Vaimo Filippiineiltä (osa 6) – Yleisimmät ennakkoluulot

Filippiiniläiset vaimot kohtelevat miestään kuin kuningasta ja tekevät kaiken hänen puolestaan. He ovat mahtavia äitejä, uskollisia kumppaneita ja kuumia sängyssä… Vai ovatko he sittenkin vain rahan perässä olevia onnenonkijoita?

Suomalaisilla on vahvoja ennakkoluuloja filippiiniläisistä vaimoista. Se on ymmärrettävää ja inhimillistä, sillä ihmisillä on luontainen taipumus yleistää ihmisryhmiä omien kokemustensa ja mielikuviensa perusteella. Sitä samaa tekevät myös filippiiniläiset naiset länsimaalaisille miehille, joita yleisesti kutsutaan nimillä amerikano tai kano ja joihin suomalaisetkin miehet ulkonäkönsä perusteella sisällytetään.

Mitä enemmän tiedät filippiiniläisistä vaimoista ja mitä useammin olet heidän kanssaan tekemisissä, sitä selvemmin huomaat, kuinka leveällä pensselillä tuollaisia ennakkoluuloja maalaillaan ja kuinka pieneen yksittäiseen asiaan, tapahtumaan tai kohtaamiseen ne lopulta perustuvat.

Koska harvoilla suomalaisilla on omakohtaisia kokemuksia filippiiniläisistä vaimoista, ennakkoluulot perustuvat yhteiskuntaan kerrostuneisiin tarinoihin, esimerkkeihin, mielipiteisiin ja yleisempiin mielikuviin aasialaisista naisista. Yleistykset filippiiniläisistä vaimoista ovat yleensä epätosia ja harhaanjohtavia, mutta on niissä joskus mukana ripaus jotain oikeaankin osuvaa.

Filippiiniläisen vaimon koko kuva

Suomessa kuulee silloin tällöin kysymysparin: ”Mitä nuo aasialaiset naiset teissä näkevät ja mitä te näette noissa rahan perässä juoksevissa aasialaisissa hempukoissa?” Tuollaiset ne-vie-meidän-puolisot epävarmuudesta kumpuavat kysymykset eivät ole ominaisia ainoastaan suomalaisille, vaan niitä esitetään kaikkialla maailmassa. Kysymykseen voi suhtautua lempeästi kysyjää ymmärtäen: ”Me näemme heissä jotain sellaista, mitä emme teissä näe.”

Toisinaan mielikuvaan filippiiniläisestä vaimosta sisällytetään myös arveluita ja olettamuksia siitä, millaisilla motiiveilla suomalainen mies ja filippiiniläinen nainen ovat päätyneet aviopariksi. Tuollaisissa pohdiskeluissa tuntuu olevan paljon tärkeämpää olla ”moraalisesti oikeassa” kuin tiedollisesti.

Filippiineillä ja ulkomailla asuu noin 150 miljoonaa filippiiniläistä, ja heidän joukostaan löytyy monenlaisia vaimoja mitä erilaisimmilla taustoilla. He ovat köyhiä, rikkaita, kouluttamattomia, korkeakoulutettuja, laajasti sivistyneitä, maailmasta mitään tietämättömiä, hyviä, huonoja, viehättäviä, ilkeitä, ihania, huoria, madonnia…  Loputon kirjo erilaisia vaimoja, joista jokaisesta voi muodostua yleinen mielikuva filippiiniläisestä vaimosta.

Vaikka me suomalaiset pidämme itseämme ainutlaatuisina yksilöinä, keskivertosuomalaisen miehen ominaispiirteet ovat paljon lähempänä häntä kohtaan Filippiineillä tunnettuja ennakkoluuloja kuin vastaavat yleistykset filippiiniläisestä vaimosta Suomessa. Filippiiniläiset vaimot tulevat niin erilaisista paikalliskulttuureista ja sosioekonomisista taustoista, joten kansallisuus jää lopulta ainoaksi yhteiseksi nimittäjäksi, jonka perusteella yleistäviä mielikuvia voisi perustellusti muodostaa.

Seuraavassa kuusi yleisintä filippiiniläisiin vaimoihin kohdistuvaa ennakkoluuloa ja väärinkäsitystä Suomessa. Koska omat kokemukseni niistä ovat rajalliset, olen sitäkin enemmän tukeutunut muilta suomalaisfilippiiniläisiltä pariskunnilta kuultuihin tarinoihin.

  • Filippiiniläinen vaimo on köyhä ja kouluttamaton

Suurin osa Suomessa asuvista filippiiniläistä vaimoista on kotoisin vaatimattomista oloista ja taloudellisesti eriarvoisesta taustasta suomalaiseen mieheensä nähden. Se ymmärrettävästi hämärtää sitä, että Filippiineillä on myös paljon omillaan toimeen tulevia naisia. Monessa suomalaisfilippiiniläisessä perheessäkin vaimo on perheen pääasiallinen tai tasavertainen leiväntuoja.

Filippiineillä on myös paljon koulutettuja ja laajasti sivistyneitä naisia, mutta valtaosa maan naisista elää oman elinympäristönsä mahdollisuuksien rajaamaa elämää, mistä he ammentavat kokemuksensa ja tietonsa. Kaikista kulttuurin mukanaan tuomista vaimohyveistä huolimatta tällainen tausta ei tarjoa kovin laajaa maailmankuvaa ja tiedollista pohjaa maailman menosta.

  • Filippiiniläisen vaimosta ei voi erota

Sitkeästi elävä uskomus siitä, ettei filippiiniläisestä puolisosta voi erota, ei pidä paikkaansa. suomalaisfilippiiniläinen pariskunta pääsee halutessaan toisistaan eroon ihan laillisesti sekä Suomessa että Filippiineillä ja mennä sen jälkeen uudelleen naimisiin. Filippiineillä järjestely vaatii vaimolta kuitenkin lakiteknisiä toimia eli aikaa ja rahaa.

Vuodesta 1987 lähtien Filippiinien valtio on hyväksynyt ulkomailla tapahtuneet avioerot, mikäli avioliiton toinen osapuoli on Filippiinien kansalainen. Jotta avioero voidaan hyväksyä ja rekisteröidä Filippiineillä, se täytyy tehdä maassa, jossa eronneilla on lain mukaan mahdollisuus solmia uusi avioliitto, kuten esimerkiksi Suomessa.

  • Filippiiniläiset naiset haluavat länsimaisen aviomiehen

Monet filippiiniläiset naiset pitävät länsimaalaisia parempina aviomiehinä kuin paikallisia miehiä. Useilla länsimaista aviomiestä hakevilla naisilla on takanaan epäonnistuneita paikallisia parisuhteita ja isättömiä lapsia alleviivaamassa väitettä todeksi. Kaikki filippiiniläiset miehet eivät ole vastuuttomia sarjarakastajia, mutta heidän kulttuurissaan on paljon sellaisia miehen mallin rakennuspalikoita, jotka eroavat länsimaisista miehenä ja isänä olemisen hyveistä.

Omavaraisilla, koulutetuilla ja työelämässä menestyneillä naisilla saattaa joskus olla vaikeuksia löytää itselleen filippiiniläistä puolisoa, sillä monelle miehelle paremmin menestyvä ja ansaitseva vaimo ei ole ylpeilyn aihe. Sen sijaan parisuhde länsimaisen miehen kanssa nähdään valtaväestön keskuudessa sosiaalisen aseman ja vaurauden merkkinä, mistä ollaan pikemminkin ylpeitä kuin vähätteleviä.

  • Filippiiniläiset ovat alistuvia nukkevaimoja

Jos suomalainen mies odottaa filippiiniläisen vaimon kirjaimellisesti noudattavan hänen ehtojaan, elämäntapaansa ja periaatteitaan, on parempi unohtaa koko juttu heti alkuunsa. Enpä usko, että monikaan mies, jolla on filippiiniläinen vaimo, pitää häntä alistuvana ja heikkona. Naisen asema filippiiniläisessä yhteiskunnassa ja perheissä on vahva; vaimot pyörittävät perheitä ja siinä sivussa myös miehiään.

Filippiiniläisessä kulttuurissa arvostetaan keskinäistä kunnioitusta avioliitossa ja vältellään julkisia nöyryytyksiä. Vaimot toimivat perheissä perinteisten rooliensa mukaisesti, mikä istuu huonosti suomalaiseen käsitykseen tasa-arvoisesta parisuhteesta. Suomalaiset saattavat pitää tällaisia käyttäytymismalleja merkkinä alistumisesta ja heikkoudesta, mitä ne eivät kuitenkaan ole.

  • Filippiiniläisen vaimon voi ostaa

Hyvin yleinen ennakkoluulo on käsitys filippiiniläisistä ja muista aasialaisista vaimoista ”ostettuina vaimona”. Vaikka tällaisia järjestelyjä tapahtui myös Suomessa, muun muassa 90-luvulla Sir Vilin toimesta, ”postimyyntivaimoja” ei sen jälkeen ole Suomeen suuremmin lähetelty. Nykyään filippiiniläiset vaimot tapaavat suomalaisen puolison deittailusivustojen, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja muiden perinteisten tapojen kautta.

Legenda ”postimyyntivaimosta” kuitenkin elää, osittain siksi, että se kutkuttaa tarinana mielikuvitusta ja tarjoaa oikeutuksen jonkinlaiseen moraaliseen närkästymiseen. Kansakuntamme vanhoillisimmissa kerroksissa ”postimyyntivaimo” ja deittailusivusto voivat myös sekoittua, mutta sellaiset rinnastukset ovat jo niin kaukana todellisuudesta, että niihin voi suhtautua lempeällä laupeudella. Minultakin on kerran Suomessa kysytty, ilmeisen vilpittömästi, paljonko maksoin vaimostani? Tuollaisiin kysymyksiin on helppo vastata: ”Hinta oli mittaamaton ja anti ääretön.

  • Filippiiniläiset vaimot ovat rahan perässä

Onko Suomessa filippiiniläisiä naisia rahan perässä? Kyllä. Onko täällä aasialaisia, afrikkalaisia, eurooppalaisia tai latinonaisia rahan perässä? Kyllä. Ovatko suomalaiset vaimot rahan perään? Toki tuollaisia kullankaivajia löytyy filippiiniläistäkin vaimoista, mutta ei se ole yksinomaan filippiiniläisille naisille varattu ominaispiirre (Kysehän on luonteenpiirteestä, ei kulttuurin mukanaan tuomasta ominaisuudesta).

Tuollainen ajatus voi ymmärrettävästi herätä, mikäli vaimon aikaisemmassa elämässä moraali on ollut tilannesidonnaista, mutta köyhyys pysyvää. Tietysti jokaisen suhteen motiiveissa on materiaalisiakin tekijöitä, mutta hyvin harvoin yksipuolisesti siten, etteivät miehen omat teot ja valinnat vaikuttaisi niihin millään tavalla. Jos nait vaimon tyttöbaarista (ethän niin tee Suomessakaan), ei pidä kovin isoon ääneen yleistää, että kaikki filippiiniläiset naiset ovat ainoastaan rahan perässä.

Ovatko vaimot ihmisiä?

Suomalaisfilippiiniläisten avioliittojen määrät ovat lähteneet kasvuun koronapandemian kuivan kauden jälkeen, mikä lisää Suomeen saapuvien vaimojenkin määrää. Se on hyvä, sillä filippiiniläiset vaimot ovat itse parhaita heistä luotujen ennakkoluulojen muokkaajia. Heistä jokainen – kuten me suomalaiset aviomiehetkin Filippiineillä – kumoaa tai vahvistaa heihin ryhmänä kohdistuvia ennakkoluuloja, muokkaa niitä positiivisemmaksi tai negatiivisemmaksi.

Ennakkoluulot perustuvat aina yleistyksiin, jotka eivät edusta tarkasti minkään ihmisryhmän monimuotoisuutta ja yksilöllisyyttä, mutta niiden kanssa voi elää, niille voi nauraa, niistä voi loukkaantua, niitä voi hyödyntää, niille voi kohauttaa olkiaan, mutta kokonaan häviämään niitä ei saa. Tässäkin asiassa todellisuus on kaikille sama, se vaan näyttää erilaiselta eri tilanteissa.

Kaikista ennakkoluuloihin liittyvistä ennakkoluuloista huolimatta ennakkoluulot voivat olla myös ennakkoluulottoman iloinen asia ja rajaton riemu. Ennakkoluulot ja yleistävät mielikuvat ovat mukana niissäkin ajatuksissa, jotka saavat meidät kiinnostumaan toisenlaisista ihmistä, hakeutumaan heidän seuraansa ja kenties päätymään avioliittoon.

Lisää aiheesta:

Vaimo Filippiineiltä (osa 1) – Millainen on filippiiniläinen vaimo

Vaimo Filippiineiltä (osa 2) – Mistä filippiiniläisen vaimon löytää?

Vaimo Filippiineiltä (osa 3) – Miten filippiiniläinen nainen valloitetaan?

Vaimo Filippiineiltä (osa 4) – Suomeen vai Filippiineille?

Vaimo Filippiineiltä (osa 5) – Onko avioero mahdollinen?

Vaimo Filippiineiltä (osa 7) – Avioehto ja omaisuudensuoja

Filippiiniläinen vaimo – Vaivattomasti viehättävä

Raha ja rakkaus – Filippiiniläisittäin