Raha ja rakkaus – Filippiiniläisittäin

Lähdit etsimään elämäsi rakkautta, eikö totta? Haluat uskoa, että hän on kanssasi puhtaasti siksi, että hän rakastaa sinua, eikö niin? Hän ei ole kiinnostunut rahoistasi, eihän? Hän on erilainen kuin muut, eikö olekin?

Huolimatta kaikista no money, no honey -tarinoista, joissa filippiina on rahojen loputtua hylännyt miehensä tai vaihtanut lennosta varakkaampaan, olet täysin vakuuttunut, etteivät tuollaiset ilkeämieliset naljailut tule koskemaan teitä. Miten voisikaan, hänhän on täysin erilainen kuin sellaisia temppuja tekevät naiset.

Länsimaalaisten miesten folkloristiikassa kiertävät tarinat rahan perässä olevista aasialaisista naisista ovat yhtä vanhoja ja yhtä totta kuin suomalaisten ”kunnes kuolema teidät erottaa” lupaus alttarilla. Suomalainen voi silti törmätä tällaisiin ääneen lausumattomiin ennakkoluuloihin, kun hän esittelee filippiiniläisen tyttöystävän tutuilleen ja sukulaisilleen.

Kun kliseet rakkauden perässä olevasta suomalaisesta miehestä ja rahan perässä olevasta filippiiniläisestä naisesta kohtaavat todellisessa elämässä, siitä siivilöityy ihan todellisiakin rahan ja rakkauden symbioosiin liittyviä näkemyseroja.

Rahasta ja rakkaudesta punottu kynnysmatto on se, johon myös filippiiniläissuomalaiset pariskunnat joutuvat pyyhkimään jalkansa ennen kuin ovi avioelämään avautuu… tai sulkeutuu lopullisesti. Potentiaalisesti hyvätkin parisuhteet saattavat nyrjähtää jo alkumetreillä väärille urille rahaan ja rakkauteen liittyvistä kulttuurieroista ja väärinymmärryksistä.

Rakkauden kaksiosainen trilogia

Filippiineillä raha ja rakkaus eivät ole toisiaan yhtä voimakkaasti toisensa poissulkeva vastinpari kuin Suomessa. Ihmissuhteet ovat aina jotain vaihdantaa: Mitä saa, mitä antaa ja mitä on kohtuullista vaatia? Jos kuitenkin operoidaan yhteisellä valuutalla eikä vaihtokursseista ei tule kinaa, homma toimii komeasti ja lähtee kasvamaan korkoa.

Filippiiniläiselle tyttöystävälle rahalla voi olla myös itseisarvollinen merkitys. Useissa filippiiniläisissä paikalliskulttuureissa, raha ja materiaaliset lahjat ovat osa rakkauden konkreettista osoittamista ja sitoutumista.

Filippiiniläisen tyttöystävän voi olla vaikea käsittää, jos mies, jolla on mahdollisuus ja vapaa tahto, ei käytä rahaa rakkauden osoittamiseen. Mahtaako hän osata rakastaakaan? Filippiinat arvostavat miestä, joka kykenee ja osaa hemmotella naistansa. Hekin mielellään hemmottelevat miestänsä omilla keinoillaan, koska he katsovan sen kuuluvan parisuhteeseen.  

Suomalaisille on hankalampaa ajatella, että rahalla itsessään olisi mitään merkitystä rakkaussuhteessa. Sitä yleisesti pidetään aitojen tunteiden vastakohtana, todellisen rakkauden antiteesinä. Suomessa on tiukasti sitouduttu ajatukseen, ettei rahalla saa rakkautta. Ehkä niin, mutta kyllä se Filippiineilläkin parantaa ainakin mahdollisuuksia.

Filippiiniläisessä kulttuurissa on syvälle juurtunut käsitys, että mies maksaa soidinmenot ja nainen arvioi osaksi myös sen perusteella miehen mittaa. Ei filippiiniläinen tyttöystävä sitä suoraan sano, että hän odottaa miehen osoittavan tunteita käyttämällä häneen rahaa, mutta se ei välttämättä tee hänestä rahan perässä olevaa huijaria. Filippiiniläiseen kulttuuriin sisältyy yleisempikin sosiaalinen velvoite siitä, että se maksaa laskun kenellä siihen kulloinkin on varaa.

Tämä perinteinen käsitys ei kuitenkaan enää sovi koulutettuihin ja hyvin toimeen tuleviin filippiiniläisiin, joille raha itsessään ei liity arkipäivän tarvehierarkiaan. Monille heistä on tärkeää osoittaa se myös miehelle, ettei hän ole etsimässä elättäjää, vaan jotain ihan muuta.

Rakkauden lähde vai Kankkulan kaivo?

Vaikeuksia voi myös syntyä, jos tyttöystävän perhe tai sukulaiset pyrkivät kohtuuttomasti hyötymään siitä, että sukuun on tulossa ”rikas” länsimaalainen. Keskinäinen riippuvuuden nimissä he saattavat ajatella, että heillä on kollektiivinen oikeus osaan siitä taloudellista onnesta, joka heidän sukulaistaan on kohdannut.

Miljonäärejä alhaisimmissa yhteiskuntaluokissa on edelleen yleistä, että länsimaalainen ymmärretään puutarhuriksi, joka tulee ja istuttaa takapihalle rahapuun koko perheelle. Jos puu ei tuota riittävästi satoa, se koetaan puutarhurin ongelmaksi.

Jos tätä käsitystä lähtee aggressiivisesti haastamaan hermeettisen tiukalla ydinperhemallilla, siitä voi seurata niin kylmä sota, että se kuihduttaa sekä rahapuun että orastavan rakkauden puutarhan. Filippiiniläisen tyttöystävän ja hänen perheensä kanssa on hyvä käydä suhteen alkuvaiheessa talouskasvitieteen pikakurssi: Rahapuu ei rehota Suomen ilmastossa ja sen sato on vaatimaton.

Kaikilla on oikeus onneen

Onko mitään parempaa sijoitusta kuin rakastuminen? Sitä tunnetta kaipaavat kaikki ja siitä me tulemme eläviksi. Kun se osuu kohdalle, sen voi helposti pilata lyömällä laput silmille rakastetun taustasta ja taloudellisesta todellisuudesta.

Olisiko sittenkin parempi, että sijoittaisin rahani uuteen traktoriin? Se ainakin pysyy pihassa siihen saakka, kun lähdön nappia kohdallani painetaan. Traktori saattaa kestää pidempään kuin rakkaus, mutta loppupelissä on kuitenkin merkityksellisempää, että on päässyt ammentamaan ihmiselämän makeimpia sattumia rakkauden suuresta sammiosta.

Alkuvuodesta, hieman ennen kuin maailma alkoi sotia sormi suussa koronaa vastaan, istuin iltaa suomalaismiehen kanssa, joka oli tullut tapaamaan deittisivustolta löytämäänsä filippiiniläistä tyttöystävää. Hänen puheissaan muuttuivat lihaksi kaikki kliseet aasialaista vaimoa hakevasta suomalaisesta miehestä.

Hänestä on aina tuntunut siltä, että maailmassa on menossa orgiat, mutta häntä ei kutsuta mukaan. Hän oli kaikin puolin oikein mukava ja kelpo mies. Loppuillasta hän vakavoitui ja pyyhkäisi kaljabaarin pöydältä kaikki rahaan ja rakkauteen liittyvät kliseet:

”Tiedän, että tässä voi nyt olla hänen puoleltaan kyseessä raha ja sen perässä oleminen. Mutta toisaalta en ole koskaan ollut elämässäni rakastunut ja minusta tuntuu siltä, että hän pitää minusta. Ymmärrän, että se saattaa olla silkkaa toiveajattelua, mutta mielelläni käytän siihen hieman rahaa, koska en ole koskaan ollut näin onnellinen kuin olen ollut hänen kanssaan. Voiko rahalla ostaa mitään parempaa kuin itsensä ihan oikeasti onnelliseksi? Voi olla, ettei tämä suhde kestä, mutta minulle tämä hetki ja nämä tunteet ovat nyt todellisia. Eivät ne häviä mielestä vaikka rahat lopulta huijattaisiin. Mielessä kalvaa ikäviä ajatuksia, mutta minä olen nyt oikeasti onnellinen ja elossa. Ensimmäistä kertaa elämässäni.”