Rakkaudella Filippiineiltä – Hillittömät tuliaiset

Turistit ovat palanneet. Sen huomaa matkamuistomyymälöissä, joissa kauppa käy ja matkalaukut täyttyvät tuliaisista. Perustuliaisten lisäksi laukkuun voi pakata mukaan myös hieman erikoisempia only in the Philippines! –tuliaisia.

Viime viikolla luin artikkelin, jonka mukaan maailman valtakielissä ei olisi suomen tuliaista vastaavaa sanaa. Jos Tagalog laskettaisiin maailman valtakieliin, kuten sitä puhuvien määrän mukaisesti pitäisi, silloin sanalle löytyisi vastine. Tagaloginkielinen sana pasalubong vastaa sisällöllisesti hyvin sitä, mitä tuliainen merkitsee suomalaisille.

Kuten kaikista muistakin maista, Filippiineiltäkin turistien mukaan tarttuu perustuliaisia lentokenttien tax-free- myymälöistä. Tosin täällä tax-free ei tarkoita sitä, että tuotteiden ja tavaroiden hinnat olisivat kuluttajalle halvempia kuin normikaupoissa. Kansainvälisillä lentokentillä ne saattavat olla huomattavastikin kalliimpia.

Jos perustuliaiset eivät tyydytä, maasta löytyy myös tuliaisia, joissa on mukana ripaus siitä maagisesta realismista ja arjen absurdiudesta, jotka petsaavat Filippiineistä täysin omalaisensa matkakohteen. Jos haluat ottaa siitä pienen palan tuliaisiksi mukaan, seuraavassa muutamia esimerkkejä hieman erikoisimmista tuliaisista.

Amuletteja

Syvällä Filippiinien maaseudulla ja eristyneimmillä saarilla toimii vielä nykyäänkin kaikenlaisia meedioita, ennustajia ja muita poppahenkilöitä, joiden esitykset ovat aina hintansa väärti, ja jotka kannattaa käydä kokemassa kohdalle osuessa, uskoo niihin tai ei. Nämä kansantaiteilijat myös myyvät monenlaista taikakaluja ja amuletteja, jotka suojaavat juuri siltä, mikä milloinkin mielen päällä painaa. Näiden amulettien mukaan lähtee aina myös hyvä onni ja mainio tarina kerrottavaksi kotimaassa.

Sikareita

Sikarien ystäville löytyy laaja kirjo tuotteita kotiin vietäväksi. Vaikka Filippiiniläiset sikarit eivät alan harrastajien vertailussa yllä Karibian maiden laatutasolle, niiden hinta-laatusuhde on kohdallaan. Filippiiniläinen sikari on kevyt sekä väriltään että maultaan ja sillä on ihastuttava tuoksu, joka tekee niistä miellyttäviä polttaa. Tunnetuimmat filippiiniläiset sikarimerkit ovat Flor Isla, Calixto Lopez, Tabacalera Isabela, Indepencia 1898, Alhambra ja Flor de Filippinas. Paikallisten premium-sikareiden lippulaiva on Juan Urquijoa.

Taisteluvälineitä

Taistelu- ja itsepuolustusvälineistä kiinnostuneille löytyy kokemusasiantuntijoiden ylläpitämiä matkamuistomyymälöitä. Vankiloiden käsityöpajojen myymälöissä on tarjolla jos jonkinmoista ihmisten vahingoittamiseen tarkoitettua vempainta ja välinettä, koristeellisesti kuvioiduista nyrkkiraudoista ja pamppuista monenlaisiin itsepuolustusvälineisiin. Palawanilla sijaitsevan Iwahigin avovankilan myymälästä saa näitä vahingoittamistuotteita myös taidokkaasti veistettyinä kovapuuversioina, yleensä mahongista tai narrasta, jotka eivät hälytä metallinpaljastimissa, mikä lisää niiden käyttöarvoa tuliaisina.

Barong tagalog -paitoja

Yksilöllisyyttä ja luonnonmukaisuutta arvostaville miehille matkalaukun täytteeksi voi pakata ananaskuiduista käsin kudotun ja kirjaillun Barong tagalog-juhlapaidan. Paita valmistetaan ananaslehtien kuiduista (piña) valmistetusta läpikuultavasta kankaasta, jossa on hieno kiiltävä silkkimainen rakenne ja luonnollinen kellertävä sävy. Piña on kallein ja arvostetuin barong-paitojen materiaali sen hyvälaatuisuuden ja rajallisen saatavuuden vuoksi. Yksi kutoja pystyy kuukaudessa valmistamaan laadukasta piña-kangasta ainoastaan 10 metriä. Tuliaispaitoja voi voi tilata esimerkiksi täältä: https://barongworld.com/

Mangorommia

Yksi Filippiinien vanhimmista tislaamoista Limtuaco Desteleria -tislaamo sai muutama vuosikymmen sitten neronleimauksen sekoittaa kaksi hienoa asiaa yhteen: Paikallisen sokeriruokorommin ja filippiiniläisen makean mangon. Juoman markkinointi aloitettiin näyttävästi pakkaamalla pullo kauniisti koristeltuun alumiinilieriöön, mistä tislaamo sittemmin luopui alumiinin kohonneen hinnan vuoksi. Mangorommia voi vielä tuurilla löytää alkuperäisellä alumiinilieriöllä suurempien kaupunkien alkoholimyymälöissä.

Kookospontikkaa

Lambanog (vino de coco) on perinteistä tislattua kookospalmuviinaa. Se valmistetaan kookosmahlasta (tuba), jota on kypsytetty vähintään kaksi vuorokautta. Lambanogissa on päätä sekoittavaa voimaa; sen alkoholipitoisuus yhden tislauksen jälkeen on 40-45 % (80-90 proof); toisen tislauksen jälkeen alkoholipitoisuus voi nousta jopa 80 prosenttiin. Lambanog juodaan yleensä ”raakana”, mutta sitä voidaan maustaa rusinoilla, mangolla, ananaksella tai oikeastaan ihan millä tahansa. Perinteinen kotipolttoinen lambanog valmistetaan kotikonstein, mutta nykyään sitä on myynnissä myös tyylikkäästi tuotteistettuna laatujuomana. Tunnetuimmat laatulambonogin tislaamot ovat Mallari Distillery, Buncayo Distillery ja Capistrano Distillery.

Etelämeren helmiä

Matkalaukuissa on hyvä olla tilaa myös kauniille turhuudelle. Jos perheeseesi tai ystäviisi kuuluu koruilla lahjottavia, etelämeren helmet (South Sea Pearls) toimivat tuliaisina. Filippiineillä kauneimmat helmet löydetään tai viljellään Etelä-Palawanilla, mistä on löydetty maailman tunnetuimmat helmet Lao Tzun Pearl ja Pearl of Allah. Mitä pyöreämpi muoto ja tummempi kullanhohtoinen väri, sitä arvokkaampi on yksittäinen helmi. Kaikista harvinaisimpia ja arvokkaimpia (yli 100000 USD) ovat virheettömän pyöreät tumman kullanväriset helmet, mutta aitoja ja hyvälaatuisia etelämeren helmiä saa ostoskeskusten jalokivi- ja koruliikkeistä myös turistilompakolla (alkaen 100 USD).

Imelda Marcosin kenkiä

Malacanang Shoe Museumin vieressä sijaitsee pieni kauppa, mistä voi ostaa kopioita Imelda Marcosin käyttämistä kengistä. Heillä on noin sadan kenkämallin valikoima ja ostoksen mukaan tulee todistus kuvan kera, missä tilaisuudessa Imelda on käyttänyt samanlaista kenkäparia. Ei hullumpi lahjaidea ihmisille, joilla on jo kaikkea.

Paskakahvia

Jos Juhlamokka maistuu paskalta, Filippiineiltä voi ostaa mukaan vielä sitäkin ”paskempaa” kahvia. Kahvi on valmistettu kahvipavuista, jotka ovat saaneet oman lisäarominsa sivettikissan suoliston läpi kulkeutuessaan. Tätä alun perin Indonesiasta kotoisin olevaa Kopi Luwak -nimistä erikoiskahvia pidetään suuressa arvossa sen harvinaisuuden ja erikoislaatuisuuden vuoksi. Kopi Luwakia on saatavilla erikoisempiin kahvilaatuihin erikoistuneissa myymälöissä.

Veroton vienti Filippiineiltä

Kun Filippiineillä pakkaa laukkuja kotimatkaa varten, niihin voi laittaa mukaan verovapaita ostoksia, joiden yhteenlaskettu enimmäismäärä Suomessa saa olla 430 euroa (ostokuitit tulee olla mukana).

Vaikka alkoholijuomat ovat suhteellisen halpoja Filippiineillä, niitä ei voi verovapaasti viedä Suomeen kuin poskeen kuivuvan määrän:

  • 4 litraa hiilihapotonta viiniä.
  • 16 litraa olutta.
  • 1 litra väkeviä alkoholijuomia (alkoholipitoisuus yli 22 tilavuusprosenttia) tai 2 litraa mietoja alkoholijuomia (alkoholipitoisuus enintään 22 tilavuusprosenttia)
  • Tupakkatuotteita voi viedä verottomasti omaan käyttöön joko 200 savuketta tai 50 sikaria tai 100 pikkusikaria (max. 3 g/kpl) tai 250 grammaa kääre- tai piipputupakkaa.

Alle 18-vuotiaat eivät saa viedä Filippiineiltä Suomeen mitään tupakkatuotteita, nikotiininesteitä tai alkoholijuomia, ja alle 20-vuotiaat saavat viedä vain mietoja alkoholijuomia. Filippiineiltä ei saa viedä Suomeen (EU-alueelle) mitään eläinperäisiä tuotteita. Kaikilla elävillä kasveilla, siemenillä, leikkokukilla sekä lähes kaikilla tuoreilla kasviksilla tulee olla todistus niiden puhtaudesta (Mistähän senkin saa Filippiineillä?).

Elämän hienoja hetkiä

Myös Filippiineillä suosittujen eläinperäisten chipsien viennin kanssa pitää olla entistä tarkempi, ettei käy kuten minulle Suomen vierailulla… Otin matkalaukun hihnalta kantoon ja lähdin reippaasti kävellen kohti Helsinki-Vantaan lentokentän tullia.

Tunnelma muuttui nopeasti kireästä kauhuun, kun saapuvien matkailijoiden joukossa harhaillut tullin koira alkoi nuuhkia MINUN matkalaukkuani. Kanssamatkustajien murhaavan vahingoniloiset katseet selässäni tullimies pyysi lähempään tarkastukseen koiran entistä innokkaammin raapiessa laukkuani.

Kun paikalle pyydettiin kaksi vakavailmeistä tullimiestä vahvistukseksi ja todistajaksi, Midnight express -elokuvan tunnusmusiikki voimistui päässäni. Kun avasin laukun, koira kuopi likaisten vaatteiden joukosta kaksi tuliaisiksi tarkoitettua chizzoron-pussia.

Tullimiehet hetken pyörittelevät ja tutkivat pusseja. Lopulta he asiallisesti selvittävät, että kyseessä on eläinperäinen tuote, jonka niiden haistamiseen erikoiskoulutettu Rico-niminen koira havaitsi. Kun valehtelin, etten tiennyt ”perunalastujen” sisältävän eläinperäistä materiaalia, tullimiehet takavarikoivat rasvassa paistetut siannahat ja omat tulevaisuudennäkymäni alkoivat merkittävästi kirkastumaan.