Kuinka omaisuus kannattaa suojata parisuhteessa Filippiineillä? Tätä kysymystä joutuu moni suomalainenkin pohtimaan, kun rakkaus tarttuu kädestä ja vie maailmaan, jossa pelkkä maalaisjärki ei enää riitä. Toisaalta, pitäisikö omaisuus suojata ihmiseltä, joka vaikuttaa oikealta kumppanilta elämänmittaiselle matkalle?
Kun Suomessa deittailu on muuttunut niin latautuneeksi, että jo pelkkä flirtin yritys saattaa pian vaatia lomakkeen, jossa ilmoitetaan omat etuoikeudet, pronominit ja allergiat, ei elämä filippiiniläisen vaimonkaan kanssa välttämättä suju pelkällä avioliittotodistuksella.
Parisuhteessa jaetaan lain edessä paljon muutakin kuin rakkautta. Filippiineillä omaisuudenhallintaa koskeva lainsäädäntö on monimutkainen ja osin ristiriitainen. Lakien soveltamisessa on myös erityispiirteitä, jotka koskevat ulkomaalaisia puolisoita, jotka hankkivat omaisuutta Filippiineillä yhdessä paikallisen kumppaninsa kanssa.
Filippiinien perhelaki
Filippiineillä avioliittoa säätelee perhelaki, joka määrittelee myös puolisoiden omaisuussuhteet avioliiton aikana. Kaikki avioliitot, jotka on solmittu 3. elokuuta 1988 tai sen jälkeen, kuuluvat nykyisen perhelain piiriin.
Yksi nykyisen perhelain perusperiaatteista on, että molempien puolisoiden ennen avioliittoa hankkima kiinteä omaisuus pysyy heidän henkilökohtaisena omaisuutenaan myös avioliiton aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kyseisen omaisuuden omistus, hallinta ja määräysvalta säilyvät alkuperäisellä omistajalla, ja vain avioliiton aikana hankitut tulot ja omaisuus muodostavat yhteisomaisuuden, joka jaetaan erotilanteessa tasan puolisoiden kesken.
Yhteisomistus kattaa kaiken avioliiton aikana hankitun omaisuuden muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, kuten perinnöt ja lahjoitukset. Ne katsotaan aina henkilökohtaiseksi omaisuudeksi, ellei siirtoasiakirjoissa erikseen mainita, että ne on tarkoitettu molemmille puolisoille.
Yhteisomistus päättyy vasta toisen puolison kuolemaan, avioeroon, lailliseen asumiseroon tai avioliiton mitätöimiseen tai kumoamiseen. Näissä tapauksissa omaisuuden jaosta päättävät joko puolisot itse tai tuomioistuin.
Puolisot voivat halutessaan sopia, että heidän avioliittoonsa sovelletaan ennen vuotta 1988 voimassa ollutta perhelakia. Tämän lain mukaan kaikki puolisoiden omaisuus, myös ennen avioliittoa hankittu, muuttuu avioliiton solmimisen yhteydessä yhteisomaisuudeksi.
Miehellä on tahtonsa ja naisella keinonsa
Vaikka yleinen lainsäädäntö aviopuolisoiden omaisuudesta on selkeä ja suoraviivainen, siihen liittyy muutamia poikkeuksia ja erityisiä huomioon otettavia seikkoja:
Puolisot hallinnoivat yhdessä avioliiton aikana hankittua yhteistä omaisuutta, ja sen luovuttamiseen tai panttaamiseen tarvitaan molempien suostumus. Perhelain mukaan myös puolisoiden henkilökohtaiset velat katsotaan aviopuolisoiden yhteisesti vastattaviksi.
Jos toinen puoliso käyttää omia varojaan ja aikaansa toisen puolison henkilökohtaisen omaisuuden arvon nostamiseen, hän voi olla oikeutettu rahalliseen korvaukseen erotilanteessa (enintään puolet omaisuuden arvonnoususta).
Mikäli toinen puolisoista kuolee, hänen henkilökohtainen omaisuutensa siirtyy hänen perillisilleen, kun taas avioliiton aikana hankittu yhteisomaisuus jaetaan lesken ja perillisten kesken.
Yhteisomaisuuteen ei lasketa esineitä ja tavaroita, jotka ovat olleet toisen puolison henkilökohtaisessa ja yksinomaisessa käytössä. Poikkeuksena tähän ovat hieman erikoisesti henkilökohtaiset korut, jotka perhelain mukaan luokitellaan aina yhteisomaisuudeksi.
Omaisuusasioissa on myös hyvä tiedostaa, että Filippiineillä viiden vuoden yhteisasuminen rinnastetaan avioliittoon, jos yhteiselon aikana hankitusta omaisuudesta joudutaan päättämään oikeusteitse.
Avioehdon ehdot
Suomalainen puoliso voi hakea lisäsuojaa omalle omaisuudelleen Filippiineillä avioehtosopimuksella. Vaikka avioehto ei ole Filippiineillä yleistynyt samassa määrin kuin Suomessa, monet filippiiniläiset hyväksyvät sen osaksi nykyaikaista avioliittoa. Joillekin se voi kuitenkin edustaa aidon rakkauden antiteesiä, joka kyseenalaistaa keskinäisen luottamuksen ja avioliiton kestävyyden jo ennen vihkimistä – mutta tämän arviointi jääköön aina pariskunnan itsensä tehtäväksi.
Avioehtosopimuksessa määritellään, kuinka puolisoiden omaisuutta käsitellään avioliiton aikana ja sen päättyessä. Filippiineillä avioehtosopimus menee perhelain edelle omaisuuden määrittelyssä ja jakamisessa. Avioehdon pätevyyteen ei vaikuta se, onko avioliitto solmittu kirkollisesti vai siviilivihkimisellä.
Jotta avioehtosopimus olisi laillisesti pätevä, sen on täytettävä seuraavat vaatimukset:
- Avioehto on tehty kirjallisesti.
- Molempien puolisoiden on hyväksyttävä ja allekirjoitettava se vapaaehtoisesti.
- Avioehto ja sen allekirjoitukset on tehtävä ennen vihkimistä.
- Kahden samanaikaisesti läsnä olevan ja esteettömän todistajan on vahvistettava avioehto allekirjoituksellaan.
- Avioehtosopimus on vahvistettava notaarilla.
- Jotta avioehto olisi lainvoimainen myös kolmansiin osapuoliin nähden, se on rekisteröitävä paikalliseen väestörekisteriin avioliiton rekisteröinnin yhteydessä sekä asianmukaiseen asiakirjarekisteriin.
- Mikäli avioliiton osapuolen oikeustoimikelpoisuutta on rajoitettu, myös hänen laillisen huoltajansa on allekirjoitettava avioehtosopimus.
Jos avioliittoa ei jostain syystä solmita ja rekisteröidä, ei avioehtosopimuskaan tule voimaan. Avioehtoa voidaan muuttaa vasta avioliiton purkamisen jälkeen, mikäli muutos ei vaaranna tai vähennä kummankaan puolison velkojien saatavia. Tarvittaessa avioehto voidaan kirjata myös omaisuusrekisteriin (Registry of Deeds) velkojien oikeuksien turvaamiseksi.
Avioehtosopimukseen tulee sisällyttää molempien puolisoiden koko omaisuus sen hetkisine arvoineen. Sopimus voi sisältää myös määräyksiä ja ohjeita esimerkiksi palkkatuloista, osingoista, henkivakuutuksista, eläke- ja sairausvakuutusjärjestelyistä, koulutusrahastoista sekä verojen maksamisesta.
Puolisot voivat pääsääntöisesti vapaasti määrätä avioehtosopimuksessa omaisuuteensa liittyvistä asioista, kunhan mikään määräyksistä ei ole ristiriidassa lain, moraalin, hyvien tapojen tai yleisen järjestyksen kanssa. Mikäli jokin sopimuksen ehto osoittautuu mitättömäksi, se ei tee koko sopimuksesta mitätöntä.
Harkinnan paikka
Avioehto on aina vapaaehtoinen järjestely, jonka taustalla voi olla mitä moninaisimpia syitä ja motiiveja. Seuraavissa tilanteissa avioehto voi tarjota erityistä suojaa:
Jos toisella puolisolla on paljon velkaa toiseen nähden. Joissakin tapauksissa myös ennen avioliittoa otetut velat saatetaan katsoa puolisoiden yhteisvastuullisesti hoidettaviksi, vaikka avioliitto myöhemmin purkautuisikin. Avioehdolla voidaan vapauttaa velaton puoliso tästä vastuusta.
Jos puolisoiden varallisuusero on huomattava. Etenkin hyvin varakkaat perheet haluavat usein sitoa omaisuuden perimisoikeuden verisukulaisiin ja ovat oppineet suojaamaan omaisuuttaan henkilöiltä, jotka saattavat mennä naimisiin pelkästään varallisuuden vuoksi.
Jos aviopuolisoilla on omia yrityksiä. Yritysten muut osakkaat voivat joskus jopa vaatia avioehtoa, jotta riitaisat avioerot eivät vaikuttaisi yrityksen toimintaan.
Jos osapuolilla on lapsia aiemmista suhteista. Avioehdolla voidaan varmistaa, että lapset perivät vähintään lakiosansa biologisten vanhempiensa omaisuudesta. Avioehto vähentää usein myös perintöriitoja.
Maassa maan tavalla
Avioliitossa omaisuudensuojaa koskevat asiat muuttuvat lakiteknisesti huomattavasti monimutkaisemmiksi, jos toinen puolisoista on ulkomaalainen. Esimerkiksi suomalaisen puolison omaisuuteen voivat vaikuttaa Filippiinien perhelaki ja mahdollinen avioehto, mutta myös ulkomaalaisiin kohdistuvat omistusrajoitukset.
Usein suomalaisfilippiiniläisten pariskuntien tilannetta mutkistaa se, etteivät puolisot tiedä, missä he tulevat asumaan, missä mahdolliset lapset kasvavat tai missä toisella tai molemmilla on omaisuutta tai liiketoimintaa tulevaisuudessa. Kaikilla näillä tekijöillä voi olla merkittävä vaikutus avioehdon laillisuuteen ja täytäntöönpanoon.
Filippiineillä sijaitsevaan yhteisomaisuuteen sovelletaan Filippiinien lakeja riippumatta siitä, missä puolisot asuvat tai missä avioliitto on solmittu. Sen sijaan Filippiinien lakeja ei sovelleta puolisoiden Filippiinien ulkopuolella sijaitsevaan omaisuuteen, vaikka avioehto olisi tehty Filippiineillä tai omaisuuden sijaintimaassa.
Käytännössä selkein ja toimivin ratkaisu on laatia erilliset avioehdot kummankin maan lakien mukaisesti – sekä Suomessa että Filippiineillä sijaitsevalle omaisuudelle. Tällaisessa järjestelyssä avioehdoissa voidaan myös viitata toisiinsa esimerkiksi perinnönjakoa koskevissa kohdissa.
Turvattoman tilan turvatila
Käytännössä useimpien suomalaisten Filippiineillä oleva omaisuus on filippiiniläisen puolison nimissä, mikä mutkistaa perhelain suoraa soveltamista siinä muodossa kuin se on alun perin tarkoitettu. Suomalainen puoliso ei voi vaatia avioliiton perusteella sellaista, mitä hän ei perustuslain mukaan voi omistaa.
Vaikka Filippiinit on lieventänyt ulkomaalaisten investointirajoituksia esimerkiksi tarjoamalla mahdollisuuden omistaa 100-prosenttisesti osakehuoneistoja tietyistä taloyhtiöistä – tosin sekään ei tarjoa täydellistä omaisuudensuojaa. Mikäli omaisuus on hankittu avioliiton aikana tai yli viisi vuotta kestäneen parisuhteen jälkeen, filippiiniläinen puoliso voi vaatia siitä avio-osuuttaan perhelain perusteella.
Suomalainen puoliso voi ainakin osittain suojata omaisuuttaan lisäämällä paikallisen puolison nimiin rekisteröitävän omaisuuden kauppakirjaan hänen nimensä jälkeen lauseen Married to ”oma nimi”. Tämä lauseke turvaa sen, ettei puoliso voi laillisesti myydä omaisuutta avioliiton aikana ilman kauppakirjassa mainitun aviopuolison kirjallista hyväksyntää. Lauseke on kuitenkin tehokas vain, jos avioliitto on virallisesti rekisteröity Filippiineillä.
Filippiineillä suomalaiset voivat myös suojata omaisuuttaan yhtiöiden ja liiketoimintajärjestelyjen avulla. Tämä edellyttää kuitenkin syvällistä paikallisen yrityskulttuurin tuntemusta. Tällaiset järjestelyt eivät yleensä ole tarkoituksenmukaisia yksittäisten, omaan käyttöön hankittujen kiinteistöjen tai tonttien kohdalla, ellei niiden arvo ylitä merkittävästi järjestelyjen kustannuksia.
Paras turva on hyvä avioliitto
Jokaisen pariskunnan kohdalla on paljon yksilöllisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat omaisuutta koskevien lakien soveltamiseen. Mikäli omaisuuden suojaaminen aiheuttaa huolta tai varjostaa avio-onnea, tilanteensa voi selvittää lakiasiantuntijan kanssa, joka on erikoistunut filippiiniläisten ja ulkomaalaisten avioliittoihin sekä omaisuuden suojaamiseen.
Filippiineillä omaisuudesta riitely tuomioistuimissa on kallista puuhaa, ja oikeuden vaaka kallistuu usein filippiiniläisen puolison hyväksi tapauksissa, joissa tuomarilla on mahdollisuus käyttää harkintaa ja tulkintaa. Oikeus ja kohtuus saattavat löytyä helpommin aviopuolisoista itsestään, sillä lopulta heillä ei ole muuta yhteistä menetettävää kuin toisensa.
Filippiineilläkin paras suoja omaisuudelle on kestävä avioliitto. Jos sille tielle lähtee ja sen seurauksena hankkii omaisuutta Filippiineillä, puolisoiden on hyvä selvittää itselleen ja toisilleen, miksi niin tehdään ja mihin sillä pyritään, jottei omaisuudesta riitely jäisi myöhemmin ainoaksi yhteiseksi harrastukseksi.
Vaimo Filippiineiltä (osa 1) – Millainen on filippiiniläinen vaimo
Vaimo Filippiineiltä (osa 2) – Mistä filippiiniläisen vaimon löytää?
Vaimo Filippiineiltä (osa 3) – Miten filippiiniläinen nainen valloitetaan?
Vaimo Filippiineiltä (osa 4) – Suomeen vai Filippiineille?
Vaimo Filippiineiltä (osa 5) – Onko avioero mahdollinen?
Vaimo Filippiineiltä (osa 6) – Yleisimmät ennakkoluulot
Filippiiniläinen vaimo – Vaivattomasti viehättävä
Raha ja rakkaus – Filippiiniläisittäin