Vaimo Filippiineiltä (osa 6) – Yleisimmät ennakkoluulot

Filippiiniläiset vaimot kohtelevat miestään kuin kuningasta ja tekevät kaiken hänen puolestaan. He ovat mahtavia äitejä, uskollisia kumppaneita ja intohimoisia sängyssä… Vai ovatko he sittenkin vain rahan perässä olevia onnenonkijoita?

Suomalaisilla on vahvoja ennakkoluuloja filippiiniläisistä vaimoista. Tämä on ymmärrettävää ja inhimillistä, sillä ihmisillä on luontainen taipumus yleistää ihmisryhmiä omien kokemustensa ja mielikuviensa perusteella. Sama pätee myös filippiiniläisiin naisiin, jotka käyttävät länsimaalaisista miehistä yleisesti nimityksiä amerikano tai kano – ja suomalaiset miehet solahtavat tähän joukkoon pelkän ulkonäkönsä perusteella.

Mitä enemmän filippiiniläisistä vaimoista tietää ja mitä useammin heidän kanssaan on tekemisissä, sitä selvemmin huomaa, kuinka leveällä pensselillä tällaisia ennakkoluuloja maalaillaan ja kuinka pieneen yksittäiseen asiaan, tapahtumaan tai kohtaamiseen ne lopulta perustuvat – eivätkä anna oikeaa kuvaa kokonaisuudesta.

Koska harvalla suomalaisella on omakohtaista kokemusta filippiiniläisestä puolisosta, ennakkoluulot rakentuvat kuulopuheiden, mielipiteiden ja yleisten aasialaisiin naisiin liittyvien mielikuvien varaan. Vaikka monet yleistykset ovat täysin vääriä ja harhaanjohtavia, niissä voi toisinaan piillä ripaus totuuttakin.

Filippiiniläisen vaimon koko kuva

Suomalaisilta naisilta kuulee silloin tällöin kysymysparin: ”Mitä nuo aasialaiset naiset teissä näkevät? Ja mitä te näette noissa rahan perässä juoksevissa hempukoissa?” Tällaisiin ”ne vievät meidän puolisot” tyyppisiin kommentteihin sisältyy usein epävarmuutta ja negatiivisia ennakkoluuloja – ja niitä esitetään ympäri maailmaa, ei vain Suomessa. Tällaisiin kysymyksiin voi suhtautua ymmärtäväisesti hymyillen: ”Me näemme heissä jotain sellaista, mitä emme teissä enää näe.”

Toisinaan filippiiniläisistä vaimoista käytävissä keskusteluissa esitetään myös oletuksia siitä, millaisista syistä suomalainen mies ja filippiiniläinen nainen ovat päätyneet aviopariksi. Tällöin keskustelun painopiste tuntuu olevan enemmän ”moraalisessa oikeassa olemisessa” kuin faktapohjaisessa tiedonvaihdossa.

Filippiineillä ja ulkomailla elää noin 150 miljoonaa filippiiniläistä, ja heidän joukostaan löytyy monenlaisia vaimoja mitä erilaisimmilla taustoilla ja tarinoilla. Heitä on köyhiä ja rikkaita, kouluttamattomia ja korkeasti koulutettuja, laajasti sivistyneitä ja maailmasta mitään tietämättömiä. On lempeitä ja ilkeitä, uskollisia ja petollisia, huoria ja madonnia – loputon kirjo erilaisia vaimoja, joista jokaisesta voi muodostua mielikuva ”filippiiniläisestä vaimosta”.

Vaikka me yhtenäiskulttuurin kasvattamat suomalaiset pidämme itseämme ainutlaatuisina yksilöinä, keskivertosuomalaisen miehen ominaispiirteet vastaavat yllättävän hyvin häneen kohdistuvia yleistyksiä – paremmin kuin filippiiniläisten vaimojen kohdalla. Filippiiniläiset vaimot tulevat niin erilaisista paikalliskulttuureista ja sosioekonomisista taustoista, että kansalaisuus jää lopulta ainoaksi yhteiseksi nimittäjäksi, jonka perusteella voisi edes yrittää muodostaa yleistyksiä.

Seuraavassa esittelen kuusi yleisintä ennakkoluuloa ja väärinkäsitystä, joita Suomessa esiintyy filippiiniläisiä vaimoja kohtaan. Koska omat kokemukseni ovat rajalliset, olen tukeutunut erityisesti muiden suomalaisfilippiiniläisten pariskuntien kertomuksiin ja havaintoihin.

Filippiiniläinen vaimo on köyhä ja kouluttamaton

Suurin osa Suomessa asuvista filippiiniläisistä vaimoista on kotoisin vaatimattomista oloista ja on usein taloudellisesti heikommassa asemassa suomalaiseen mieheensä verrattuna. Tämä ymmärrettävästi hämärtää käsitystä siitä, että Filippiineillä on myös paljon omillaan toimeen tulevia, koulutettuja ja menestyviä naisia. Monessa suomalaisfilippiiniläisessä perheessäkin vaimo on perheen pääasiallinen tai tasavertainen elättäjä.

Filippiineillä on runsaasti koulutettuja ja sivistyneitä naisia, mutta valtaosa naisista elää oman elinympäristönsä tarjoamien mahdollisuuksien rajaamaa elämää, mistä he ammentavat kokemuksensa ja tietonsa. Kaikista kulttuurin mukanaan tuomista vaimohyveistä huolimatta tällainen tausta ei aina tarjoa erityisen laajaa maailmankuvaa tai tiedollista pohjaa maailman menosta.

Filippiiniläisestä vaimosta voi erota – vaikka toisin väitetään

Sitkeästi elävä uskomus siitä, ettei filippiiniläisestä puolisosta voi erota, ei pidä täysin paikkaansa. Suomalaisten ja filippiiniläisten väliset avioliitot voidaan purkaa laillisesti sekä Suomessa että Filippiineillä. Eron jälkeen molemmat osapuolet voivat halutessaan solmia uuden avioliiton – myös Filippiineillä, vaikka se vaatiikin aikaa, rahaa ja lakiteknisiä toimia.

Filippiineillä ei ole varsinaista avioerolakia, mutta vuodesta 1987 lähtien maan viranomaiset ovat tunnustaneet ulkomailla myönnetyt avioerot silloin, kun ainakin toinen puolisoista on filippiiniläinen. Jotta ero voidaan virallisesti rekisteröidä Filippiineillä, sen on täytynyt tapahtua maassa, jossa myös uusi avioliitto on lain mukaan mahdollinen – kuten esimerkiksi Suomessa.

Miksi monet filippiiniläiset naiset etsivät länsimaista puolisoa?

Monet filippiiniläiset naiset kokevat länsimaiset miehet paremmiksi ja vakaammiksi puolisoiksi kuin kotimaiset vastineensa. Taustalla on usein karvaita kokemuksia paikallisista parisuhteista sekä yksinhuoltajuus, joka korostaa käytännön eroja miesten vastuullisuudessa. Kaikki filippiiniläiset miehet eivät tietenkään ole epäluotettavia tai sitoutumiskammoisia, mutta heidän kulttuurissaan on piirteitä, jotka eivät aina tue länsimaista käsitystä tasavertaisesta, perhekeskeisestä miehestä

Koulutetut, omavaraiset ja työelämässä menestyvät naiset saattavat kohdata vaikeuksia löytää kumppania Filippiineiltä. Monelle paikalliselle miehelle paremmin tienaava puoliso ei ole ylpeyden aihe, vaan uhka. Länsimainen aviomies sen sijaan voi edustaa parempaa sosiaalista asemaa ja taloudellista turvaa – ja tällaisesta liitosta ollaan pikemminkin ylpeitä kuin kriittisiä.

Alistuvia nukkevaimoja vai arjen johtajia?

Uskomus, että filippiiniläiset naiset olisivat nöyriä ja alistuvia puolisoita, on harhaanjohtava ja yksinkertaistava. Filippiiniläisessä kulttuurissa avioliitossa korostetaan keskinäistä kunnioitusta, eikä julkista nöyryytystä katsota hyvällä – oli kyseessä sitten mies tai nainen. Jos joku odottaa, että filippiiniläinen vaimo mukautuu miehen elämäntapaan, mielipiteisiin ja tahtoon, kannattaa tarkistaa asenteensa.

Todellisuudessa monessa filippiiniläisperheessä nainen on se, joka pitää langat käsissään. Vaimot pyörittävät kotia, taloutta – ja toisinaan myös miestään. Sukupuoliroolit saattavat ulospäin näyttää perinteisiltä, mutta niiden takana piilee usein vahva nainen, joka tekee arkiset päätökset.

Filippiiniläisessä parisuhteessa voi olla piirteitä, jotka eivät täysin istu suomalaiseen tasa-arvokäsitykseen. Mutta erilaisuus ei tarkoita heikkoutta tai alistumista – vaan toisenlaista tapaa olla vahva.

Filippiiniläisen vaimon voi ostaa

Yllättävän yleinen on yhä käsitys, että filippiiniläisiä – ja muita aasialaisia – vaimoja voisi ”ostaa postimyynnistä”. Tällaisia järjestelyjä tapahtui Suomessakin esimerkiksi 1990-luvulla Sir Vilin toimesta, mutta ”postimyyntivaimoja” ei ole sen jälkeen suuremmin Suomeen saapunut. Nykyään filippiiniläiset vaimot tapaavat suomalaisen puolisonsa deittisivustojen tai perinteisten tapojen kautta.

Legenda ”postimyyntivaimosta” elää kuitenkin edelleen, osittain siksi, että se kutkuttaa mielikuvitusta ja tarjoaa oikeutuksen jonkinlaiseen moraaliseen närkästymiseen. Kansakuntamme vanhoillisimmissa kerroksissa ”postimyyntivaimo” ja deittailusivusto voivat sekoittua toisiinsa, mutta nämä rinnastukset ovat niin kaukana todellisuudesta, että niihin voi suhtautua lempeällä laupeudella. Minultakin on kerran Suomessa kysytty – ilmeisen vilpittömästi – paljonko maksoin vaimostani. Tuollaisiin kysymyksiin on helppo vastata: ”Hinta oli mittaamaton, mutta anti ääretön.”

Filippiiniläiset vaimot ovat rahan perässä

Onko Suomeen muuttanut filippiiniläisiä naisia, jotka ovat rahan perässä? Kyllä. Entä aasialaisia, afrikkalaisia, eurooppalaisia tai latinalaisamerikkalaisia naisia? Kyllä. Ovatko suomalaiset vaimot rahan perässä? Tällaisia kullankaivajia löytyy kaikista kansallisuuksista – kyse ei ole yksinomaan filippiiniläisten naisten ominaispiirteestä. Kyse on enemmänkin luonteenpiirteestä kuin kulttuurin mukanaan tuomasta ominaisuudesta.

Tällainen ajatus voi ymmärrettävästi herätä, jos vaimon aikaisemmassa elämässä moraali on ollut tilannesidonnaista mutta köyhyys pysyvää. Toki jokaisessa suhteessa on materiaalisiakin tekijöitä mukana, mutta hyvin harvoin niin yksipuolisesti, ettei miehen omilla teoilla ja valinnoilla olisi niihin mitään vaikutusta. Jos nai vaimon tyttöbaarista, jossa ollaan työn puolesta ”rahan perässä”, ei ole kovin viisasta yleistää, että kaikki filippiiniläiset naiset olisivat ainoastaan rahan perässä.

Ovatko vaimot ihmisiä?

Suomalaisfilippiiniläisten avioliittojen määrät ovat lähteneet kasvuun koronapandemian kuivan kauden jälkeen, mikä lisää Suomeen saapuvien vaimojenkin lukumäärää. Se on hyvä asia, sillä filippiiniläiset vaimot ovat itse parhaita muokkaamaan heihin kohdistuvia ennakkoluuloja. Heistä jokainen – aivan kuten me suomalaiset aviomiehet Filippiineillä – kumoaa tai vahvistaa heihin ryhmänä kohdistuvia käsityksiä ja muokkaa niitä lähemmäs todellisuutta.

Ennakkoluulot perustuvat aina yleistyksiin, jotka eivät edusta minkään ihmisryhmän monimuotoisuutta ja yksilöllisyyttä. Ennakkoluulojen kanssa voi kuitenkin elää: niille voi nauraa, niistä voi olla loukkaantumatta, niitä voi hyödyntää, niille voi kohauttaa olkiaan – mutta kokonaan niistä ei missään pääse eroon. Tässäkin asiassa todellisuus on kaikille sama; se vain näyttäytyy eri tavoin eri tilanteissa.

Kaikista ennakkoluuloihin liittyvistä ennakkoluuloista huolimatta ennakkoluulot voivat joskus olla myös iloinen asia ja rajaton riemu. Ne ja yleistävät mielikuvat ovat läsnä myös niissä ajatuksissa, jotka saavat meidät kiinnostumaan toisenlaisista ihmisistä, hakeutumaan heidän seuraansa – ja kenties päätymään avioliittoonkin.

Lisää aiheesta:

Vaimo Filippiineiltä (osa 1) – Millainen on filippiiniläinen vaimo

Vaimo Filippiineiltä (osa 2) – Mistä filippiiniläisen vaimon löytää?

Vaimo Filippiineiltä (osa 3) – Miten filippiiniläinen nainen valloitetaan?

Vaimo Filippiineiltä (osa 4) – Suomeen vai Filippiineille?

Vaimo Filippiineiltä (osa 5) – Onko avioero mahdollinen?

Vaimo Filippiineiltä (osa 7) – Avioehto ja omaisuudensuoja

Filippiiniläinen vaimo – Vaivattomasti viehättävä

Raha ja rakkaus – Filippiiniläisittäin