Tubettajat keskuudessamme – Filippiiniläistä elämää linssin läpi

Vaikka kamera heilahtelee ja videokuva on huonolaatuista, se koukuttaa kurkistamaan toisten ihmisten erilaiseen elämään jossain kaukana. Mikäs sen jännempää ja mielenkiintoisempaa.

Videobloggari (vloggari tai tubettaja) on henkilö, joka tuottaa sisältöä internetin videopalveluihin. Hän ideoi, suunnittelee, kuvaa ja editoi omat videonsa, jotka hän julkaisee omalla kanavallaan joita kutsutaan videoblogeiksi, vlogeiksi tai videopäiväkirjoiksi.

Oman arjen kuvaaminen ja jakaminen videoblogeina täyttää sitä aukkoa, jonka kirjoittaminen, valokuvat ja tarinat jättävät todellisuuden kuvaamiseen. Tosin eivät videotkaan kaikkea näytä. Niidenkin sisältö on ”toimitettu” ja valittu sen mukaan mitä bloggari haluaa näyttää ja mitä jättää näyttämättä. Ne kuitenkin muuttavat merkittävästi tapaamme kuvata ja tarinallistaa arkista elämää.

Tässä kirjoituksessa esittelen suomalaisia videobloggareita, jotka kuvaavat elämäänsä ja seikkailuitaan Filippiineillä. He tuovat uuden mielenkiintoisen lisän siihen millaisena maana suomalaiset oppivat tuntemaan Filippiinit ja miten välitämme tietoa elämästä erilaisessa kulttuurissa.

Tommi in afarTraveling and wondering around the Philippines and the World.

Muutama vuosi sitten Filippiineillä vakituisesti asuvat suomalaiset alkoivat jakamaan keskenään linkkejä uuden suomalaisen videobloggarin videoihin: ”Vilkaisehan tuota. Kaverilla on hyvää jutustelua Filippiineistä.”

Tuolloin Tommin videot tulivat minullekin tutuiksi ja kiinnostuin niistä samasta syystä kuin muutkin niitä kehuneet: Tommilla on luontainen kyky tarinoida näkemistään ja kokemistaan asioista ilman teennäistä ja tekopyhää koreilua. Asiat tulee kerrottua ja kuvattua hänen näkökulmastaan sellaisina kuin hän ne itse kokee ja ymmärtää.

Tommi kuvaa videoissaan omaa ja perheensä elämää Filippiinien provinsseissa. Toisinaan hän tekee videoita moottoripyöräreissuistaan maan eri saarilla. Monen videon toinen päähenkilö on Tommin uskollinen moottoripyörä Honda CRF300L. 

Vaikka Tommi itse on kaikkea muuta kuin tavallinen suomalainen mies – Ei tavalliset suomalaiset miehet lähde Suomesta rakentamaan elämää Filippiineille – hänen tarinoinnissaan, aihevalinnoissaan ja tyylissään on vahvasti läsnä suomalaisen miehen maailma ja näkökulma. Erityisen osuvasti Tommi kuvailee maaseutukaupunkien arkea – hyviä ja huonoja puolia – sellaisena kuin se useimmille niissä asuville länsimaalaisille miehille on todellisuutta.

Tommi tekee videoitaan omaan tahtiinsa ja rakkaudesta lajiin. Toisinaan innostus ja tekemisen riemu välittyvät myös videoiden seuraajille saakka. Se mikä tekniikassa ja säännöllisessä julkaisutahdissa hävitään, otetaan takaisin lupsakalla tyylillä, jolla syntyvät maailman parhaat Tommi in afar -videoblogit. Linkki: Tommi in afar

Elämää FilippiineilläMatkustaminen ja eläminen Filippiineillä on mahtavaa. Tämä kanava kertoo filippiiniläissuomalaisen pariskunnan toilailuista näillä paratiisi saarilla.

Tämä Youtube-kanava on Timon ja hänen filippiiniläisen vaimonsa Marilynin oma jatkosarja, joka koukuttaa seuraamaan heidän tarinaansa. Pariskunnan arki ei ole pullantuoksuista kotilieden ympärillä puuhastelua eikä katsokaa-kuinka-hienoa-meillä-on-täällä turistikohteiden esittelyä vaan ihan jotain muuta. Se on tinkimätöntä oman unelman tavoittelua ja arkista selviytymistä maailmassa, missä pienetkin onnistumiset ja epäonnistumiset ovat seurauksiltaan suuria.

Timon, Marilynin ja muidenkin videoilla satunnaisesti esiintyvien vieraiden ja sukulaisten arki vie maailmaan, missä yhdistyvät Salatut elämät -televisiosarjan loputtomat juonenkäänteet ja Paul Theroux’n Moskiittorannikko-romaanin tunnelmat. Moskiittorannikossa (mistä on tehty myös Harrison Fordin tähdittämä elokuva) amerikkalaismies vie perheensä Hondurasin viidakkoon rakentamaan omaehtoista ja omavaraista elämää, missä omin käsin tekeminen ja järkkymätön usko omaan unelmaan ovat merkityksellisen elämän perusta ja päämäärä.

Jotain samaa tinkimätöntä pioneerihenkeä on myös Timon ja Marilynin tarinassa. Siinä laitetaan kaikki peliin eikä kysellä suomalaisen normielämän peruskysymyksiä siitä onko se järkevää ja turvallista? Timolla ja Marilynillä on runsaasti haaveita ja toiveita, ja niiden ja toteuttamisen välimatka on poikkeuksellisen lyhyt; edellisen päivän ideoita ja ajatuksia ollaan jo toteuttamassa seuraavassa jaksossa.

Heidän periksiantamaton elämänasenteensa ulottuu myös videoblogien tekemiseen. En tiedä miten he siihen pystyvät ja millä ajalla, mutta videoita tulee päivittäin, satoi tai paistoi. Päivittäisten videoiden lisäksi he pitävät viikonloppuisin muutaman tunnin live-lähetyksiä, joissa heidän seuraajansa voivat osallistua keskusteluun kuluneen viikon tapahtumista.

Timon ja Marilynin kaltaiset ihmiset ovat tärkeitä nykypäivän Suomessa, missä omien unelmien todeksi tekeminen ja rehellisyys itselleen yms. vastaavat yksinkertaistetut elämänohjeet sinkoilevat tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa. Kun Timo ja Marilyn tekevät todeksi omaa unelmaansa ja jakavat sen seuraajiensa kanssa, he osoittavat miksi omien unelmien seuraamiseen tosielämässä pystyvät vain hyvin harvat.   Linkki: Elämää Filippiineillä

Joonas & JenniferMaailman toiselle laidalle – Filippiinit.

Tämä hiljattain avioliiton satamaan päätynyt pariskunta on suhteellisen uusi tulokas videobloggareiden joukossa. Joonas on tehnyt videoita aikaisemmilta Filippiinien reissuiltaan, mutta nyt meneillään olevaan tuotantokauteen on nähty huomattavasti enemmän vaivaa.

Heidän omalta sivustoltaan löytyy reissuvideoiden lisäksi taustatietoa Filippiineistä, uutisia sekä kuvaa ja tekstiä sekoittava päiväkirja, missä kerrotaan heidän yhteisestä elämästään ennen ja jälkeen Filippiineillä solmitun avioliiton. Päiväkirjasta ja sivuston muusta sisällöistä muodostuu kokonaisuus, josta välittyy vilpitön ja innostunut kiinnostus Filippiineihin ja sen kulttuuriin.

Toivottavasti Joonaksen innostus kantaa ja hän jatkaa tarinointiaan samaan malliin. Suomessa on nopeasti kasvava joukko suomalaisfilippiiniläisiä pariskuntia, jotka mielellään seuraavat miten muut pariskunnat pärjäävät Suomen arkitodellisuudessa ja millaisia hyviä ja huonoja puolia suomalaisfilippiiniläinen yhteiselämä tarjoaa.   Linkki: Joonas & Jennifer

JuhamiesJust a Dude who like’s to make vlogs and shit.

Suomalainen bloggariveteraani, joka on julkaissut reissuvideoita Aasiasta yli kymmenen vuoden ajan. Viimeisen neljän vuoden aikana Juhamies on tehnyt filippiiniläisistä turistikohteista matkustus- ja vierailukuvauksia, jotka hintatietoineen ja matkavinkkeineen toimivat hyvin suomenkielisinä virtuaalisina matkaoppaina.

Aikaisemmin Juhamies jutusteli videoillaan suomeksi, mutta viimeiset kolme vuotta hän on tuottanut videonsa englanniksi. Kielen vaihdon myötä hän todennäköisesti sai enemmän seuraajia, mutta osalle suomalaisia videoiden seuraaminen muuttui vähemmän merkitykselliseksi.   Linkki: Juhamies

2WheelsFinn – Born petrol head.

2WheelsFinn videoblogin takana on moottoripyöräharrastukselleen omistautunut suomalaismies, joka on harvakseltaan julkaissut tekemiään videoita. Hänen videonsa ovat kypäräkameralla kuvattuja paikallisten moottoripyöräilijöiden ajomatkoja Cebun saarelta, mutta on joukossa muutamia moottoripyörän kunnossapitoon ja tuunaukseenkin liittyvä vblogi.

2WheelsFinnin laji on isot moottoripyörät ja päällystetyt tiet. Hänen videoblogeissaan pääosassa on usein hänen Kawasaki Z H2 -pyöränsä.   Linkki: 2WheelsFinn  

Mika ElfWelcome to my Youtube Channel. I create content for this channel mainly regarding travel, photography and cars & motorcycles.

Mika on myös veteraanibloggaaja, joka on julkaissut useita videoita Filippiineiltä. Hänen videoidensa sisältö koostuu pääasiassa maan turistikohteiden ja niiden aktiviteettien esittelyistä.

Mikan videoblogit eroavat edellä mainituista bloggareista siinä, ettei hän itse puhu eikä esiinny niissä. Hänen videoissaan puhuvat kauniit kuvat ja maisemat, joista suurin osa on kuvattu moottoripyörällä ajellen tai ilmasta dronella kuvaten. Mikalla on myös perinteinen blogi, ”Suuntana Aasia”, missä myös on hienoja kuvia Filippiineiltä.   Linkki: Mika Elf

Ihminen, kamera ja tarina

Joonasta lukuun ottamatta kaikki Filippiinejä kuvaavat videobloggaajat käyttävät julkaisualustana Googlen omistamaa Youtubea. He eivät toistaiseksi saa Googlelta vaivojensa palkaksi muuta kuin ilmaisen julkaisualustan ja muutaman euron kuukaudessa mainostuloja, useimmat eivät sitäkään. Säännöllisesti kanavilleen sisältöä tuottavien bloggaajien tilaajamäärät kuitenkin kasvavat.

Tässä kirjoituksessa esitellyt videobloggaajat ovat uuden tiedonvälitystavan edelläkävijöitä, ja osalla heistä alkaa olemaan merkitystä mielipidevaikuttajina ja esikuvina seuraajilleen. Etenkin Filippiineille muuttoa harkitsevat ja siitä unelmoivat suomalaiset seuraavat heidän videoitaan herkällä korvalla ja tarkalla silmällä.

Jokaiselle tässä kirjoituksessa esitellylle bloggareille yhteistä on myös se, että heillä on vähemmän tilaajia kuin toivoisivat, mutta enemmän ihailijoita ja ystäviä kuin he itse tietävät.