan varmasti kumpaa Shangri-la hotellia etsit. Makati Shangri-la Hotel sijaitsee Ayala Avenuella Makatin liikekeskuksen sydämessä. Shangri-la EDSA Plaza Hotel sijaitsee Ortigasin liikekeskuksessa, missä on sekavuutta lisäämässä myös Shangri-la Mall -ostoskeskus.

Onko sinulla tapaaminen Filippiinien pörssissä? Varmista, että taksikuski on ajan tasalla arvopaperien kauppapaikoista. Aikaisemmin osakkeita vaihdettiin kahdessa eri rakennuksessa kahdessa eri sijainnissa: Filippiinien pääpörssissä Philippine Stock Exchange Plaza rakennuksessa Makatissa ja Ortigasissa Tektite Tower rakennuksen Philippine Stock Exchange Centerissä. Vuonna 2018 erilliset pörssit siirrettiin Fort Bonifacioon saman katon alle Philippine Stock Exchange Tower (PSE Tower) rakennukseen.

Metro Manilan kaupunkisuunnistuksen kulmakiviä ovat suuret ostoskeskukset. Niidenkin osoitekäytössä tulee olla täsmällinen. Suurin osa ostoskeskuksista kuuluu joko SM (lyhenne nimestä Shoemart), Robinson’s tai Rustan’s –ketjuille, ja sen oikean löytäminen edellyttää, että tiedät vähintään myös ostoskeskuksen alueen nimen. Esimerkiksi SM City North EDSA sijaitsee noin 15 kilometrin päässä SM City Fairviewstä. Jos mainitset olevasi matkalla SM-ostoskeskukseen, todennäköisesti päädyt niistä tunnetuimpaan, SM Megamalliin Ortigasissa.

Erityisesti Robinson’s -ostoskeskukset on nimetty kiusallisen samankaltaisilla nimillä. Esimerkiksi Ortigasissa sijaitseva Robinson’s Galleria ei ole sama ostoskeskus kuin Ermitassa sijaitseva Robinson’s Place. Niiden nimet ja sijainnit menevät usein sekaisin myös manilalaisilta.

Kadonnut lennolla

Alkuperäinen Manila International Airport ei ollut riittävän selkeä nimi maan suurimmalle lentokentälle. Vuonna 1987 se piti filippiiniläistää Ninoy Aquino International Airport nimellä, paikallisille vain NAIA tai Manila Airport. Kun otat taksin tai sovit noudon lentokentälle, on syytä tuplatarkistaa, mitä NAIA:n neljästä terminaalista tarkoitat.

Lentokentän terminaalirakennukset ovat kaukana toisistaan ja eri puolilla risteäviä kiitoratoja. Terminaalista toiseen pääsee ainoastaan autolla ja matkaan on varattava 15-45 minuuttia. Et halua huomata olevasi väärässä terminaalissa 30 minuuttia ennen koneen lähtöä.

NAIA Terminal 1 on vanha pääterminaalirakennus, joka edelleen palvelee muutamia ulkomaalaisia lentoyhtiöitä. NAIA Terminal 3 on uusi terminaalirakennus, joka toimii useimpien ulkomaisten lentoyhtiöiden ja filippiiniläisen Cebu Pacific -lentoyhtiön kotimaan lentojen lähtö- ja saapumisosoitteena.

Centennial Terminal (Terminal 2) on Philippines Airlines -lentoyhtiön terminaali, joka palvelee ainoastaan heidän omia ulko- ja kotimaan lentojansa. Domestic Terminal on vanha kotimaan terminaali, jota käyttää AirAsia ja muutamat pienet filippiiniläiset lentoyhtiöt.

Tulevaisuudessa terminaalikaaos selkeytyy tai muuttuu entistä sekavammaksi, kun Metro Manilan pohjoispuolelle rakennettava New Manila International Airport (Bulacan International Airport) valmistuu. Sen piirustuksissa on erilliset koti- ja ulkomaan terminaalit, mutta kun se otetaan käyttöön, niiden määrä saattaa olla tuplaantunut, mikäli filippiiniläiset lentoyhtiöt eivät opi kilpailemaan muilla tekijöillä kuin itselleen monopolisoiduilla terminaaleilla.

Varmista varman päälle

Kun olet matkalla tärkeään tapaamiseen, varmista täsmällinen osoite etukäteen ja varaa ylimääräistä aikaa odottamattomille tilanteille. Tosin mikäänhän ei ole odottamatonta Metro Manilassa liikuttaessa.

Ole varma mitä vastaat, kun taksinkuljettaja kysyy: ”Minne ajetaan?”