Pallo hukassa – Jalkapallo Filippiineillä

Aina kun maat asettuvat pelaamaan jalkapalloa toisiaan vastaan suurissa turnauksissa, ihmiset kaikkialla maailmassa liimautuvat televisioiden ääreen. Ei kuitenkaan ihan kaikkialla, sillä Filippiineillä jalkapallo ei historiallisen oikun vuoksi herätä suuria tunteita.

Ne opiskelijat, jotka keksivät potkia palloa kahden tolpan väliin Englannin sumuisilla nummilla 1800-luvun puolivälissä, eivät tienneet, minkä menetetyn mahdollisuuden he tulivat luoneeksi kaukaisen saarivaltion urheilulle Tyynenmeren reunalla.

Aivan kuten Latinalaisessa Amerikassa, jonne espanjalaiset ja portugalilaiset siirtomaaisännät veivät kuningas jalkapallon, lajista olisi voinut tulla kansallisurheilua myös Filippiineillä.  Mutta sitten tulivat amerikkalaiset ja pilasivat kaiken. Heidän johdollaan maa alkoi donkkaamaan palloa koriin sillä pituudella, joka maan kansalaisille on luontaisesti suotu.

Jos jalkapallo olisi valloittanut maan koripallon tapaan, Filippiinit voisi olla merkittävä aasialainen jalkapallomaa, sillä siinä pelaajien pituudella ei ole yhtä suurta merkitystä kuin koripallossa. Mutta ei, maan urheilun suurin tragedia palloteltiin alusta lähtien paitsiosta omaa maaliin.

Paitsioasemasta jatkoajalle

Seuraavassa muutamia Filippiinien jalkapalloilun käännekohtia ja huippuhetkiä:

  • Englantilaiset urheilijat toivat ensimmäisen jalkapallon Filippiineille vuonna 1895.
  • Filippiinien ensimmäinen virallinen jalkapallo-ottelu pelattiin 15. lokakuuta 1907.
  • Vuonna 1907 perustettiin Filippiinien amatöörijalkapalloliitto (nykyisin Filippiinien jalkapalloliitto).
  • Jalkapallon suosio maan ykköslajina sai kuolemansuudelman vuonna 1910, kun amerikkalaiset siirtomaaisännät virallistivat koripallon osaksi koulujen fyysisen kasvatuksen opetusohjelmaa.
  • Filippiiniläinen Paulino Alcántara Riestra oli ensimmäinen aasialainen, joka pelasi eurooppalaisessa seurassa. Vuonna 1912 hän debytoi 15-vuotiaana Barcelonan hyökkääjänä ja hänestä tuli myöhemmin seuran toiseksi paras maalintekijä Lionel Messin jälkeen.
  • Kansallista jalkapallon mestaruussarjaa alettiin pelata kahdeksan joukkueen voimin vuonna 1921.
  • 1950-luvulla jalkapalloa pelattiin vain maan suuremmissa eliittiyliopistoissa, joiden joukkueet pelasivat kerran vuodessa turnauksen, jossa valittiin hallitseva mestarijoukkue.
  • 1960-luvun alussa Filippiinien jalkapalloliitto loi yhteistyössä San Miguel Brewery -panimon kanssa ohjelman maan jalkapallon kehittämiseksi ja palkkasi englantilaiset valmentajat Alan Rogersin ja Brian Birchin kouluttamaan erotuomareita, valmentajia ja pelaajia.
  • Vuonna 2008 perustettiin Philippine Football League (FPL), jossa kahdeksan pääkaupunkiseudun joukkuetta pelasi toisiaan vastaan. Liigan ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt mestari oli Filippiinien armeijan joukkue.
  • Seuraavana vuonna muodostettiin kilpaileva United Football League (UFL), joka toimi maan virallisena jalkapalloliigana vuoteen 2016 asti, kunnes Philippine Football League korvasi sen maan johtavana ammattilaisjalkapalloliigana vuonna 2017.

Tästä linkistä voi seurata Filippiinien pääsarjan Philippine Football Leaguen tuloksia ja sarjataulukkoa: Filippiinien jalkapallosarja

Aszals – Kulkukoirat pallon perässä

Aikaisemmin Filippiinien miesten jalkapallomaajoukkueen lempinimi oli ”Tri–Stars”, joka johdettiin Filippiinien lipun kolmesta tähdestä. Nimi ei kuitenkaan koskaan vakiintunut yleiseen käyttöön.

Nykyään Filippiinien jalkapallomaajoukkuetta kutsutaan nimellä ”Azkals”. Aluksi filippiiniläinen jalkapalloyhteisö ehdotti kyselyllä lempinimeä Calle Azul, joka muutettiin muotoon Azul Calle, joka lyhennettiin AzCaliksi ja lopulta vakiinnutettiin kulkukoiraa tarkoittavaan Azkals-muotoon. (Azkals maajoukkueen omat sivut)

  • Jalkapallomaajoukkuetta hallinnoi Philippine Football Federation (PFF), ja joukkue on pelannut kansainvälisellä tasolla vuodesta 1913 lähtien.
  • Vuonna 1917 joukkue teki yhden pelin maaliennätyksensä Kaukoidän mestaruuskilpailuissa Tokiossa, kun se voitti isäntämaa Japanin 15-2.
  • Filippiinit kärsi suurimman tappionsa vuoden 1968 kesäolympialaisten karsinnoissa, missä Japanilta tuli takkiin 15–0.
  • Vuonna 1991 Filippiinit sijoittui Kaakkois-Aasian kisoissa neljänneksi, mikä oli maan kaikkien aikojen paras sijoitus koskaan näissä kisoissa.
  • Syyskuussa 2006 Filippiinit putosi FIFA:n maailmanlistalla sijalle 195, mikä on sen kaikkien aikojen alhaisin sijoitus.
  • Vuonna 2009 Filippiinien jalkapalloliitto visioi Project 100 -nimisen suunnitelman, jonka tavoitteena on nostaa maajoukkue maailman 100 parhaan joukkoon FIFA:n maailmanlistalla kutsumalla ulkomailla syntyneitä filippiiniläisiä pelaamaan joukkueeseen.
  • Vuoden 2014 AFC Challenge Cupissa Filippiinit sijoittui toiseksi hävittyään finaalissa Palestiinalle.
  • Vaikka maa ei päässyt vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle, se varmisti pääsyn vuoden 2019 AFC Asian Cupiin kukistettuaan Tadžikistanin kotonaan karsintaottelussa 2-1.
  • Toukokuussa 2018 Filippiinit saavutti FIFA:n maailmanlistalla sijan 111, joka on sen historian tähän mennessä korkein sijoitus.
  • Filippiinit teki debyyttinsä vuoden 2019 AFC Asian Cupissa häviten Etelä-Korealle ja Kiinalle, mutta voittaen Kirgisian.
  • Filippiinien maajoukkuetta ovat valmentaneet ulkomaiset päävalmentajat; amerikkalaiset, argentiinalaiset, englantilaiset, saksalaiset, skotlantilaiset, espanjalaiset ​​ja kerran jopa ruotsalainen valmentaja.
  • Vuodesta 2021 lähtien maajoukkueen päävalmentaja on ollut filippiiniläinen: nykyinen valmentaja on Jovanie Villagracia.

Malditas – Ärhäkän äksyt naiset

Filippiineillä on myös naisten jalkapallomaajoukkue, joka edustaa maata kansainvälisissä peleissä ja turnauksissa. Naistenkin menestys on toistaiseksi jäänyt vaatimattomaksi, sillä joukkueeseen on ollut vaikea löytää osaavia pelaajia.

  • Vuonna 1980 Cristina Ramos perusti Philippine Ladies’ Football Associationin, jonka jäsenistä muodostettiin ensimmäinen naisten maajoukkue.
  • Heidän ensimmäinen pelinsä oli vuoden 1981 AFC Women’s Asian Cupissa, joka tunnettiin silloin vielä AFC Women’s Championship -turnauksena.
  • Joukkueen ensimmäiset kotiottelut pelattiin Iloilon kaupungin urheilukeskuksessa Filippiinien isännöidessä vuoden 1999 AFC Women’s Asian Cupia.
  • Naisten maajoukkueen lempinimi ”Malditas” otettiin käyttöön vuoden 2005 Kaakkois-Aasian kisojen aikana. Tagaloginkielinen nimi tarkoittaa äksyjä tai kirottuja naisia.
  • Filippiinit osallistui isäntämaana myös vuoden 2019 Kaakkois-Aasian kisoihin, missä he hävisivät pronssiottelun Myanmarille.
  • Vaikka joukkueen pelaajat itse halusivat pitää lempinimen ”Malditas”, sitä pidettiin Euroopassa naisia ​​halventavana ja se muutettiin virallisesti poliittisesti korrektimpaan muotoon ”Filippinas” maaliskuussa 2022.
  • Kesäkuussa 2022 Filippiinit saavutti ensimmäisen voittonsa Euroopassa kukistettuaan Bosnia-Hertsegovinan 3–0 Sloveniassa pelatussa ystävyysottelussa.
  • Joulukuusta 2023 maaliskuuhun 2024 joukkue oli FIFA:n naisjoukkueiden maalistauksessa sijalla 38 mikä on ollut sen korkein sijoitus tähän mennessä.
  • 25. heinäkuuta 2023 Filippiinit voitti Uuden-Seelannin 1–0, mikä oli heidän ensimmäinen otteluvoittonsa FIFA:n naisten MM-turnauksessa. Voitosta huolimatta he sijoittuivat alkulohkossaan viimeiseksi eivätkä päässeet jatkoon.
  • Suomen ja Filippiinien naisjoukkueet ovat kohdanneet kahdesti: Suomi voitti tammikuussa 1989 pelatun ottelun lukemin 6–0. Helmikuussa 2024 Espanjassa pelatussa ottelussa Suomi oli parempi 4–0.

  • Nuorissa on Filippiinien naisjalkapallon parempi tulevaisuus: Heinäkuussa 2024 filippiiniläisen Makati Football Clubin joukkueet kävivät vuoden 2024 Helsinki Cupissa nappaamassa kultamitalit 11- ja 12-tyttöjen sarjoissa; menestyksen täydensi 13/14-vuotiaiden sarjan hopeamitali.

Kansalaisuuden vaihtopenkki

Vaikka Filippiinit on vältellyt aktiivista osallistumista erilaisiin urheiluboikotteihin moraalisen oikeamielisyyden areenoilla, sen jalkapallomaajoukkueiden historia ei ole ollut täysin ongelmaton.

Filippiinien jalkapalloilun ongelmat kansainvälisillä kentillä ovat liittyneet heidän ”filippiiniläisyyteensä”. Sekä miesten että naisten joukkueita on arvosteltu ja uhattu hylkäyksillä, koska suurin osa pelaajista on ulkomailla syntyneitä ja asuvia kaksoiskansalaisia ja useimmilla vain toinen vanhemmista on syntyperäinen filippiiniläinen.

Miesten Aszals-maajoukkueessa on mukana myös suomalaista jalkapallo-osaamista, sillä vuodesta 2021 lähtien kokoonpanoon on kuulunut Seinäjoelta kotoisin oleva Oskari Kekkonen.