Ramon Ilusorio – In Memoriam

Tänään vietämme Ramon Ilusorion kuoleman muistopäivää, kuten maan tapoihin kuuluu, ja sen kunniaksi kierrätän tähän Helsingin Sanomissa julkaistun muistokirjoituksen.

Viime vuoden maaliskuun viimeisenä päivänä loppui yksi aikakausi Suomen ja Filippiinien suhteissa, kun Suomen Filippiinien kunniapääkonsuli Ramon Kalaw Ilusorio poistui keskuudestamme.

Kun maidemme väliset suhteet ovat koronapandemian jälkeen hakemassa uutta suuntaa ja sisältöä, on hyvä muistaa, että niille on luotu tukeva perusta yksilösuorituksilla. Ramon oli Armi Kuuselan ohella yksi merkittävimmistä henkilöistä maidemme välisten suhteiden rakentajana. Ja muutenkin monipuolisesti mainio mies.

Ramon K. Ilusorio 1943-2021                                  

Pääkonsuli

SUOMEN Filippiinien kunniapääkonsuli Ramon ”Rey” K. Ilusorio kuoli Manilassa 30. maaliskuuta 2021. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Manilassa 24. huhtikuuta 1943.

Ramon Ilusorio syntyi varakkaaseen ja vaikutusvaltaiseen perheeseen, jonka tausta kytkeytyy vahvasti Filippiinien historiaan. Hän oli vanhin Potenciano ja Erlinda Ilusorion kuudesta lapsesta.

Perusopintojensa jälkeen Ramon opiskeli Yhdysvalloissa eri yliopistoissa taloustieteitä ja täydensi opintojaan myös Euroopassa. Hän palasi Filippiineille ja loi vaikuttavan uran liikemiehenä, investointipankkiirina ja Filippiinien pankkijärjestelmän uudistajana.

Vuodesta 2001 lähtien Ilusorio toimi Suomen kunniapääkonsulina Filippiineillä. Kunniapääkonsulina hän ehti tehdä yhteistyötä usean Suomen suurlähettilään kanssa. Hänelle myönnettiin lukuisia kunnianosoituksia, muun muassa Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki Suomen etujen edistämisestä Filippiineillä ja maiden välisten suhteiden kehittämisestä.

Ramon Ilusorion laaja kontaktiverkosto ja keskeinen asema Filippiinien elinkeinoelämässä olivat kunniakonsulin tehtävissä korvaamatonta pääomaa. Vuonna 1998 hän perusti Philippine-Finland Societyn edistämään maidemme välistä kauppaa, koulutusta ja suomalaisyritysten integroitumista Filippiinien markkinoille.

Suomen 100-vuoden juhlavuoden kunniaksi yksi Filippiinien saarista nimettiin uudelleen FINLANDIAKSI (Lat. 12° 4’57.54″N, Long. 119°52’29.56″E). Filippiinien modernissa liikekeskustassa Bonifacio Global Cityssä paljastettiin veistos ”Spirit of the Finn” kuvastamaan suomalaisuuden vahvuuksia ja kunnioittamaan Ramonin ihaileman Carl Gustaf Mannerheimin 150. syntymäpäivää. Molemmat hankkeet olivat Ramon Ilusorion henkilökohtaisia lahjoja 100-vuotiaalle Suomelle.

Ramon oli kosmopoliitti, joka karttoi henkilökohtaista julkisuutta. Ystäville, kollegoille ja Filippiinien suomalaisille hän oli karismaattinen, vieraanvarainen herrasmies, jonka äly, lukeneisuus ja sivistys yhdistyivät erinomaiseen huumorintajuun. Jos tilaisuudessa oli läsnä yksikin suomalainen, Ramon aina huomioi hänet suomenkielellä: ”Tervetuloa, kippis ja kiitos paljon”

Ramon Ilusorion harrastukset ulottuivat laajasti tieteisiin ja taiteisiin, tutkimusmatkoista Wagnerin musiikkiin. Hän kirjoitti lukuisia kirjoja taloudesta, yhteiskunnallisista ja filosofisista aiheista. Heinäkuussa 1996 hänestä tuli ensimmäinen pohjoisnavan saavuttanut filippiiniläinen.

Tutkimaton ja löytämätön kiehtoi Ramonia. Tuntemattomat asiat olivat hänelle aina mahdollisuus uuden etsintään.

(Julkaistu Helsingin Sanomissa 13.4.2021: https://www.hs.fi/muistot/art-2000007915007.html)