Vaimo Filippiineiltä (osa 2) – Mistä filippiiniläisen vaimon löytää?

Vaimo suomalaiselle miehelle maapallon toiselta puolelta? Äkkiseltään se kuulostaa järjettömältä ajatukselta, mutta todellisessa elämässä rakkaus saattaa löytyä sieltä helpommin kuin oman ulko-oven takaa.

Laitappa internetin hakukoneeseen kysely, mistä löydät filippiiniläisen vaimon? Vastaukseksi eteen lävähtää loputon listaus linkkejä online-deittisivustoille, joihin vilkaisemalla päässä alkaa soimaan Leevi & the Leavings…

Siellä isketään naisia ja toisinpäin
Siellä todella on mistä ottaa
Ja se kaikki mitä maailmalla itse näin
Se on elämässä unelmaa ja totta

Saavuthan matkan takaa taas, pikku prinsessa?
Tanssimme taivaanrannan taa haavemaailmaan

Erilaisten vaimonhakusivustojen ja niillä olevien vaimoehdokkaiden määrät kertovat tuhatta kuvaakin selvemmin suuresta kysynnästä, mitä vielä suurempi tarjonta pyrkii tavoittamaan. Sivustojen markkinointi on selkeästi kohdennettu länsimaisille miehille ja yhdessä ne luovat vahvaa mielikuvaa siitä, että Filippiineiltä löytää hyvän vaimon.

Sen sijaan samanlaista osumatarkkuutta ei luvata kaikille länsimaista miestä etsiville vaimoehdokkaille. Heille kaikille tuskin löytyy partneria, ei ainakaan sitä hyvää ja luotettavaa miestä, jota suurin osa naisista näyttää olevan hakemassa. Tämän kirjoituksen otsikon kysymykseen sivustojen määrä kuitenkin tarjoaa pikavastauksen.

Samasta syystä – tarjonta ja kysyntä – perinteisimmilläkin pariutumismarkkinoilla käy kuhina ja ulkomaalaiset miehet vierailevat Filippiineillä SE mielessä; osalla lyhytaikaisena kokemuksena, osalla elämänpituisena toiveena. Sekä miehet että naiset hakevat jotain sellaista, mitä eivät koe saavansa kotimaistaan. Puutelistan voi lukea suoraan tai rivien väleistä: Rakkautta, seksiä, empatiaa, huolenpitoa…

Kysynnän ja tarjonnan luonne on muuttunut selkeästi seksiturismista enemmän parisuhdeturismin suuntaan. Toisiaan poissulkeviahan ne eivät välttämättä ole, mutta deittisivustot ovat muovanneet markkinaa suuntaan, missä tyttöbaarit ja muut kaupallisen rakkauden disneylandit eivät ole enää yhtä selkeästi se huvipuisto, missä rakkauden kysyntä ja tarjonta ensimmäisenä kohtaavat.

Miesten kesken

Minulta kysytään jatkuvasti, on kysytty jo vuosikymmeniä, mistä löytää hyvän filippiiniläisen vaimon? Tällä kirjoitussarjalla yritän väistää kysymyksen viittaamalla jatkossa näihin kirjoituksiin sen sijaan, että vastaisin kysyjille samoilla moneen kertaan kuuluilla latteuksilla.

On kuitenkin pidettävä mielessä, etten minäkään ole oikea henkilö vastamaan kysymykseen mistä sen HYVÄN vaimon löytää. Vaimon hakemiseen voin antaa yleisiä vinkkejä, mutta HYVÄN vaimon määrittely ja löytäminen jää aina hakijalle itselleen. HUONON vaimon voisi ehkä nähdä selvemmin etukäteen, mutta koska jokaisella on oikeus hetkenkin onneen ja omiin virheisiin, siihenkään arviointiin en toisten puolesta lähde.

Itse astuin siihen rakkauden miinaan, joka vei muutakin kuin jalat alta, yli kaksikymmentä vuotta sitten. Niistä ajoista pariutumispelien lainalaisuudet ja mahdollisuudet ovat muuttuneet melkoisesti. Se, minkä olen menettänyt kokemusasiantuntijana, olen yrittänyt kuroa umpeen kuuntelemalla ja seuraamalla muiden ulkomaalaisten miesten parinmuodostusseikkailuja Filippiineillä.

Toisekseen olen asunut yli 30 vuotta filippiiniläisten naisten kanssa ja ympäröimänä. Heistä on karissut kaikki sellainen eksotiikka, jonka läpi suomalainen vaimonhakija tarkastelee mahdollisuuksiaan. Suomalaisnaiset ovat minulle eksoottisempia kuin filippiiniläiset ihan vaan sen vuoksi, että olen ollut heidän kanssaan vähemmän tekemissä kuin filippiiniläisten naisten.

Huolimatta rajoitteistani, minulla on ollut paljon tilaisuuksia seurata, tukea, tarkkailla ja ymmärtää lukuisten suomalaisten miesten vaimonhakureissuja ja niihin liittyviä seikkailuja. Ne ovat opettaneet kaikenlaista ihmismielestä ja ihmisyydestä. Muutaman kerran olen joutunut nostamaan jokusen maamiehen vaimonhaun sudenkuopistakin, minne he olivat pudonneet, kun kiire ja kiima kiilasivat vihkimisen edelle.

Tikapuut taivaaseen

Elämänkumppanin löytäminen on päätös, jonka tulee perustua aitoon yhteyteen, jaettuihin arvoihin, syvään luottamukseen, vilpittömään ymmärrykseen ja molemminpuoliseen kunnioitukseen. Filippiiniläiselle vaimolle nämä ovat itsestäänselvyyksiä…” Tuo on lainaus erään deittisivuston esittelytekstistä, joka alleviivaa vaimomarkkinoinnin absurdiutta: Keskinäinen luottamus, ymmärrys ja kunnioitus kansallisuuden perusteella itsestäänselvyyksiä?

Nykyään deittisivustot ovat ykköskohtaamispaikka suomalaiselle miehelle ja filippiiniläiselle naiselle. Online-deittailuun liittyy edelleen jonkin verran ennakkoluuloja ja vähättelevään sävyyn lausuttuja kommentteja, ”Hehän ovat tavanneet internetissä”. Sillä voi alkuun olla merkitystä, missä tavataan – kirkossa, tyttöbaarissa, ystävien välityksellä, kaupassa vai internetissä – mutta mikäli kohtaaminen johtaa todelliseen ihmissuhteeseen, tapaamispaikalla ei ole merkitystä suhteen tulevaisuudennäkymille. Olennaisempaa on se, että on tavattu ja sen jälkeen on hyvä olla yhdessä.

Sille online-deittailua koskevalle ennakkoluulolle on perusteita ja aihettakin, lähteekö vuodattamaan tunteitaan hedelmälliseen maaperään vai huijarin liiketoimintamallin ylläpitämiseen? Toisaalta sama riski sisältyy henkilökohtaisiinkin ensitapaamisiin ennalta tuntemattomien naisten kanssa.

Filippiiniläisiä vaimoja tarjoavien online-sivustojen suosiota ja mahdollisuuksien kirjoa ei voi kuitenkaan kiistää. Ne ovat osa nykyaikaista parinmuodostusta ja sellaisenaan hyvä esimerkki siitä miten tekninen innovaatio räjäyttää inhimillisen perustarpeen padon, jonka taakse on aiemmin jäänyt paljon toteutumattomia mahdollisuuksia. Sivustot ovat taivaan lahja monelle miehelle ja naiselle, joilla ei ilman niitä olisi koskaan ollut mahdollisuutta löytää toisiaan.

Rakkauden planeetta

Jos haluaa heti alusta lähtien tutustua kokonaisvaltaisemmin filippiiniläiseen vaimoehdokkaaseen, silloin pitää lähteä hakemaan häntä sieltä, missä naimattomat filippiiniläiset naiset asuvat ja elävät omaa arkeaan. Sielläkin vaimonhakija voi lusikoida sakeaa soppaa, missä on paljon rakkauden sattumia.

Jos ei luota kliseeseen, missä rakkauden voi kohdata missä tahansa ja milloin tahansa, sen oikean löytymisen kerrointa voi itsekin parantaa. Nämä paikat ja tilanteet ovat Filippiineillä hyvien mahdollisuuksien markkinoita:

Sosiaaliset kokoontumiset: Näitähän Filippiineillä riittää ja yleensä niissä mennään suoraan asiaan ja selvitetään, onko miestulokkaalla tarvetta tyttöystävälle. Jos hiemankin vihjaiset siihen suuntaan, huomaat ettet enää itse pitelekään elämäsi ohjauspyörää, vaan iso joukko ihmisiä on ottanut asiakseen auttaa sinua pääsemään ruutulipulle.

Vapaaehtoistyö: Monet sinkkunaiset ovat mukana erilaisissa vapaaehtois- ja avustusorganisaatioissa, joihin osallistuminen vie maailmaan, missä on hedelmällinen maaperä solmia myös romanttisia ihmissuhteita. Niissä ympyröissä ja verkostoissa tapaa erityisen paljon koulutettuja ja omillaan hyvin toimeentulevia filippiiniläisnaisia, joilla on myös aikaa ja mahdollisuuksia deittailla ihan länsimaiseenkin tapaan.

Ostoskeskukset: Nämä kompleksit ovat suosittuja tapaamis- ja kokoontumispaikkoja kaikenikäisille naisille. Niissä voi luontevasti aloittaa keskustelu kahviloissa, ravintoloissa, liikkeissä tai supermarketeissa. Suurimmissa ostoskeskuksissa on tarjolla myös kaupallista seuraa hakevia neitokaisia, joten jos sitä ei ole hakemassa, voi liian helpot lähestymiset ohittaa.

Paikalliset lomakohteet: Lomat on hyvää aikaa tutustumiseen. Naimattomat naiset viettävät usein vapaa-aikaansa ja lomiaan ryhmissä ystäviensä kanssa paikallisissa lomakohteissa, missä hekin ovat hakemassa vaihtelua arkeen ja uusia kokemuksia. Lomilla filippiiniläiset ovat myös rentoutuneempia ja valmiimpia tutustumaan uusiin ihmisiin.

Baarit ja yökerhot: Tavallisen kansan baareissa, ravintoloissa ja yökerhoissa naisen iskemisen tavat ovat hyvin samanlaiset kuin missä muualla tahansa. Silmäpelistä se täälläkin alkaa ja ulkomaalainen mies saa paljon anteeksi, jos paikallisen etiketin mukaiset hienoudet korvautuvat suoremman toiminnan työkaluilla. Ulkomaalainen mies saattaa löytää vaimon myös tyttöbaarista ja mikäs siinä; moraalinen tuomio on Jumalien osaamisaluetta ja meillä ihmisillä on siinä iso osaamisvaje.

Uskonnollinen toiminta: Jos olet kiinnostunut tapaamaan konservatiivisempia naisia, jotka ovat liikkeellä varmemmin tositarkoituksella, uskonnolliset tapahtumat ja ryhmät ovat hyviä tutustumispaikkoja. Filippiineillä uskonnollisuus ja uskonnollissävytteisissä sosiaalisissa ympyröissä liikkuminen eivät ole yhtä voimakkaasti maallisia riemuja poissulkevia kuin länsimaissa. Kuten Raamatussakin todetaan: ”Hän antaa kauneuden ei vain hyville, vaan myös jumalattomille”.

Online-treffit: Filippiiniläiset naiset käyttävät paljon treffisovelluksia uusien ystävien ja mahdollisten seurustelukumppaneiden tapaamiseen. Ainakin Tinder, OkCupid ja Match.com ovat monen sinkkunaisen puhelimessa vakiovarusteena. Online-deittailu on arkipäiväistynyt ja filippiinittäret käyttävät sitä myös ihan vaan vaihtelun hakemiseen: Hekin haluavat tavata ihmisiä muualtakin kuin omista lähipiireistään.

Nainen toiselta planeetalta

Vaikka Filippiinit ja internetin tapaamisalustat ovat ne ilmeisimmät mahdollisuudet löytää filippiiniläinen vaimo, niiden varjoon jää mahdollisuus löytää hänet ulkomailta. Miljoonia filippiiniläisiä sinkkunaisia asuu ulkomailla, missä he ovat töissä tai elävät siellä eronneita, leskinä tai lastensa kanssa.

Heillä saattaa olla kokemusta elämästä ulkomaisen miehen rinnalla Filippiinien ulkopuolella, mikä tasoittaa tietä Suomeenkin sopeutumisessa. He ovat yleensä myös taloudellisesti omavaraisempia ja itsenäisempiä kuin alkuperäisessä kotimaassaan elävät kanssasiskonsa.

Tulevaisuudessa filippiiniläisen vaimon voi löytää entistä helpommin ihan kotikulmiltakin. Tällä hetkellä filippiiniläiset ovat Suomen nopeimmin kasvava ulkomaalaisryhmä (Jos ei lasketa tilapäisesti maahan tulleita ukrainalaisia pakolaisia). Sen myötä myös romanttiset kohtaamismahdollisuudet suomalaisten ja filippiiniläisten kesken tulevat lisääntyvät.

Jossain joku vieläkin sua kaipaa

Filippiinien merkittävin vientituote ei ole elektroniikka, maataloustuotteet eikä kaivostuotteet vaan rakkaus, empatia ja huolenpito. Se on puettuna moniin eri muotoihin, mutta pohjimmiltaan niiden ympärillä pyörii maan kansainvälinen kilpailukyky maailmanmarkkinoilla.

Uskallan väittää, että Filippiinit on yksi maailman vaivattomimmista maista löytää itselleen aviopuoliso. Siellä rakkauden lottovoittoon ei tarvita seitsemän oikein, pelkällä lisänumerollakin voi päävoitto napsahtaa kohdalle ja arvontoja on monta kertaa päivässä.