Pallo hukassa – Jalkapallo Filippiineillä

Tänään Filippiineillä päivärytmiä ei määritä sunnuntaimessu vaan jalkapallon World Cupin loppuottelu. Hetken kuluttua koko maailma, ikään, sukupuoleen, kansallisuuteen, uskontoon tai kulttuurin katsomatta, tuntee iloa, surua, epätoivoa, toivoa, onnistumista, ja eritoten yhteenkuuluvuutta.

Ne opiskelijat, jotka keksivät potkia palloa kahteen maaliin Englannin sumuisilla nummilla 1800-luvun puolivälissä, eivät taatusti tienneet millaisen menetetyn mahdollisuuden he tulivat luoneeksi kaukaisen Tyynenmeren reunalla sijaitsevan saarivaltion urheilulle.

Kuten Latinalaisessa Amerikassa, jonne eurooppalaiset siirtomaaisännät veivät mukanaan kuningas jalkapallon, myös Filippiineillä lajista olisi voinut tulla maan kansallisurheilu. Mutta sitten tulivat amerikkalaiset ja pilasivat kaiken. Heidän johdollaan koko maa alkoi donkkaamaan palloa koriin koko sillä pituudella, mikä maan kansalaisille oli luontaisesti suotu.

Jos jalkapallo olisi valloittanut maan koripallon tapaan, Filippiinit saattaisi olla merkittävä aasialainen jalkapallomaa, sillä siinä ei pelaajien pituus näyttele yhtä suurta roolia kuin koripallossa.

Vaikka Filippiinien urheilun suuri tragedia palloteltiin jo alusta lähtien paitsiosta omaa maaliin, World Cupin loppuotteluun verryttelynä ja tunnelmaan pääsemiseksi, listaan tähän kevyesti joitakin Filippiinien jalkapalloilun historian kohokohtia, huippuhetkiä ja käännekohtia.

Historiaa

  • Englantilaiset urheilijat toivat ensimmäisen jalkapallon Filippiineille vuonna 1895.
  • Ensimmäinen virallinen jalkapallo-ottelu pelattiin 15. lokakuuta 1907.
  • Vuonna 1907 perustettiin Filippiinien amatöörijalkapalloliitto (nykyisin Filippiinien jalkapalloliitto).
  • Jalkapallon suosio maan ykköslajina sai kuolemansuudelman vuonna 1910, kun amerikkalaiset siirtomaaisännät virallistivat koripallon osaksi koulujen fyysisen kasvatuksen opetussuunnitelmaa.
  • Paulino Alcántara Riestra oli ensimmäinen filippiiniläinen ja aasialainen pelaaja, joka pelasi eurooppalaisessa seurassa. Vuonna 1912 hän debytoi 15-vuotiaana hyökkääjänä Barcelonassa, mikä teki hänestä seuran nuorimman pelaajan. Myöhemmin hänestä tuli seuran toiseksi paras maalintekijä Lionel Messin jälkeen.
  • Kansallista jalkapallon mestaruussarjaa alettiin pelaamaan kahdeksan joukkueen voimin vuonna 1921.
  • 1950-luvulla jalkapalloa pelattiin ainoastaan maan suuremmissa eliittiyliopistoissa, joilla jokaisella oli omat jalkapallojoukkueet, joiden kesken pelattiin vuotuinen turnaus missä valittiin hallitseva mestarijoukkue.
  • 60-luvun alussa Filippiinien jalkapalloliitto, yhteistyössä San Miguel Breweryn kanssa, laati ohjelman maan jalkapalloilun kehittämiseksi ja palkkasi maahan englantilaiset valmentajat Alan Rogersin ja Brian Birchin kouluttamaan tuomareita, valmentajia ja pelaajia.
  • Vuonna 2008 perustettiin Filippiinien jalkapalloliiga (FPL), missä kahdeksan seuraa pääkaupunkiseudulta pelasi keskenään. Liigan ensimmäinen ja ainoa mestari oli Filippiinien armeija.
  • Seuraavan vuoden lopulla perustettiin United Football League (UFL), joka toimi maan johtavana jalkapalloliigana vuoteen 2016 saakka kunnes vuonna 2017, PFL korvasi sen maan ammattilaisjalkapallon pääsarjana.
  • Filippiinien jalkapalloliigan joukkueet edustavat kaupunkeja ja provinsseja, ja heillä on myös omat kotistadionit ja nuorisojoukkueet: Ceres–Negros, Global Cebu, JPV Marikina, Kaya FC–Makati, Loyola Meralco Sparks ja Stallion Laguna, Davao Aguilas ja Ilocos United.

Filippiinien maajoukkue

  • Filippiinien jalkapallomaajoukkue, jota hallinnoi Philippine Football Federation (PFF) ja on pelannut kansainvälisellä tasolla vuodesta 1913 saakka.
  • Vuonna 1917 Filippiinien joukkue potki oman yhden ottelun maaliennätyksensä Kaukoidän mestaruusotteluissa Tokiossa, kun he voittivat isäntämaan Japanin 15–2.
  • Filippiinien joukkue pelasi Aasian kisoissa useita kertoja tehden debyyttinsä vuonna 1954, kun Filippiinit isännöivät tapahtumaan.
  • Filippiinit kärsi suurimman tappionsa vuoden 1962 Aasian kisoissa Jakartassa häviämällä 15–1 Malesialle, mutta pisti paremmaksi vuoden 1968 kesäolympialaisten karsinnoissa, missä takkiin tuli Japanilta 15–0.
  • Vuonna 1991 Filippiinit sijoittui neljänneksi Kaakkois-Aasian kisoissa, mikä on maan kaikkien aikojen paras sijoitus turnauksessa.
  • Syyskuussa 2006 Filippiinit putosi FIFA:n maailmanlistalla sijalle 195, mikä on sen kaikkien aikojen alhaisin sijoitus.
  • Vuonna 2009 Filippiinien jalkapalloliitto visioi Project 100 -nimisen suunnitelman, jonka tarkoituksena on nostaa maajoukkue maailman 100 parhaan joukkoon FIFA:n maailmanlistalla kutsumalla ulkomailla syntyneitä filippiiniläisiä pelaamaan joukkueeseen.
  • Vuoden 2014 AFC Challenge Cupissa Filippiinit sijoittui toiseksi hävittyään finaalissa Palestiinalle.
  • Vaikka maajoukkue ei päässyt vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle, se varmisti pääsyn vuoden 2019 AFC Asian Cupiin kukistettuaan Tadžikistanin kotonaan karsintaottelussa 2-1.
  • Toukokuussa 2018 Filippiinien maajoukkue saavutti FIFA:n maailmanlistalla sijan 111, mikä on toistaiseksi sen historian korkein sijoitus.
  • Filippiinit teki historiallisen debyyttinsä vuoden 2019 AFC Asian Cupissa häviämällä Etelä-Korealle, Kiinalle, mutta voittamalla Kirgisian.
  • Filippiinit ei päässyt mukaan tämän vuoden World Cupiin jäätyään kolmanneksi omassa karsintalohkossaan, missä oli mukana myös Syyria, Kiina, Guam ja Malediivit.
  • Filippiinien maajoukkueita ovat aina johtaneet ulkomaiset valmentajat; amerikkalaiset, argentiinalaiset, englantilaiset, saksalaiset, skotlantilaiset, espanjalaiset ​​ja kerran jopa ruotsalainen.
  • Filippiineillä on myös naisten jalkapallomaajoukkue ”Malditas”, joka virallistettiin 1980-luvulla edustamaan maata kansainvälisissä turnauksissa.
  • ”Malditas” saavutti kolmannen sijan vuoden 1985 Kaakkois-Aasian kisoissa.

Pallo pyörii ja koirat haukkuvat

Aikaisemmin Filippiinien jalkapallomaajoukkueen lempinimi oli ”Tri–Stars”, joka johdettiin Filippiinien lipun kolmesta tähdestä, mutta nimi ei koskaan vakiintunut yleiseen käyttöön.

Nykyään Filippiinien jalkapallomaajoukkuetta kutsutaan nimellä ”Azkals”. Nimi keksittiin, kun filippiiniläinen online-jalkapalloyhteisö ehdotti sille lempinimeä Calle Azul, joka muutettiin muotoon Azul Calle, lyhennettiin AzCaliksi ja lopulta vakiinnutettiin kulkukoiraa tarkoittavaan Azkals-muotoon. Virallisissa FIFAn peleissä joukkueen FIFA-trigrammi on PHI.

Filippiinit ei hanakasti ole lähtenyt mukaan urheiluboikotteihin kilpailemaan moraalisen oikeamielisyyden areenalla, mutta tällä kertaa maan jalkapallomaajoukkue päätti boikotoida World Cupia, yhdessä muun muassa Suomen maajoukkueen kanssa, koska se järjestetään Qatarissa, missä myös filippiiniläisten siirtotyölaisten kohtelu on kovaa. Tähän moraaliseen voittoon ei liene tarpeellista sotkea sitä, oliko boikotointi vapaaehtoista vai oliko taustalla kenties muitakin syitä

No niin Ismo Leikolan tapaan… Nyt television ääreen hetkeksi kokemaan universaalia yhtenäisyyttä huippujalkapallon parissa.