Raha ja rakkaus – Filippiiniläisittäin

Lähdit etsimään elämäsi rakkautta, eikö totta? Haluat uskoa, että hän on kanssasi puhtaasti siksi, että hän rakastaa sinua, eikö niin? Hän ei ole kiinnostunut rahoistasi, eihän? Hän on erilainen kuin muut, eikö olekin?

Huolimatta kaikista no money, no honey -tarinoista, joissa filippiina on rahojen loputtua hylännyt miehensä tai vaihtanut lennosta varakkaampaan, olet täysin vakuuttunut, etteivät tuollaiset ilkeämieliset naljailut tule koskemaan teitä. Miten voisikaan, hänhän on erilainen kuin muut ne naiset.

Länsimaalaisten miesten folkloristiikassa kiertävät tarinat rahan perässä olevista aasialaisista naisista ovat yhtä vanhoja ja yhtä totta kuin suomalaisten ”kunnes kuolema teidät erottaa” lupaus alttarilla. Suomalainen mies saattaa kuitenkin vielä nykyäänkin törmätä tuollaisiin ääneen lausumattomiin ennakkoluuloihin, kun hän esittelee filippiiniläisen tyttöystäväharjoittelijan.

Kun kliseet rakkauden perässä olevasta suomalaisesta miehestä ja rahan perässä olevasta filippiiniläisestä naisesta kohtaavat todellisessa elämässä, siitä siivilöityy ihan todellisiakin rahan ja rakkauden symbioosiin liittyviä eroja.

Rahasta ja rakkaudesta punottu kynnysmatto on yleensä se, mihin myös filippiiniläissuomalaiset pariskunnat pyyhkivät jalkojaan ennen kuin ovi avioelämään avautuu… tai sulkeutuu pysyvästi. Potentiaalisesti hyvätkin parisuhteet saattavat huojua alkumetreillä rahaan ja rakkauteen liittyvistä kulttuurieroista ja väärinymmärryksistä.

Rakkauden lähde vai Kankkulan kaivo

Filippiineillä raha ja rakkaus eivät ole toisiaan yhtä voimakkaasti toisensa poissulkeva vastinpari kuin Suomessa. Ihmissuhteet ovat aina jotain vaihdantaa: Mitä saa, mitä antaa ja mitä on kohtuullista vaatia? Jos kuitenkin operoidaan yhteisellä valuutalla eikä vaihtokursseista ei tule kinaa, homma toimii komeasti ja lähtee kasvamaan korkoa.

Filippiiniläiselle tyttöystävälle rahalla voi olla myös itseisarvollinen merkitys. Useissa filippiiniläisissä paikalliskulttuureissa, raha ja materiaaliset lahjat ovat tärkeä osa rakkauden konkreettista osoittamista ja sitoutumista. Filippiiniläisen tyttöystävän voi olla vaikea käsittää, jos mies, jolla on mahdollisuus ja vapaa tahto, ei käytä rahaa rakkauden osoittamiseen ja yhteiseen onneen. Mahtaako hän osata rakastaakaan? Jos raha ei jakaudu reilusti, ihmisten on oltava reiluja toisilleen.

Suomalaisille voi olla hankalampaa ajatella, että rahalla itsessään olisi mitään merkitystä suhteessa. Sitä usein pidetään aitojen tunteiden vastakohtana, todellisen rakkauden antiteesinä. Suomessa on tiukasti sidottu ajatukseen, ettei rahalla ei saa rakkautta, mutta kyllä se vaan Filippiineilläkin parantaa ainakin mahdollisuuksia. Filippiinat arvostavat miestä, joka kykenee ja osaa hemmotella naistansa.

Eihän filippiiniläinen tyttöystävä sitä suoraan sano, että hän odottaa miehen osoittavan tunteita käyttämällä häneen rahaa: Koska usein miehellä on sitä enemmän kuin hänellä. Filippiiniläisessä kulttuurissa on kuitenkin syvään uurrettu käsitys siitä, että mies maksaa soidinmenot ja nainen arvioi osaksi myös sen perusteella miehen mittaa.

Rakkauden kaksiosainen trilogia

Vaikeuksia voi syntyä, jos tyttöystävän perhe tai sukulaiset pyrkivät kohtuuttomasti hyötymään siitä, että sukuun on tulossa ”rikas” länsimainen. Keskinäinen riippuvuuden nimissä he saattavat ajatella, että heillä on kollektiivinen oikeus osaan siitä taloudellista onnesta, joka sukulaista on kohdannut.

Filippiineillä on edelleen valitettavan yleistä, että länsimaalainen ymmärretään puutarhuriksi, joka tulee ja istuttaa takapihalle rahapuun koko perheelle. Jos puu ei tuota riittävästi satoa, se ymmärretään puutarhurin ongelmaksi.

Jos sitä lähtee aggressiivisesti haastamaan hermeettisen tiukalla ydinperhemallilla, siitä voi seurata niin kylmä sota, että se kuihduttaa sekä rahapuun että orastavan rakkauden puutarhan. Filippiiniläisen tyttöystäväharjoittelijan kanssa on hyvä käydä suhteen alkuvaiheessa talouskasvitieteen pikakurssi: Rahapuu ei rehota Suomen ilmastossa ja sen sato on vaatimaton.

Kaikilla on oikeus onneen

Onko mitään parempaa sijoitusta kuin rakastuminen? Sitä tunnetta kaipaavat kaikki ja siitä me tulemme eläviksi. Kun se osuu kohdalle, sen voi helposti pilata lyömällä laput silmille rakastetun taustasta ja taloudellisesta todellisuudesta.

Olisiko parempi, että sijoittaisin rahani uuteen traktoriin? Se ainakin pysyy pihassa siihen saakka, kun lähdön nappia kohdallani painetaan. Voihan olla, että traktori kestää pidempään kuin rakkaus, mutta loppupelissä saattaa olla kuitenkin merkityksellisempää, että on päässyt ammentamaan rakkauden sammiosta myös niitä makeimpia sattumia

Alkuvuodesta, hieman ennen kuin maailma alkoi sotia sormi suussa koronaa vastaan, istuin iltaa suomalaismiehen kanssa, joka oli tullut tapaamaan netistä löytämäänsä filippiiniläistä tyttöystävää. Hänessä ja hänen puheissaan muuttuivat lihaksi kaikki kliseet aasialaista vaimoa hakevasta suomalaisesta miehestä.

Hänestä oli aina tuntunut siltä, että maailmassa on menossa orgiat, mutta häntä ei kutsuta mukaan. Hän oli kaikin puolin oikein mukava ja kelpo mies. Loppuillasta hän vakavoitui ja pyyhkäisi kaljabaarin pöydältä kaikki rahaan ja rakkauteen liittyvät kliseet:

”Tiedän että tässä voi nyt olla hänen puoleltaan kyseessä raha ja sen perässä oleminen. Mutta toisaalta en ole koskaan ollut elämässäni rakastunut ja minusta ainakin tuntuu siltä, että hän pitää minusta. Ymmärrän, että se saattaa olla pelkkää harhaa, mutta mielelläni käytän siihen hieman rahaa koska en ole koskaan ollut näin onnellinen kuin olen ollut hänen kanssaan. Voiko rahalla ostaa mitään parempaa kuin itsensä ihan oikeasti onnelliseksi? Voi olla, ettei tämä suhde kestä, mutta minulle tämä hetki ja nämä tunteet ovat todellisia. Eivät ne häviä mielestä vaikka rahat lopulta huijattaisiin. Mielessä kalvaa ikäviä ajatuksia, mutta minä olen nyt oikeasti onnellinen ja elossa. Ensimmäistä kertaa elämässäni.”