Päivästä toiseen – Filippiinien itsenäisyys

Vaikka tänään, 12. kesäkuuta, Filippiineillä juhlitaan itsenäisyyspäivää, maassa on ihmisiä, jotka itsepintaisesti pitävät kiinni siitä, ettei tämä ole oikea päivä. Filippiinit ei saanut itsenäisyyttään helpolla, eikä itsenäisyyspäiväkään vakiintunut kalenteriin taistelutta.

Nykyään Filippiinien virallinen itsenäisyyspäivä on Araw ng Kasarinlán jota vietetään 12. kesäkuuta. Päivä tunnetaan myös nimellä Araw ng Kalayaan, vapauden päivä. Filippiineillä on myös toinen, epävirallisempi itsenäisyyspäivä, 4. heinäkuuta, joka oli maan virallinen itsenäisyyspäivä vuoteen 1962 saakka.

Ensimmäinen yritys

Filippiinit oli Espanjan kuninkaan siirtomaa vuodesta 1565 lähtien. Pääkaupunki Manilaa ja muutamaa suurempaa linnoituskaupunkia lukuun ottamatta, maaseudulla ja saariston syrjäisimmillä alueilla katoliset papit hoitivat myös maallisen hallinnon hoitamisen, usein julmasti ja mielivaltaisesti. Espanjan siirtomaa-aikaa leimasivat paikalliset kapinat, jotka yleensä kohdistuivat pappien harjoittamaa raakaa hallintoa kohtaan.

Kansannousut ja kapinat huipentuivat vallankumoukseen, joka puhkesi vuonna 1896. Se kuitenkin päätyi umpikujaan ja tulitaukosopimukseen vallankumouksellisten ja espanjalaisten välillä. Vallankumoukselliset eivät kuitenkaan hellittäneet ja taistelu itsenäisyydestä jatkui.

Kenraali Emilio Aguinaldon johtamat joukot perustivat vallankumoushallituksen, joka julisti Filippiinit itsenäiseksi Espanjan siirtomaahallinnosta 12. kesäkuuta 1898. Filippiinien ensimmäinen tasavalta perustettiin Malolosin kaupungissa tammikuussa 1899 ja Aguinaldo valittiin sen ensimmäiseksi presidentiksi.

Filippiinien ensimmäiseltä tasavallalta puuttui kaksi itsenäisen valtion olennaista elementtiä: legitimiteetti ja suvereniteetti. Heillä ei ollut legitimiteettiä alueelle, joka saavutetaan muiden valtioiden tunnustamisen kautta. Filippiinit oli myös suurimmaksi osaksi edelleen Espanjan hallinnon alaisuudessa, joten Aguinaldon hallinnolta puuttui myös suvereniteetti.

Filippiinien kansainyhteisö

Filippiinien itsenäistyminen liikahti eteenpäin, kun Espanjan ja Yhdysvaltojen sota saatiin päätökseen Pariisin sopimuksella joulukuussa 1898. Sopimuksen mukaan Espanja luopui Kuuban ohella myös Filippiineistä, josta tuli nyt Yhdysvaltojen siirtomaa. Filippiiniläisiltä vallankumouksellisilta ei kysytty mielipidettä tapahtumien saamaan käänteeseen. Nieltyään pettymyksen he jatkoivat taistelua itsenäisyyden puolesta amerikkalaisia ​​vastaan.

Yli kaksi vuotta kestäneiden taistelujen jälkeen Aguinaldo vangittiin ja Yhdysvaltain presidentti Theodore Roosevelt julisti sodan päättyneen. Filippiinien itsenäisyystaistelu jatkui poliittisella rintamalla.

Elokuussa 1916 Yhdysvalloissa hyväksyttiin Jones-laki, joka salli Filippiineille aiempaa laajemman autonomian ja lupasi filippiiniläisille täyden itsenäisyyden, kunnes he olivat valmiita ja kykeneviä hallitsemaan itseään ja alueitaan. Laissa ei määritelty selkeää itsenäistymisaikataulua.

Filippiinien itsenäisyyttä ajavat ryhmittymät lähettivät useita delegaatioita Yhdysvaltoihin vaatiakseen konkreettisia toimia itsenäisyyden myöntämiseksi. Toisiaan seuranneet republikaanihallinnot torjuivat vaatimukset.

Vasta kun Franklin Rooseveltista tuli Yhdysvaltain presidentti ja demokraatit saivat enemmistön kongressissa, Filippiinien itsenäisyyspyrkimyksille löytyi ymmärrystä. Toukokuussa 1934 Filippiinien poliittinen johtaja Manuel Quezon sai Yhdysvaltain kongressin hyväksymään Tydings-McDuffie-liittovaltiolain, jonka mukaan Yhdysvallat myöntää Filippiineille täyden itsenäisyyden vuonna 1946.

Filippiineille perustettiin autonominen hallinto, joka nimettiin Filippiinien kansainyhteisöksi, jonka tarkoituksena oli valmistella maata hallinnolliseen itsenäisyyteen 10 vuoden siirtymäkauden aikana. Siirtymäkauden aikana Yhdysvallat suostui luopumaan suvereniteetistaan ​​ja tunnustamaan Filippiinit itsenäiseksi tasavallaksi 4. heinäkuuta 1946. Manuel Quezon valittiin Filippiinien liittovaltion ensimmäiseksi presidentiksi.

Japanilainen välinäytös

Toinen maailmansota saapui Filippiineille joulukuussa 1941, kun japanilaiset pommikoneet ilmestyivät Clarkin lentotukikohdan ylle Pearl Harbourin yllätyshyökkäystä seuraavana päivänä. Pian sen jälkeen japanilaiset joukot nousivat maihin Lingayanlahdella, mistä ne etenivät nopeasti Manilaan. Japanilaiset valloittivat koko Filippiinien saariston ja alistivat sen sotilashallintonsa alaisuuteen.

Filippiinien kansainyhteisön hallitus ja presidentti Manuel Quezon pakenivat Yhdysvaltoihin, mistä käsin he toimivat pakolaishallituksena. Quezonin kuoleman jälkeen Sergio Osmena valittiin Kansainyhteisön uudeksi presidentiksi vuonna 1944.

Japanilaiset yrittivät voittaa filippiiniläisten sydämet myöntämällä maalle symbolisen itsenäisyyden 14. lokakuuta 1943. Uuden ”itsenäisen” hallituksen johtoon asetettiin presidentti Jose P. Laurel.

Suurin osa filippiiniläisistä ei uskonut japanilaisten vilpittömyyteen ja pitivät Laurelin hallitusta nukkehallituksena, jonka toimintaa ja päätöksiä kontrolloi japanilaisten sotilashallinto. Sodan aikana useimmat filippiiniläiset pysyivät uskollisina Filippiinien kansainyhteisölle ja Yhdysvalloille.

Itsenäistyminen

Kun amerikkalaisfilippiiniläiset joukot vapauttivat Filippiinit Japanin miehityksestä ja sotilashallinnosta, presidentti Osmena palasi maahan jatkamaan valmisteluja luvattuun itsenäisyyteen. Alkuvuodesta 1945 hän teki kolme matkaa Yhdysvaltoihin neuvotellakseen sodanjälkeisestä avusta ja varmistaakseen, että itsenäisyys myönnetään aikataulun mukaisesti.

Kansainyhteisössä järjestettiin vielä yhdet presidentinvaalit ennen luvattua itsenäisyyttä. Vastakkain olivat kokenut Osmena ja nuori kunnianhimoinen haastaja Manuel Roxas. Vaikka Roxas oli osallistunut Filippiinien puolustuksen järjestämiseen, hän oli toiminut Japanin asettamassa nukkehallituksessa.

Monille filippiiniläisille Roxas oli maanpetturi, ja hänen pelättiin palauttavan muutkin nukkehallituksen keskeiset toimijat takaisin politiikkaan. Filippiinien kansa tuki Osmenaa, mutta Yhdysvallat laittoi arvovaltansa ja keinonsa peliin Roxasin valinnan puolesta.

Roxas voitti tiukan vaalikamppailun niukalla erolla. Hän vannoi virkavalansa 28. toukokuuta 1946 Filippiinien kansainyhteisön kolmanneksi presidentiksi. Toukokuussa 1946 perustettiin yhdysvaltalaisfilippiiniläinen virkamieskomitea viimeistelemään itsenäisen hallinnon rakentaminen.

Torstaina 4. heinäkuuta 1946, Yhdysvaltain komissaari McNutt luki julistuksen Manila Hotellissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa toistettiin Yhdysvaltojen tahto myöntää Filippiineille täydellinen itsenäisyys Tydings-McDuffie-lain mukaisesti. Tämän jälkeen McNutt luki Yhdysvaltain presidentti Trumanin allekirjoittaman Filippiinien itsenäisyysjulistuksen ja heti perään sen välittömän tunnustamisen.

Näin Filippiineistä tuli itsenäinen valtio, joka hallitsi omaa aluettaan täydellä suvereniteetilla. Manuel Roxas, joka joutui vannomaan presidentin virkavalan kahdesti viiden viikon aikana, jatkoi uuden osavaltion presidenttinä.

Päivämääräruletti

Vaikka Filippiinit sai lopulta itsenäisyyden, maan lakeihin kirjattiin amerikkalaisille useita etu- ja erityisoikeuksia, jotka jäivät hiertämään välejä entiseen siirtomaaisäntään. Myös Filippiinien itsenäisyyspäivän juhlat osuivat kiusallisesti samalle päivälle kuin Yhdysvaltain oma itsenäisyyspäivä.

Alleviivatakseen maan itsenäisyyttä presidentti Diosdado Macapagal muutti Filippiinien virallisen itsenäisyyspäivän 12. kesäkuuksi. Tällä muutoksella hän halusi myös korostaa, että Emilio Aguinaldon itsenäisyysjulistus Espanjasta vuonna 1898 oli filippiiniläisille merkityksellisempi historiallinen tapahtuma kuin amerikkalaisten myöntämä itsenäisyys.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei pitänyt Macapagalin muutoksesta eikä antanut sitä hänelle koskaan anteeksi. Macapagal oli Filippiinien ensimmäinen presidentti, jota ei koskaan kutsuttu valtiovierailulle Yhdysvaltoihin. 

Tämän jälkeen 4. heinäkuuta aloitti merkillisen metamorfoosin juhlapäiväkalenterissa. Myönnytyksenä amerikkalaisille Macapagal teki päivästä tasavallan päivän, joka oli yleinen vapaapäivä. Presidentti Marcos vanhemman kaudella tasavallan päivä muutettiin Filippiinien ja Amerikan ystävyyden päiväksi ja palautettiin tavalliseksi työpäiväksi.

Presidentti Corazon Aquino lopetti Filippiinien ja Amerikan ystävyyspäivän kokonaan, mutta presidentti Fidel Ramos palautti sen kalenteriin Filippiinien itsenäisyyden 50-vuotispäivänä. Presidentti Benigno ”Noynoy” Aquino muutti päivän Araw ng Republikang Filipino -päiväksi vuonna 2013.

Itsenäisyys on iloinen asia

Perinteinen tapa juhlia itsenäisyyspäivää ovat paraatit, joissa univormuihin pukeutuneet koululaiset ​​marssivat kaduilla rumpujen ja torvisoittokunnan tahdissa. Heitä seuraavat yhteiskunnan eri sektoreiden edustajat pukeutuneina perinne- ja kansallispukuihin. Suuremmissa kaupungeissa paikallispoliitikkojen juhlapuheet huipentuvat ilotulitukseen.

Koska olemme Filippiineillä, kansallisiin juhlapäiviin liittyy myös erikoisempia tapoja, joissa luovasti yhdistetään perinteitä ja nykyaikaa. Erikoisin todistamani tapa juhlistaa itsenäisyyttä on ollut vedenalainen seremonia, jossa sukeltajat pystyttivät Filippiinien lippuja viiden metrin syvyyteen koralliriutalle.

Olen myös seurannut itsenäisyyspäivän maratonia, jonka osallistujat pukeutuivat Filippiinien itsenäisyyden puolesta taistelleiksi historiallisiksi henkilöiksi. Toinen riemastuttava tapahtuma oli Zombie Walk, jossa osallistujat pukeutuvat Filippiinien vallankumouksen historiallisiksi hahmoiksi, jotka palasivat maailmaan zombeina.

Filippiinit ei koskaan lakkaa yllättämästä juhlapäivinä. Tänäänkin joku jossakin keksii uuden riemastuttavan tavan juhlistaa itsenäisyyttä.